İntel'in yeni Silahşörü

İntel yeni çıkarttığı işlemcilerde Ön bellek arttırarak yüksek performans almak istiyor.

İntel'in yeni silahı

Geçtiğimiz yıllara kadar geliştirdiği birçok ürün ile önde giden AMD c2d işlemcilerin çıkmasıyla bütün planları bozulmuş oldu. Özellikle 1999 yılında çıkarmış oluğu K7 serisi ile ünlenen AMD işlemcileri bu koltuğu İntel'e kaptırdı. Şu anda fiyatları 300$ ın altında olan Core 2 Duo E 6300 ve E 6400 işlemcileri kendilerinden önceki FX ve Extreme Edition işlemcileri performans ve fiyat yönünden sollamış bulunmakta. Artık alışmış olduğumuz her yeni yılda yeni chipset özelliği ile İntel bu yıl Q2 işlemcilerini 1333 Mhz FSB ile çalıştıracak.

Böylece geçmiş dönemlere göre daha ucuza daha çok çekirdek ile daha performanslı ürünler temin edebilmekteyiz. Örnek vermek gerekirse şu anda en ucuz işlemciler bile İntel P4 işlemcilere göre kat ve kat performanslı durumuda. Yükselen performans ve çekirdeğe rağmen işlemcilerin FSB veriyollarında herhangi bir değişime rastlanmamakta.

Bir başka yönden bakarsak Q2 ile İntel en düşük seviye işlemcileri olacak 6000 serisinde bile 4 MB L2 kullanacak. Intel'in yeni planı şu anda piyasada bulunan 2 MB L2 belleğe sahip E6300 ve E6400 işlemcilerine 4 MB L2 bellek dışında herhangi bir saat hızı değişimine gitmeyerek E6320 ve E6420 olarak piyasaya sunması. Performansın artacağı kesin , ancak fiyatların eski seri ile aynı seviyede tutulacağı sevindirici bir haber.

Bize göre İntel mühendisleri aynı hızda çalışan E6300 / E6400 işlemcileri ile 4 MB lık E6600 arasındaki performans farkından dolayı geliştirdikleri alt seviye işlemcilerde bile 4 MB L2 bellek kullanmışlar.

Okuyucu Yorumları