İkinci Mars robotu renkli resimler gönderiyor

Mars robotu “Spirit”’in yere inişinden üç hafta sonra Uzay Araştırma Enstitüsü NASA yeni bir başarıya daha imza attı. İkiz araştırma sondası “Opportunity” daha önceden belirlendiği gibi geçtiğimiz Pazar günü kızıl gezegene başarılı bir şekilde inmeyi başardı.

İkinci Mars robotu renkli resimler gönderiyor

California Pasadena’daki komuta merkezi araştırma robotunun yüzeye indiğine dair ilk mesajı Türkiye saati ile 07.05’de aldı. Yaklaşık dört saat sonra araştırmacıların sevinmesine neden olan başka bir olay ise Opportunity’inin görülmeye değer ilk resimlerini dünyaya göndermesi idi.

Düzinelerce siyah beyaz resimden sonra araştırma robotu renkli fotoğraflar da göndermeyi başardı. Bu, daha önceki Mars görevlerinden alışkın olduğumuzdan tamamen farklı bir manzarayı gösteriyordu. Burada büyük kayalar görünmüyor daha çok küçük taneli toprak göze çarpıyordu. Alanda, kırmızı tonları yerine koyu kahverengi gri renkleri hakim görünüyor.

Geniş alanda tanımlanamayan yüzey biçimleri
İniş alanından çok uzakta olmayan ve çöldeki kum tepelerini andıran büyük bir tepe göze çarpıyor. Bu, araştırma robotunun önümüzdeki hafta ulaşması gereken ilk hedeflerinden biri olarak listedeki yerini şimdiden aldı bile. Bu tür yüzey biçimleri ilk defa bir Mars araştırma aracının bu kadar yakınında bulunuyor.

“Opportunity” de “Spirit”’in yaptığı gibi gezegendeki su izlerini araştıracak. Araştırma robotlarının indikleri alanlar bunun için uygun şartları sağlıyorlar. Robot, Mars’ın ekvatorunun yakınında “Meridiai Planum” olarak adlandırılan bir ovada bulunuyor.

Araştırmacılar bu alanda, yeryüzünde su ile birleşerek meydana gelen özel bir Demiroksit’in bulunduğunu tahmin ediyorlar. “Opportunity” araştırmaları için spektrometre ve mikroskop gibi araçlar ile donatılmış.

Okuyucu Yorumları