Intel yeni marka kimliğini açıkladı

Otellini, Intel® Viiv™ teknolojisini; AOL, ClickStar, DIRECTV, NBC Universal işbirliklerini; dizüstü bilgisayarları geliştirmek için kullanılacak gelecek kuşak Intel® Centrino® Duo mobil teknolojisini ve watt başına performans kavramını yeniden tanımlayan yeni Intel® Core™ Duo işlemciyi tanıttı.

Intel yeni marka kimliğini açıkladı

Intel Başkanı ve CEO’su Paul S. Otellini, Las Vegas’ta gerçekleşen Consumer Electronic Show’da (CES) dijital eğlence ve kablosuz dizüstü bilgisayarlar için yepyeni deneyimler sağlayacak iki yeni platform ve çeşitli içerik işbirliklerini açıkladı. Otellini aynı zamanda Intel’in yeni yüksek performanslı, düşük güçle çalışan Intel® Core™ Duo işlemcisini tanıttı.

Eğlence alanında dönüşümün başladığına işaret eden Otellini, şirketin yeni ev platformu olan Intel® Viiv™ teknolojisi ve aralarında AOL, DIRECTV, NBC Universal, Turner Broadcasting’in GameTap’i, ESPN, Televisa ve Eros gibi önde gelen ABD’li ve uluslararası eğlence şirketleri tarafından gerçekleştirilecek çeşitli girişimleri tanıttı. ClickStar, film endüstrisinde bir ilk olan ve sinemalarda oynadıktan birkaç hafta sonra Internet galası yapılması planlanan ilk sinema filmi “Ten Items or Less”i duyurdu. Bu ve diğer gelişmeler, 2006’da milyonlarca şarkı, film, program ve oyunun bilgisayarlara taşınacağını gösteriyor.

Intel Viiv teknolojisine dayanan eğlence bilgisayarları, ailelerin TV, bilgisayar, dizüstü bilgisayarı ve elde taşınabilen ekranlara, her tür dijital eğlence içeriğini indirip, saklayıp, seyretmelerini, kullanmalarını ve paylaşmalarını kolaylaştıracak.

Intel® Centrino® Duo mobil teknolojisi, hızla büyüyen kablosuz dizüstü pazarı için performans ve pil ömründe iyileşme sağlıyor. Otellini ayrıca, önemli bir kilometre taşı olan Intel® Core™ Duo işlemcisini tanıttı. Bu yeni çok güçlü çift çekirdekli işlemci, yeni Intel Centrino Duo platformunun ve Intel Viiv teknolojisi platformunun bazı modellerinde kullanılacak. Core Duo işlemciler, watt başına performans verimini artırmak ve eğlence bilgisayarları, dizüstü bilgisayarlar ve tüketici elektroniği benzeri cihazlarda kullanılmak için tasarlanmış.

Otellini, “Yeni platformlarımız ile hem kablosuz bilgi işlemi hem de dijital eğlenceyi de daha kolay kullanılması için birkaç adım ileri taşıyoruz. Kablosuz geniş bant dizüstü bilgisayarları ile yeni bir çığır açtığımız gibi, bilgisayar, tüketici elektroniği ve eğlence şirketleri ile de ev eğlencesini daha da kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Geliştirdiğimiz işlemciler, özel platform özellikleri ve eğlence endüstrisiyle ortak çalışmalarımız ile, herhangi bir ekranda – ki bu TV’nuz, bilgisayarınız ya da taşınabilir medya çalarınız olabilir – internet üzerinden film, TV, müzik, oyun ve fotoğrafların istendiği anda görüntülenmesi amaçlıyoruz” dedi.

Yeni Intel Ev ve Mobil Platformları

Intel Viiv (“vayv” olarak okunuyor) teknolojisi, Intel’in geliştirdiği donanım ve yazılım setini içeriyor ve bu yeni platform Microsoft* Windows* XP Media Center Edition 2005 ile birlikte yeni heyecan verici eğlence deneyimleri yaşanmasını sağlıyor. Güçlü Intel® Pentium® D, Pentium Processor Extreme Edition ve Intel Core Duo işlemci seçeneklerine dayanan Intel Viiv bilgisayarlar, çeşitli özellikleri, fiyatları ve şık tasarımlar ile piyasaya sunulacak. Bunların arasında “hepsi-bir-arada” karma TV’ler ve kitap boyutunda bilgisayarlar da var.

Bu platforma dayanan bilgisayarlar 5.1 ya da daha yüksek surround sound ve yüksek tanımlı HD (high definition) video desteğini de içeren pek çok eğlence seçeneklerine sahip olacaklar. Sistemler bir tuşa dokunularak hemen açılıp kapanabiliyor (marka ve modele bağlı olarak ve ilk açılıştan sonra) ve sistemle gelen veya ayrıca satın alınabilen TV’lerinkine benzer bir uzaktan kumanda ile kullanılabiliyorlar. Intel Viiv teknoloji platformu, yeni Intel® 945/955/975 Express Chipset ailesini ve Intel PRO/1000 PM veya Intel PRO/100 VE/VM ağ bağlantısını içerecek.

Bu yıl içerinde platforma, ev ağının kurulmasını basitleştirecek ve dijital içeriği PC’den diğer cihazlara aktarabilecek yazılım özellikleri de eklenecek.

Otellini ayrıca, Centrino® Duo mobil teknolojisini muhteşem bir taşınabilir eğlence sistemi yapacak bir dizi özelliğe de işaret etti. Performans, pil ömrü ve kablosuz bağlantı seçeneklerine ek olarak sistemler, ince ve hafif dizüstü bilgisayarlardan 17 inç’in üzerinde ekrana, modele bağlı olarak da surround ses, gelişmiş grafik ve HD TV desteğine sahip olan daha güçlü modellere kadar çeşitli boyutlar için hazır olacak. Mobile Intel 945 Express Chipset ailesi ve Intel PRO/Wireless 3945ABG Network Connection da yeni ürün konumundalar.

Intel bu ay, 20’den fazla yeni işlemci, yonga seti ve başka ürünleri piyasaya sunmayı planlıyor. Herbirinin fiyatı farklı olacak ve işlemciler ürün numarasına göre listelenecekler. Daha fazla bilgi için www.intc.com/pricelist adresini ziyaret edebilirsiniz.

200’den fazla PC üreticisi bu yeni ürün ve platformları kullanan yüzlerce eşsiz PC ve dizüstü bilgisayar modelini satmayı planlıyorlar. Intel 2006’da, daha fazla enerji tasarrufu ve daha ucuz ürünler üretilmesini sağlayan, endüstriyi yönlendiren 65 nm ve 300 mm üretim özelliklerinin kullanıldığı bu platform ve işlemcilerden, on milyonlarca satılmasını bekliyor.

Hedef: Dünya çapında sınırsız süreli dijital programlar

Otellini ayrıca, Intel Viiv teknolojisi için dünya çapında çeşitli yeni dijital eğlence programları girişimlerinin de altını çizdi, bunların arasında:

AOL – bu ay AOL Music On Demand*, XM* Satellite Radio özellikli AOL Radio* ve AOL Pictures*; bu yılın sonunda AOL Music Now ve “AOL Hi-Q” yüksek kaliteli video formatında AOL Video*.

ClickStar – Eğlence şirketi, sinemalarda gösterime girmesinin hemen ardından Internetten izlenebilecek olan ilk filmi duyuracak, “Ten Items or Less”.

DIRECTV – Önde gelen dijital TV servis sağlayıcısı, programlarını onaylanmış set üstleri yoluyla bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar ve medya çalarlar için kesintisiz bir şekilde hazırlayacak.

ESPN – ESPN.com Motion* HD formatta sporun yanı sıra, tam ekranlı yayın kalitesinde 300 üniversite basketbol oyunu ile Full Court*’u sunacak.

Eros – Hint film endüstrisindeki (“Bollywood”) en büyük uluslararası dağıtıcı olan şirket, dijital içerik portalını ve gelecek dijital video servislerini istendiğinde ulaşılabilecek şekilde sunmayı planlıyor.

Grupo Televisa – İspanyolca konuşulan dünyanın en büyük medya şirketi, popüler pembe diziler, spor etkinlikleri, haberler ve müzikten oluşan geniş bir yelpaze sağlayacak.

MTV Networks – MTV, Comedy Central’ın “MotherLoad”undan MTV’nin “Overdrive”ına kadar bir dizi kanalı Intel Viiv teknolojisine uyarlayacağını açıkladı.

NBC – NBC, 17 günlük 2006 Kış Olimpiyatları’ndan seçmeleri Intel Viiv teknolojisine dayanan bilgisayarlara yüksek çözünürlükte sunacak, daha sonra ortak başka çalışmalar da gerçekleştirilecek.

Shanghai Media Group – Çin’in en büyük medya grubu, dijital filmlerini, TV dramalarını, özel interaktif programları ve diğer canlı içeriğini yayınlayacak.

Turner Broadcasting’in GameTap’i – Türünün ilki olan genişbant eğlence ağı GameTap, yüzlerce değişik video ve oyunu 30 cm’lik TV ekranına taşıyacak.

Okuyucu Yorumları