Internet’te Offline Sörf Keyfi

Artık çok detaylı sayfaları incelemek için saatlerce internet’e bağlı kalmanız gerekmiyor. Chip’in bu ay sizin için incelediği MemoWeb 3, bu sayfaları offline olarak izlemenize olanak tanıyarak bağlantı ücretlerinizi de minimuma indirecektir.

Internet’te Offline Sörf Keyfi

Tüm internet’i indirmemek için
dış bağlantı değerlerine dikkat

MemoWeb, aynı zamanda site içindeki iç ve dış bağlantıların nasıl değerlendirileceği konusunda kontrolü de size bırakıyor. Böylelikle aynı domain ismi altındaki iç bağlantılar içinde herhangi bir alt klasörü es geçebileceğiniz gibi dış bağlantılar içinde de kaç site ileri gideceğini belirleyebiliyorsunuz. 0 ile 2 arasında değişen bu değerde 0, dış bağlantılardan herhangi bir dosya almayı engelleyecektir. 1 değeri başka bir site üzerindeki dosyaların alınmasına izin verirken 2 değeri ise bağlantıyı bir adım daha ileri taşıyıp, gidilen dış bağlantıya ait ikincil dış bağlantılara da erişmeye olanak tanıyacaktır. Diğer bir yönden isterseniz program üzerindeki bu sınırlamayı da kaldırabilirsiniz. Bu durumda MemoWeb, 255 adım uzaklığındaki siteye kadar ulaşacaktır. Tabi ki eğer internet’i indirmek istemiyorsanız bu rakamı çok büyük vermemenizi tavsiye ederiz. Aksi takdirde sabit diskiniz dolup taşabilir.

İndirilen siteyi görüntülemek için
ekstra browser’a gerek kalmıyor

İndirme işlemi tamamlandıktan sonra dokümanları ayrı ayrı ön izleme bölümünde görüntüleyebileceğiniz gibi, bir site haritası biçiminde de izlemeniz mümkün olacaktır. Bunun yanı sıra MemoWeb, bir offline browser aracını mükemmel yapacak birçok yararlı aracı da bünyesinde barındırıyor. Örneğin biraz önce de bahsettiğimiz ön izleme penceresi indirilmiş sayfaları resimleri ile birlikte izlemenize olanak tanıyacaktır. Bu bölümde istenirse doküman listesini hierarşik yapıda sıralayarak her sayfa içinde yer alan grafiklerin, bağlantıların ve diğer nesnelerin de ayrı ayrı görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Bu modda herhangi bir nesne üzerine tıklamak o nesne ile ilgili dosya boyu, resim boyutu ve değiştirilme tarihi gibi bilgileri size ulaştıracaktır. MemoWeb aynı zamanda kopyalanmış sitelere erişimi de oldukça kolaylaştırıyor. Bunun için araç çubuğundaki Results tuşuna basılması sitenin lokal kopyasının açılması için yeterli olacaktır. İsterseniz indirilmiş sitenin klasöründe yer alan index dosyasını kullanarak default browser’ınız ile de tüm siteyi rahatlıkla gezebilirsiniz.

Arama özellikleri çok gelişmiş
değil ama sonuçta iş görüyor

Site üzerinde geniş bir şekilde arama yapılabilmesi ise MemoWeb’in sunduğu diğer avantajlar içinde yer alıyor. Bu şekilde URL’ler, dosyalar, ana sayfalar ve sayfa başlıklarından ve içeriklerinden anahtar kelimeler rahatlıkla aratılabiliyor. Program tek kelime aramalarında pek bir problem yaratmazken içinde AND, NOT, OR ve benzeri Boolean işlemlerin kullanıldığı aramalarda ise çuvallayabiliyor. Yine de basit aramalar yapılmak suretiyle başarılı sayılabilir.

Genel anlamda baktığınız zaman tüm araçlarına rağmen halen MemoWeb’in indiremediği siteler de bulunuyor. Örneğin veri tabanı destekli siteler genelde sayfa bağlantılarını pek ön plana çıkarmazlar. Bu durumda çoğu offline browserda olduğu gibi MemoWeb’de pek başarılı değil. Diğer bir yandan anlaşılır arabirimi programı kullanmayı kolaylaştırıyor.
Eğer bir web geliştiricisiyseniz Frontpage benzeri kullandığınız araçlar bu programın sunduğu avantajları size sağlayacaktır. Ancak geliştirme ortamınız size bu imkanı vermiyorsa en hızlı ve kolay şekilde kullanabileceğiniz bu programı mutlaka edinmeniz gerekiyor.

Daha kapsamlı çalışmak için ücretsiz
sürüm yerine Professional kullanılmalı

Eğer birçok siteyi birden yedeklemek istiyorsanız programın Pro sürümünü almanız daha iyi bir sonuç verecektir. 40 dolara yakın bir fiyata satılan bu program, ücretsiz dağıtılan sürümüne göre çoklu bağlantı desteği, reklam banner’larını kaldırabilmesi, sitede bulunan e-mail adreslerinin ayıklanabilmesi, daha önceden indirilmiş site üzerinde güncelleme yapabilmeye imkan tanıması ve siteleri indirilmek üzere sıraya koyabilmesi gibi çok daha fazla avantajlar içeriyor.

Zamanınızın büyük bir kısmını internet üzerinde sörf yaparken geçiriyorsanız mutlaka her gün onlarca güzel sayfa ile karşılaşıyorsunuzdur. Ancak gerek diğer web sitelerinde ne olduğu merakı gerek ise internet üzerinde geçen her dakikanın belirli bir maliyeti oluşu, belirli bir site üzerinde harcanan zamanı da oldukça kısıtlıyor. Bu şekilde belki de derinlemesine çok daha fazla bilgiye sahip olacağınız bir site üzerinde zaman harcamadan geçiyorsunuz. Peki tüm siteyi en ufak detayına kadar istediğiniz her zaman ve en yüksek hızda hiçbir maddi kaygınız olmadan izleyebileceğinizi söylersek.

MemoWeb ile tüm siteleri sabit
diskinizden offline görüntüleyin

İşte bu ay tanıtacağımız program bunu sizin için çözümleyebiliyor. Üstelik bunun yanı sıra site üzerinde istediğiniz değişikliği de yapmanıza olanak tanıyor. Ne kadar hızlı bağlantınız olursa olsun sonuçta bir siteyi inceleme hızınız doğrudan okuma hızınıza bağlıdır. Dolayısı ile online kaldığınız süre içinde okumak yerine tamamını lokal sabit diskinize indirip oradan incelemek daha masrafsız ve kolay bir çözüm olacaktır. Bunun için kullanılabilecek standart browser’lar sitede yer alan her şeyi indirmek için özel eklere ihtiyaç duyarlar. Ancak Goto Software'in hazırladığı MemoWeb 3 Flash, arşiv amaçlı ya da offline izlemek için web sitelerini bir çırpıda sabit diskinize kopyalayabiliyor.

Site yedekleme bilgileri sihirbaz
ile adım adım tamamlanabiliyor

Takip etmesi oldukça basit bir sihirbaz kullanan MemoWeb, gerekli capture ayarları için sizi yönlendirebiliyor. Tamamen kendi başına çalışabilen bu uygulama, internet’te sörf yaparken beğendiğiniz bir siteyi indirmek için uygulamaya ulaşmanızı kolaylaştırmak amacıyla bir tuşu da browser’ınıza ekliyor. MemoWeb'in sihirbazı birincil olarak size sitenin adresini soracaktır. Ancak eğer programı browser içinden başlattıysanız bu durumda adres otomatik olarak tanımlanacaktır. Aynı zamanda eğer gerekiyorsa sihirbaz sizden site kullanıcı ismi, şifresi ve sabit diskte lokal olarak saklanacağı klasör ismi gibi bazı bilgileri de girmenizi isteyecektir. Bunlar içinde sitenin ne kadarının kaydedileceği gibi bilgiler de yer alır. Burada tamamını klonlayabileceğiniz gibi sadece sitede yer alan tek bir sayfayı, grafikleri, sesleri ya da zip dosyalarını da indirebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları