Uygulama testi: Adobe Photoshop CS4

CHIP Online resim düzenleme uzmanlarının merakla beklediği Photoshop CS4'ü tüm detaylarıyla inceledi

Adobe Photoshop CS4 testte

Yeni Photoshop fotoğrafçılara özel daha iyi paletler ve iyileştirmeler ile şaşırttı. Yazılımın İngilizce Beta sürümünü test ettik.

Lightroom gibi sade Workflow programlarının pazarı ele geçirdiği bir anda Photoshop tam bir katliam gemisi etkisi yapıyor: Resim düzenlemeye dair en iyi fonksiyonlar bir arada ama manevra kabiliyeti çok ağırdı. Adobe, CS4 sürümü ile profesyonel programı tekrar hızlandırıyor, önemli algoritmaları yeniden elden geçiriyor ve göz kamaştırıcı, yepyeni fonksiyonlar eklemeyi de unutmuyor.

Kayıpsız resim düzenleme

Kayıpsız resim düzenleme
Uyumlaştırma ve katman paleti:

Yeni CS4 sürümünün şaheseri "Adjustments" ve "Layers" adındaki paletlerde gizli. Bunlar resim düzenleme ve maskeleme ile ilgili tüm özellikleri sunuyor.

Aslında arayüzde basit bir değişiklik söz konusu ama resim düzenleme büyük bir zıplama yapıyor: Nihayet menülerden uzun uzadıya girdi arayıp doğru noktayı bulmak zorunda değiliz. Photoshop ayarlama katmanlarını otomatik olarak belirlediği için yapılan düzeltmeler her an yeniden incelenebiliyor. Bu sayede Adobe kayıpsız düzeltme yapmayı ve en mümkün olan en iyi resim kalitesini garanti altına almış oluyor.

<strong>Uyumlaştırma ve katman paleti:</strong>"Kayıpsız", başka bir fonksiyonun da sihirli sözcüğünü temsil ediyor: "Rotate View Tool" ile çalışma arayüzü tüm katmanlarla beraber istenilen şekilde döndürülebiliyor, hem de resim bilgisi değiştirilmeden. Farklı bir açıdan bakmak istediğinizde çalışmayı aynı bir kâğıt gibi çevirebiliyorsunuz. Photoshop bu işlevin kaygan ve pürüzsüzce gerçekleşmesi için OpenGL 2.0 destekleyen ekran kartının işlemcisini (GPU) kullanıyor. Kural olarak bir sürücü güncellemesi yetiyor. OpenGL farklı bir özelliğin daha arkasında yer alıyor: Photoshop damgalama yaparken kopyalanan kaynağı otomatik olarak ön izleme şeklinde gösteriyor.

Doğal renkler

Doğal renkler
Vibrance: Renklerin parlaklığını doğal bir şekilde arttırıyor.

Fotoğrafçılar Lightroom'dan alınan "Vibrance" (Canlılık) ayarına sevinecektir. Doyma ayarından farklı olarak Vibrance, renklerin parlaklığını tedbirli, doğal bir şekilde yükseltiyor çünkü doygunluk oranı normal olan bölgelere daha az etki ediyor. Bu durum özellikle portrelerde kendini belli ediyor: "Güneş yanığı" efekti çok daha geç ortaya çıkıyor. Ayrıca Lightroom 2'den düzeltme modülü "Camera RAW" da alındı.

<strong>Vibrance:</strong> Renklerin parlaklığını doğal bir şekilde arttırıyor.Adobe, panorama fonksiyonu Photomerge'i de yeniden elden geçirdi: İstenildiğinde buna ek olarak gölgeleme ve objektif düzeltme de açılabiliyor. Gerçi bu sefer birleştirme daha uzun sürüyor ama ortaya çıkan sonuç emeğinize değiyor: Testte Photoshop CS4, 10 parçadan oluşan örnek panoramadaki tüm geçişleri minimum üst üste gelme oranı ile buldu. CS3 bunu başaramamıştı.

HDR'de pek bir yenilik yok

HDR'de pek bir yenilik yok
HDR-otomasyonu: Ton eşlemesinde daha ince ayar istiyorsanız en iyisi alternatiflere başvurun.

Photoshop, "High Dynamic Range" destekli resimleri sevenleri hayal kırıklığına uğratacak: Adobe, Photoshop CS3'ten beri süregelen bu fonksiyonda herhangi bir iyileştirme yapmadı.

Gerçi program ışıklandırma düzenini kesin bir şekilde üst üste koyabiliyor (tripod ile çekilmemiş resimleri de) ve yüksek renk derinliğine sahip bir HDR resmi oluşturabiliyor ama mükemmel renkler ve yüksek detay seviyesine sahip sıradan JPEG dosyalarına dönüştürme işlemi için sadece "Modus" altındaki fonksiyonlar sunuluyor.

Şaşırtıcı derecede kolay olan resim işleme

Şaşırtıcı derecede kolay olan resim işleme

Photoshop CS4'deki iki fonksiyon gelecekte resim düzenlemenin neden hala önemli olacağını gösteriyor:

"Content-Aware Scale" ve "Stack Image" ile gerçekliği optimum resim ifadesini yakalayan kadar bükebiliyorsunuz. Tüm bunların hepsi şaşırtıcı derecede hızlı ve tam otomatik şekilde gerçkleşiyor.

Şaşırtıcı derecede kolay olan resim işleme

Güzel oyuncak: Resimleri yeniden kesmek
Güzel bir motif ama sayfa konumlandırması uymuyor, değil mi? Photoshop'un akıllı "Content Aware Scale" özelliği motifi inceleyip istenmeyen kesiti ortadan kaldırıyor. Örneğimizde yeni fonksiyon ile gölgelenmiş deniz kenarını neredeyse tamamen devre dışı bıraktık ve su yüzeyini azalttık. Tabi sonuç olarak bazı dalgalar ortaya çıktı ama kişilerin bulunduğu önemli bölgeler bir seçenek sayesinde iyice korunuyor.

Şaşırtıcı derecede kolay olan resim işleme

Özel: Daha fazla keskinlik derinliği:
Bir resmin detay derinliği objektif ve ışık durumuna bağlıdır. "Stack Images" ile odaklanmış bölge istenilen şekilde genişletilebiliyor: İhtiyacınız olan tek şey farklı keskinlik seviyelerine sahip bir resim serisi. Testimizde bu fonksiyon iki resim ile düzgün bir şekilde çalıştı. İdeal olanı iki resimden daha fazla olanıdır.

Sonuç: Zeki arayüz çalışmanızı hızlandırıyor

Sonuç: Zeki arayüz çalışmanızı hızlandırıyor

Fotoğrafları yeni paletler ile optimize etmek çok daha hızlı gerçekleşiyor, bu bile güncelleme için yeterli bir sebep. "Canlılık" ayarı ve yenilenmiş panorama fonksiyonu ile çok iyi sonuçlar elde ettik.

Sonuç: Zeki arayüz çalışmanızı hızlandırıyorAyrıca "Content-Aware" ölçekleme de ikna ediyor. Gerçi fonksiyon eski Photoshop sürümlerinde manüel olarak yapılabiliyordu. Fakat bunun anlamı Photoshop CS4 ile minimuma indirgeyebileceğiniz büyük bir zaman kaybı oluyordu. Optik olarak süslenmiş yakınlaştırma, eğme ve yönlendirme fonksiyonları cidden eğlendiriyor. Ama her şeyden önce yüksek yakınlaştırma seviyelerinde de çok hızlı çalışan görünüm yazılıma büyük bir değer katıyor. Piksel doğruluğunda çalışmayı kolaylaştırıyor.

Photoshop'un en büyük eksisi ise yine yeni sürümün dudak uçurtan fiyatı oluyor: 699 dolar. Extended sürümüne yapılacak güncelleme için de ekstradan ücret ödemeniz gerekiyor. Dolayısıyla Extended sürümün sunduğu 3D fonksiyonlarından vazgeçebilenler bu fiyat farkından tasarruf yapıp standart sürüme yönelmeliler.

Okuyucu Yorumları