Modemlerle ilgili bilmeniz gerekenler

İnternete bağlanmamıza olanak sağlayan modemleri masaya yatırdık.

Modemler

Bu kelime Modülasyon+Demodülasyon kelimelerinin baş kısımlarının birleştirilmesi ile oluşturulmuştur. Uzak mesafelere sayısal veriyi göndermek teknik açıdan mümkün olmadığı için gönderilecek veri sayısal biçimden analog biçime(Modülasyon) çevrilerek gönderilir. Gelen veri ise analog biçimden sayısal biçime(demodülasyon) çevrilerek alınır. USB ve PCI veri yoluna, takılabilen çeşitli modemler vardır. Yaygın üreticilerden 3Com, Asus, D-Link, Siemens, Surecom, Zoom ve Zyxel firmaları sayılabilir.

Bilgisayarlarda yaygın kullanılan üç çeşit modem vardır. Dial-up(çevirmeli) kablo modem ve ADSL(Asimetrik sayısal abone hattı) modemler. Dial-up ve ADSL modemler, kiralık ve çevirmeli telefon hatlarla kullanılırken kablo modemler kablolu televizyon yayını üzerinden internete erişim sağlar. Günümüzde ADSL ve kablo modemler artık dial up modemlerin yerlerini almaya başlamışlardır. Kablo ve ADSL modemler sadece modem olmayıp bünyelerinde yönlendirici, geçityolu ve firewall(güvenlik duvar) gibi ağ cihazlarını da barındırırlar. Ayrıca üzerlerinde değişik sayıda ethernet portlarda bulunur. Bu port sayısınca bilgisayar internete bağlanabilir. Portları artırmak için hub veya switch kullanılır.

Modem Kriterleri

Modem Kriterleri

Port Sayısı: Kablolu modeme bağlanacak olan bilgisayar sayısını gösterir. Yani port sayısınca modeme başka donanıma(switch veya hub) gerek kalmadan bilgisayar bağlanabilir.

Kablolu/Kablosuz: Kablosuz olarak internete girmek kapsama alanı içerisinde özellikle dizüstü bilgisayarlarda her yerde internete girmek demektir. Masaüstü bilgisayarlar genelde yerleşik olduğu için pek tercih edilmezler. Ama yinede kablo zahmetinden kurtaran çözüm sunar.

Kablosuz modem alırsanız ağ kartınızın da kablosuz olması gerekir. Günümüzde birçok kablosuz modem aynı zamanda portlara da sahiptir.

Okuyucu Yorumları