Google aramalarını kişiselleştirin!

Google aramalarını artık dilediğiniz gibi sıralayabilir ve silebilirsiniz. Nasıl mı?

Yepyeni bir Google!

Artık her şey Google'ın PageRank algoritmasına bağlı değil... Uzun zamandır ekran görünülerini izlediğimiz Google SearchWiki nihayet aktif hale geldi. Google'ın bu yeni servisi sayesinde arama sonuçlarında sitelerin yerinin değiştirebiliyor, listeden çıkartabiliyor ve yorumlar yazabiliyoruz. Ayrıca başka kullanıcıların yaptığı değişiklikleri de görebiliyoruz.

Google SearchWiki'yi kullanmak için google.com.tr'ye girmeniz ve hemen ardından "Google.com in English" seçeneğine tıklamanız gerekiyor. Google Türkiye, bu özelliği ne yazık ki henüz desteklemiyor. Ayrıca Google hesabımızla giriş yapmamız da şart.

Bu işlemden sonra yapacağınız aramalarda sonuçlar listelenirken linklerin yanında yukarı-aşağı oku, sonuçlardan kaldırma iconu (bu sayede gelecekteki aramalarınızda görünmeyecek) ve arama sonucu hakkında yorum yazma balonu göreceksiniz. Bunlardan herhangi birine tıklamak işlemleri başlatmak için yeterli olacak.

Eğer Google'ın gerekli bir siteyi arama sonuçlarında es geçtiğini düşünüyorsanız, o zaman 'Add a result' (Sonuç ekle) seçeneğine tıklayıp bilgileri girmeniz yeterli.

Nereden çıktı bu SearchWiki?

Nereden çıktı bu SearchWiki?

Google'ın Ürün Yönetim Müdürü Juergen Galler yaptığı açıklamada kullanıcıların isteklerine değer veren arama motorunun en iyi arama motoru olduğunu belirtiyor. Galler sözlerini şöyle sürdürüyor: "SearchWiki tam da bunu gerçekleştiriyor. Daha önceki tüm önerdiklerimizden daha derin bir şekilde kullanıcının aramaları kişiselleştirmesini sağlıyor. Çünkü insanlar ne aradıklarını biliyor."

CHIP Online yorumu:
Google, SearchWiki ile, Wikipedia'nın arama motoru Wikia Search'te zaten var olan özellikleri kendi bünyesine aktarmış oluyor. Wikia Search çok kısıtlı bir kullanıcı kitlesine ulaştığı için bu tip özellikleri çoğu kullanıcı bilmiyor olabilir. Ancak arama sonuçlarının özelleştirilebilmesinin, Google ile çok popüler olacağı kesin. Umarız Google, SearchWiki'yi yakın zamanda google.com.tr için de aktif hale getirir...

Okuyucu Yorumları