Yazıcılar hakkında bilmeniz gerekenler

Bilgisayardaki verileri kağıda dökmek için kullanılan yazıcıları masaya yatırdık.

Yazıcılar

Bilgisayardaki verileri kağıda dökmek için kullanılır. Üç çeşit yazıcı vardır lazer, mürekkep püskürtmeli ve nokta vuruşlu. Yazıcılar renkli ve siyah beyaz olarak yazı ve resim basabilmektedir.

LAZER YAZICILAR

Yazım işleminde toner denilen kurumuş mürekkep kullanırlar. Elektrostatik yükleri üzerinde tutabilen bir tambura sahiptirler. Tambur ilk olarak pozitif yüke sahiptir. Lazer ışını bilgisayardan gelen komuta göre istenen noktaları tarayıp negatif yükle yükleyerek elektrostatik baskı resminin negatifini oluşturur. Pozitif yüklü noktalar basılacak şekil, negatif kısımlar ise arkalandır.

Toner tambur üzerinde bu noktalara yapışarak kağıdın yüzeyine yapıştırılır. Daha sonra kağıt ısıtılarak toner iyice kağıt üzerinde kalıcı hale getirilir. Sonrasında ise tamburdaki baskısı biten elektrostatik resim temizlenir. Lazer yazıcıların renkli olanları da vardır. Birim sayfa başına düşen maliyet genelde daha küçüktür. HP, Samsung, Xerox, Dell, Konica-Minolta, Epson, Canon, Lexmark, OKI yaygın üreticilerdendir.

Mürekkep püskürtmeli yazıcılar

Mürekkep püskürtmeli yazıcılar
Mürekkep püskürtmeli yazıcının çalışma şekli(Britannica Inc.)

Mürekkebin kağıt üzerine püskürtülme esasına dayalı olarak çalışan yazıcılardır. İlk satın alma maliyetleri düşük fakat sayfa başı maliyetleri ise fazladır.

Yazıcı kafası, üzerinde siyah ve renkli mürekkep kartuşlarını taşır. Yazma sırasında, kağıdı satırın başından sonuna kadar tarar ve sonra alt satıra geçer. Tarama sırasında mürekkep püskürtülecek noktalara mürekkep, bu kafa tarafından kağıt üzerine bırakılır. Kartuşlar genelde ısı ile damla oluşturma esasına göre mürekkep püskürtür.

Tüp içerisinde ısıtıcının ısınarak basıncı artırıp, damlanın dışarı çıkmaya zorlanması ile püskürtme işlemi gerçekleşir. Bu damla çapları ortalama 50-60 mikron çapında ve 8-10 piko litre hacmindedir. HP, Epson, Canon, Lexmark yaygın üreticilerdendir.

Nokta vuruşlı yazıcılar

Nokta vuruşlı yazıcılar

Yazma işlemi mekanik olarak mürekkepli bir şeride yazma kafasının vurması ile(daktilo gibi) gerçekleşir. Yazılar diğer yazıcı tiplerine göre daha büyük noktalardan oluşur. Sesli çalışır ve aynı anda karbon kağıdı kullanılarak birden fazla sayfayı yazabilir.

Genelde fatura, irsaliye ve makbuz yazdırmada kullanılır. Ev kullanımı için uygun değildir. Bu yazıcı seçiminde yazıcı kafadaki pin(iğne) ve kolon sayısı önemlidir. Pin sayısı bir anda kağıt üzerine bırakılabilecek nokta sayısını gösterir. Kolon sayısı ise bir satırdaki basılacak harf adedini gösterir. Faturanın genişliğine göre seçim yapılmalıdır.

Sayfa başına düşük yazdırma maliyeti fakat yüksek yazıcı fiyatına sahiptir. Epson, Lexmark, Panasonic, Seiko ve OKI yaygın üreticilerdendir.

Yazıcı Parametreleri

Yazıcı Parametreleri

Çözünürlük: Birim alana bırakılabilecek nokta sayısını gösterir. Birimi inç başına düşen nokta sayısıdır(dpi). Çok olması baskı kalitesini artırır. Örneğin 600x600dpi çözünürlüğe yazı

Renkli/Siyah-Beyaz: Baskının renkli veya siyah beyaz olacağını gösterir. İhtiyaca göre seçim yapılır. Tüm mürekkep püskürtmeli yazıcılar aynı zamanda renkli baskı yapabilmektedir.

Yapısı: Nokta vuruşlu, mürekkep püskürtmeli ve lazer yazıcıdan İşe uygun yazıcıyı seçmek için aşağıdaki tablonun dikkate alınması gerekmektedir.

Okuyucu Yorumları