Türk Telekom'un patronundan açıklamalar

Krizde yeni şirketler satın almaya hazırlanan Türk Telekom'dan Avea, 3G ve IPTV açıklaması...

Türk Telekom diyor ki...

Dubai'de düzenlenen IPTV World Forum'dan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türk Telekom CEO'su Dr. Paul Doany, önümüzdeki bir iki ay içinde krizin ağır döneminin atlatılacağını belirterek, "Türkiye'de gerçek bir kriz olduğunu düşünmüyoruz. Durgunluk uluslar arası finans kurumlarından kaynaklanıyor. Türkiye'ye etkisi olacak diye bir şey yok. Sadece borç oranı yüksek firmalar daha da zorlanacak. Çünkü bankalar krizden önceki gibi esnek olmayacak" dedi.

Türk Telekom'un durgunluk nedeniyle yatırım planlarını ertelemediğini kaydeden Doany, bu zamanlarda çok önemli fırsatlar doğabileceğini belirtti.

Doany, "Durgunluk dönemi satın almalar için uygun dönemler. Pazardaki fırsatları değerlendiriyoruz. Birden fazla şirket almayı planlıyoruz. Bunun için özel bir bütçe ayırmadık. Mesele alacağınız şirketten ne kadar değer elde edeceğiniz, kaça alacağınız değil. Azerbaycan, Kırgızistan, Makedonya; Bosna Hersek ve Romanya gibi ülkelerdeki fırsatları değerlendireceğiz" diye konuştu.

Sadece Türk Telekom değil, Türkiye için de yatırımcı çekmek için çalıştıklarını belirten Doany, pazarda çok büyük bir potansiyel olduğunu, özellikle Körfez ülkelerindeki yatırımcılara bu fırsatları anlatacaklarını belirtti.

Doany sözlerini şöyle sürdürdü: "Son dönemde yatırımcıların nereye yatırım yapacaklarına ilişkin korkuları var. Birçok hissedar fazla para kaybetti. Birçok yerde ise iyi yatırım fırsatları var. Biz de Türkiye'ye yatırım yapılması için çaba gösteriyoruz. Bizim için önemli olan ille de Türk Telekom'a yatırım yapılması değil, rakiplerimize bile yapılacak yatırımlar Türkiye açısından başarıdır."

Vitamin ve Avea

Vitamin ve Avea
Türk Telekom CEO'su Dr. Paul Doany

Türk Telekom bünyesindeki şirketlerin bazı projelerini yurtdışına ihraç edeceğine değinen Poul Doany, Vitamin eğitim yazılımını İngilizce ve Türkçe seçenekleriyle ABD pazarına sunacaklarını bildirdi.

Bu yılsonuna kadar IP TV'de pilot uygulamaların başlayacağını da dile getiren Doany, bu platform üzerinden başka ülkelerde yaşayan Türklere ulaşmayı hedeflediklerini vurguladı. Innova'nın Suudi Arabistan ve Mısır'da operatörlerle görüştüğünü Argela'nın Hindistan ilgili çalışmalar yaptığını belirten Doany, satın almayı planladıkları şirketlerin de, bu çalışmaları tamamlayıcı nitelikte olacağını kaydetti.

3G'ye hazırız
Doany, 28 Kasım'daki 3G ihalesi için Avea'nın hazır olduğunu belirterek, "3G'de Avea'nın ilk 5 bin baz istasyonu için planları hazır. İhale yapıldıktan 2 ay sonra resmi imtiyaz verilecek. Bu 2 ayda herhangi bir 3G operasyonuna başlanması söz konusu değil. Baz istasyonlarının yapılandırılması gerekiyor. Avea'da bununla ilgili hazırlıklarını yaptı. 6 ay içinde hizmet verilmeye başlanacak" ifadelerini kullandı.

IPTV'ye Türk Telekom imzası

IPTV'ye Türk Telekom imzası

Türk Telekom, iştiraki TTNet aracılığıyla 2009 yılında Türkiye'yi IPTV ile tanıştırmayı hedefliyor. Türk Telekom, grup şirketleriyle birlikte bölgedeki operasyonlarını genişletmeye de devam ediyor.

Tüm dünyada iletişim teknolojisinde yeni bir çağ açacak olan IPTV'nin geleceği 3-4 Kasım 2008 tarihlerinde Dubai'de gerçekleştirilen IPTV World Forum MEA 2009'da tartışıldı. Ortadoğu ve Afrika bölgesinin önde gelen telekomünikasyon şirketlerinin katılımıyla gerçekleştirilen Forum kapsamında, Türk Telekom CEO'su Dr. Paul Doany bir konuşma yaptı.

Konuşmasında yakınsama teknolojileri kapsamında IPTV'nin önemine dikkat çeken Dr. Doany, "IPTV, müşterilerimizin istedikleri zaman, istedikleri yerde, istedikleri içeriği seyretmesine imkân verecek. Kişiselleştirilmiş IPTV hizmeti sadece yeni iş fırsatları yaratmakla kalmayacak; aynı zamanda yeni sektörler de oluşturacak. Yakın zamanda bu hizmeti Türkiye'ye sunacak olmanın heyecanını yaşıyoruz" dedi.

Televizyon, bilgisayar, DVD/VOD ve telefonu tek bir platformda birleştiren ve 3. nesil mobil servisi üzerinden de erişilebilir olacak IPTV'nin tüm dünyada televizyon izleme alışkanlıklarını değiştirmesi bekleniyor.

IPTV platformu, TV yayını, isteğe bağlı içerik yayını (VoD, MoD), kişisel içerik kaydı (nPVR), canlı yayını durdurma (PLTV), gecikmeli yayın izleme (TSTV, Catch-up TV, TVoD), izle - öde (PPV), interaktif servisler, internet ve görüntülü iletişim (Video Konferans, Video Phone) gibi hizmetlerle tüketicilere çok çeşitli seçenekler sunacak.

Türk Telekom iştiraki Argela, sistemin altyapısını Amerikalı SeaChange firması ile birlikte oluşturuyor.

Oğuz Güven - Hürriyet

Okuyucu Yorumları