Ağ kartlarıyla ilgili bilmeniz gerekenler

PC'leri özellikle yakın mesafelerde birbirine bağlamak için kullanılan ağ kartlarını inceliyoruz.

Ağ kartı

Bilgisayarları özellikle yakın mesafelerde(yerel) birbirine bağlamak için kullanılır. Haberleşme sayısal olarak gerçekleşir. Kablolu ve kablosuz çeşitleri vardır. Örneğin bir internet kafe ve okuldaki bilgisayar laboratuarındaki tüm bilgisayarlarda ethernet kartı mutlaka vardır. Günümüzde 10/100Mbps hızında olanlar yaygındır. Tümleşik olarak anakart üzerinde de bulunurlar. Kart üzerinde RJ45 dişi konektör bulunur. Eski tiplerinde hem RJ-45 hem de BNC konektör bulunmaktadır. Novell, Intel, Realtek, CNet, Asus, Us-Robotic, Zyxel, 3Com, SMC yaygın ağ kartı üreticilerindendir.

Ağ üzerinde tüm bilgisayarların sahip olduğu dünyada tekil olan ve 48 bit genişliğinde bir adresi vardır. Bu adrese MAC adresi denir. Bir bilgisayar ağ üzerine veriyi göndermek istediğinde ağı dinler ve trafik olmadığı bir anda veriyi gidecek bilgisayarın adresini de ekleyerek gönderir. Ağa gönderilecek veri aslında ağdaki tüm bilgisayarları dolanacaktır. Gelen veriyi alan her bir bilgisayar, adres kendini göstermiyorsa veri ile muhatap olmaz. Veriyi ancak adresi karşılık gelen bilgisayar alır. Eğer aynı anda iki veya daha fazla bilgisayar ağı dinleyip trafik olmadığı bir anda veri göndermeye kalkışırsa bu durumda çarpışma meydana gelir ve veri gönderimi başarısız olur. Bu durumda veri gönderecek bilgisayarlar rasgele bir süre bekler ve tekrar göndermeye çalışır. Rasgele beklemeleri ağda çakışmayı önlemek içindir.

Ağ Kartı Parametreleri

Ağ Kartı Parametreleri
Kablosuz ağ kartı ve aynı işi gören USB adaptör

Kablolu/Kablosuz: Kablosuz ağ kartı, kablosuz ağlara bağlanmak için kullanılır. Yalnız bağlantı yapılacak bilgisayarlarda benzer şekilde kablosuz yapıya sahip olmalıdır. Kablosuz ağ kartlarında mesafe, açık kapalı alanlar önemlidir. Kapalı alanlarda mesafe oldukça düşer. Örneğin farklı odalardaki bilgisayarlar kapalı alanın negatif etkisinde dolayı kendi aralarında açık mesafedeki uzaklıkla haberleşemezler.

Kablolu yapılarda ise mesafenin haberleşmeye olan etkisi standartlar içinde(100m) pek etkilenmez. Elektronik olarak gürültüye neden olabilecek ortamlardan(istenmeyen manyetik dalga yayan) korunmak için korumalı kablo(STP) kullanılmalıdır. Kablolu ethernet kartları Cat5, Cat5e, Cat6 olarak isimlendirilen, bükümlü 4 çiftten oluşmuş 8 iletkenli tel kullanırlar. Aralarındaki temel fark gürültüden(elektronikte orijinal işareti bozan istenmeyen sinyal) etkilenme düzeyleridir.

Hız: Bir Ethernet ağ yapısında IEEE tarafından belirlenen standartlar vardır. Bunlar 10BaseT(Ethernet), 100BaseTX(Fast Ethernet) ve 1000BaseT(Gigabit Ethernet) standartlarıdır. Bu standartların baş tarafındaki rakamlar Mbps cimsinden bant genişliğini dolayısıyla da hızını vermektedir. Günümüzde daha çok 100Mbps hıza sahip 100BaseTx standardı kullanılmaktadır. Ağ cihazı ve ağ kartının aynı hızlarda olmaları gerekmektedir. Aralarında hız farkı varsa düşük olanın hızında çalışılır. Bazı ağ kartlarında 10/100Mbps veya 10/100/1000Mbps ifadeleri yer almaktadır Bunun anlamı tüm bu değerleri destekliyor demektir.

Okuyucu Yorumları