Gelişkin Blu-ray kopya koruması BD+ kırıldı

Kapalı kaynaktan sonra sıra açık kaynakta: BD+ kopya koruması ikinci kez kırıldı...

Kopya korumaya yeni darbe

Doom9 forumunun bir üyesi, Blu-ray disklerde bulunan gelişkin kopya koruması BD+'yı kırmayı başardı. Gerçi bu mekanizma AnyDVD aracı ile uzun süreden beri aşılabiliyordu ama proje kapalı kaynak kodluydu.

Forumun üyeleri ağustos ayında kopya korumasının nasıl aşılması gerektiği konusunda bir başlangıç yapmışlardı. "Oopho2ei" ismindeki kullanıcı bir AnyDVD geliştiricisinin ona verdiği belirleyici ipucu ile yükselişi gerçekleştirdi. Forum üyesi "I, Robot" ve "The Day After Tomorrow" filmlerinin BD+ kodunu "BDVM Debugger" ile çoktan çözdü.

Forum üyeleri gelişkin kopya korumasını devre dışı bırakmayı yüksek çözünürlüklü filmlerin illegal kopyalarını oluşturmak için değil, bilakis açık kaynak kodlu işletim sistemi kullanan kişilerin BD+ korumalı Blu-ray diskleri oynatabilmeleri için yaptıklarını söylediler.

Blu-ray diskler ve HD-DVD'ler Advanced Access Content System (AACS) koruması ile illegal kopyalara karşı korunuyordu fakat bu sistem kısa bir süre sonra kırılmıştı. Format savaşı zamanında BD+ kopya koruması Blu-ray disklere has bir avantaj olarak gösteriliyordu.

Okuyucu Yorumları