Mars robotu Phoenix'in sesi soluğu kesildi

Mars'ta yaşamın mümkün olabileceğini ortaya çıkaran robot Phoenix'in artık sesi soluğu çıkmıyor...

Mars robotu öldü!

Mars-robotu Phoenix, neredeyse yarım seneden beri NASA'yı kırmızı gezegenle ilgili mükemmel resimler ve sayısız keşif ile besledi. Phoenix, 2 Kasım'dan bu yana sinyal göndermediği için Amerikan uzay otoritesi görevin resmi olarak sona erdiğini ilan etti.

En çok heyecanı ise Micro-Blogging hizmeti Twitter üzerinden yapılan düzenli durum güncellemeleri sağlıyordu. 19 Haziran'ın efsanevi haberi: "Are you ready to celebrate? Well, get ready: We have ICE!!!!! Yes, ICE, *WATER ICE* on Mars! w00t!!! Best day ever!! (Türkçesi: Kutlamaya hazır mısınız? En iyisi hazırlanın: Mars'ta BUZ var!!! Evet, BUZ, Mars'ta *SU BUZU*! Yaşanmış en iyi gün!!)

1 Ağustos 2008'de Phoenix deneysel bir kanıta ulaştı: Robot bir toprak örneğinde su buldu. Birkaç hafta sonra Phoenix kar yığını bile buldu. Suya dair elde edilen bu kanıtlar sayesinde bilim adamları Mars'ta hayatın var olabileceğine ihtimal veriyor.

Robot 25 Mayıs 2008'de güneş sistemimizin dördüncü gezegenine indi. O zamanda bu yana indiği bölgeye ve yakın çevresine ait sayısız yüksek çözünürlüklü resim gönderdi.

Ekim ayı başında Mars'taki kış yüzünden görev sonlandırıldı. Şiddetli düşen sıcaklık sebebiyle robot iç ısıtması için çok fazla enerjiye ihtiyaç duydu. Geliştiriciler robot kollarını ve ısıtma sistemini kapatma yardımıyla cihazın ömrünü uzatmaya çalışsalar da Phoenix, 2 Kasım'da tamamen sustu.

Okuyucu Yorumları