Saatte 1.690 km hız yapabilen özel otomobil

2011 yılında hazır olması beklenen Bloodhound SSC adlı otomobil, hız rekorlarını altüst edecek.

İstanbul-Van 1 saat

Tabancadan çıkan kurşunu bile sollayacak araç, 24 milyon dolara mal olacak. Saatte 1.690 km hıza ulaşacak araçla, İstanbul-Van mesafesini yaklaşık bir saatte kat etmek teoride mümkün.

Özel sponsorlu bir projenin ürünü olan "Bloodhound Supersonic Car"ın Londra Bilim Müzesi'ndeki tanıtımını, İngiltere Bilim Bakanı Lord Drayson yaptı. Kendisi de bir hız tutkunu olan Lord Drayson, aracın, öğrencileri bilim ve mühendisliğe teşvik edeceğini söyledi. Otomobille ilk denemeyi İngiliz savaş pilotu Andy Green'in yapması bekleniyor.

Aracın uzunluğu 12, yüksekliği 2,7 metre, ağırlığı ise 6,4 ton. Gövde, karbon fiber ve titanyum alaşımından imal ediliyor. Eurofighter savaş uçağının EJ200 jet motorunu kullanan araç, 15 saniyede 560 km hıza çıkacak.

Rekor Türkiye'de kırılabilir
Geliştirici ekip, dünyanın en hızlı kara aracı olması beklenen otomobili henüz üretmeden rekor denemesinin yapılacağı yeri aramaya başladı. Rekor için, 15 km boyunca hiçbir bitkinin bulunmadığı, son üç aydır yağmur almayan tamamen düz bir zemin gerekiyor. Ayrıca ekibin rahatça konaklayacağı bir bölge olması şart. Sekizi ABD'de, dördü Avustralya'da olmak üzere toplam 14 aday mekan belirlendi. Ekibin düşündüğü yerlerden biri de Türkiye'de.

Hürriyet

Okuyucu Yorumları