Mobil okuma aygıtı N82'ye entegre edildi

Görme engelliler için devrim niteliği taşıyan mobil okuma aygıtı, Nokia'nın N82'sine entegre edildi.

N82 umut oldu

Öğrenme ve görme engelliler için devrim niteliği taşıyan "Mobil Okuma Aygıtı", yeni bir teknoloji sayesinde Nokia N82 cep telefonuna entegre edildi. Böylece en küçük boyutlu, metni konuşmaya çeviren cihaz elde edilmiş oldu.

Hem cep telefonu hem de okuma makinası olarak dizayn edilen ve 119 gram ağırlığındaki okuyucu ve cep telefonu kombinasyonu, kullanıcıların fotoğraf çekmelerine ve tek bir tuşa basarak basılı belgeleri okuyabilmelerini sağlıyor. "knfbREADER Mobile" olarak adlandırılan telefon sayesinde kullanıcılar belgeleri ekranda izleyebilirken, görme engelli kullanıcılar bilgisayar tarafından okunan belge içeriğini dinleyebiliyor.

Telefondaki işletim sistemine entegre edilen yüksek çözünürlüklü kamera ve "Reader" fonksiyonu, mevcut en iyi karakter tanıma yazılımının metni sese çevirme teknolojisi ile birlikte kullanımını sağlıyor. Cihazın akıllı görüntü işleme yazılımı çekilen görüntülerin maksimum kalitede elde edilmesine olanak tanıyor.

Basılı evraklara en hızlı ve pratik şekilde ulaşma olanağı tanıyan cihaz, engellilerin de sağlıklı insanlarla eşit fırsatlara sahip olması açısından önem taşıyor. Cihaz sayesinde görme ve öğrenme engellilerin iş yerlerinde, okullarda ve evlerdeki performanslarının artması ve yaşı ilerledikçe görme yetisini kaybeden insanların yaşam kalitesini de önemli ölçüde etkilemesi bekleniyor.

Türkçe altyapı çalışmaları başladı

Türkçe altyapı çalışmaları başladı

Ekstra bellek satın alınarak binlerce sayfa belgenin depolanabileceği cihaz, Wayfinder accees yazılımıyla Navigasyon (yön bulma) cihazı olarak da kullanılabiliyor.

Öğrenme engelliler için de kullanışlı olan telefon, geniş ekranı sayesinde metinleri büyütebiliyor, takip edebiliyor. Öğrenme engelliler işaretli okuma sayesinde belgeleri büyüterek izleyebiliyor. Ayrıca, telefondaki metni sese çevirme işaretli izleme fonksiyonu öğrenme engellilerin belgeleri takip etmelerini kolaylaştırıyor.

Türkçe altyapısı henüz hazır olmayan cihazın Türkiye'deki görme engellilere hizmet verebilmesi için gerekli çalışmalar da başlatıldı. İngilizce altyapılı olarak alınan ürünler, Türkçe program hazır olunca Türkçe'ye de çevrilebilecek.

AA

Okuyucu Yorumları