Kuzey Yıldızının Yerini Uydular Aldı

GPS (Küresel Yer Belirleme Sistemi) kullanan cihazlar büyük şehir kaosunda yolunu kaybetmiş insanlara yeni bir seçenek sunuyor: Labirente içinden değil, üstünden bakmak!

Kuzey Yıldızının Yerini Uydular Aldı

Trafik Sorunu: Büyük şehir yaşantısının kabusu trafik sorunu şu anda ancak GPS ile çözülür görünüyor.

Cep bilgisayarlarının uydularla iletişim kurmasını sağlayan bu modüllerin batılı ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de yaygın olarak satışı için çalışmalar yapılıyor. KVK bayilerinde satışı planlanan modüllerin fiyatları yüz doları bulurken İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakaları için ayrı ayrı hazırlanmış haritalara sahip olmak için de aynı miktarı ödemek gerekecek. Ancak Ankara, İzmir veya diğer şehirlerin haritaları için İstanbul haritasının yarısından daha az bir fiyat geçerli olacak.

Cep bilgisayarlarının kullanımına açılan GPS olanağı ile yön bulma konusunda insanoğlunun yarattığı, yörüngede dolanan uydular, o uyduların bakımlarını sağlayan yer istasyonları ve yüksek eğitimli binlerce insanın işbirliği ile oluşmuş bir mucize artık geniş halk kitlelerinin erişebileceği bir hizmet halini alıyor. Ancak insanoğlunun son on yılda yaşadığı değişim o kadar büyük ki, bir zamanlar hayal bile edilemeyen imkanlar, teknolojik buluşlar veya özel örnek vermek gerekirse son on yıldır kimi cihazlarla bu sisteme ilgi duyanların hizmetine yavaş yavaş açılmış olan GPS hakkındaki gelişmeler dünya kamuoyunu artık heyecanlandırmıyor bile. Ve heyecanlanmamak ifadesi olumsuzluk eki taşısa da, aslında bu durum insanoğlunun uygarlık yolunda aradığı yönü bulmasının en olumlu kanıtı olarak gözüküyor.

GPS Modülü: Masum bir Handspring Visor'ü bir modül ile canavar bir GPS cihazına dönüştürmek mümkün
El bilgisayarların genişleme slotuna takılacak bir uydu alıcısı sayesinde uydudan gelen bilgileri derleyerek kullanıcının hizmetine sunacak program, gitmek istediğiniz noktayı dokunmatik ekranınızda işaretlediğinizde size en kısa yolları ve alternatif güzergahları belirtecek. Kullanıcının hızını, yüksekliğini ölçecek. Yanlış yöne giden kullanıcıyı uyarabilecek, gökyüzündeki uyduların durumu hakkında bilgi verecek. Her ay update edilecek program o ay şehir içinde yapılacak kazı ve bakım/onarım maskesi altında şehirliye ızdırap çektirmek ve hiç olmazsa bir kısmının bu kargaşadan bıkarak başka yerlere göç etmesine sebep olmak için özellikle hazırlanmış gibi görünen tüm faaliyetler ve zekice saklanmış tuzaklar hakkında kullanıcısını uyarabilecek.

El bilgisayarlarıyla uydulara hükmetmek
Palm işletim sistemi kullanan Palm, Handspring gibi markaların el bilgisayarlarına takılan küçük ve aynı işlevli diğer cihazlara nispeten uygun fiyatlı GPS modülleri ile randevularınızı tutan, günlüklerinizi koruyan, şiirlerinizi saklayan, mektuplarınızı düzenleyen küçük elektronik asistanlarınız bir anda otomobilinizin içinde sizi gideceğiniz yer konusunda uyaran ve yönlendiren birer co-pilot veya Türkçe’si ile “şoförün yanında oturup bilmişlik taslayan yolcu” oluveriyorlar. Ancak bu yolcunun bildikleri gerçekten işinize yarıyor çünkü gideceğiniz yere ulaşan alternatif yolları ve yolunuzun durumunu görerek hem zamandan hem yakıttan tasarruf edebiliyorsunuz. Bozulmayan sinirlerinizin ise maddi karşılığını hesaplamak size kalmış.

Küresel Yer Belirleme: Uydular sayesinde GPS sistemi kullanarak dünyanın neresinde olduğunuzu belirleyebilirsiniz.

TED, Teknolojik Eğitimsel Danışmanlık Ltd. Şirketinin Palm Os cihazları için Türkiye’ye uyarladığı Quo Vadis programının ilk aşamasında İstanbul, Ankara ve İzmir haritalarını bulmak mümkün olacak. Şirket daha sonraki aylarda 15 ili de kapsama alanına almak niyetinde. Peki ne yapacak bu program bizim için?

Her yere giden bir yolun ve her yolu gösteren tabelaların olduğu büyük şehirlerde yaşamak, binlerce yıl küçük köylerde kavimler halinde hayat süren, savaşlardan, hastalıklardan, felaketlerden kaçmak için sık sık göç etmek ve yer değiştirmek zorunda kalan insanların sahip olduğu yön bulma yetisini köreltmiş olabilir mi? Veya bu gün büyük şehirlerde yaşayan insanlar acaba eski insanlara oranla daha fazla yol, daha fazla mesafe mi kat ediyorlar ve yön bulmak için atalarının sahip olduğu güneş, yıldız, rüzgar gibi doğal araçlardan daha fazlasına mı ihtiyaç duyuyorlar?

Belki de hepimizin işine, okuluna gidip gelmek için İstanbul’un bir ucundan diğer ucuna her gün yolculuk etmek zorunda kaldığı mesafeyi yüzlerce yıl önce yaşayan insanların çoğu hayatları boyunca yürümemişlerdi? Aslında kesinlikle eminiz ki, o uzak geçmişte yaşamış insanlar atları ile veya yürüyerek bir yere ulaşmaya çalıştıklarında köprüde bakım veya yolda doğalgaz, elektrik hattı kazısı olduğu gerekçesi ile erimesi saatler süren uzun trafik sıkışıklıklarına katlanmak zorunda kalmamışlardı.

Yön bulmak ve insan beyni: Yüzyıllardır gelişen yetenek
Neyse ki, teknoloji insan beynini zorlamdan 1 Mb büyüklüğünde bir harita ve yön bulma programı yardımı ile büyük şehirlerde yaşayan insanların çevre kirliliği ve stresle örülmüş yaşamlarının bir de trafik nedeni ile harcanmaması için uygun seçenekler sunuyor.

Dünyanın yörüngesinde dolaşan uyduları sadece büyük devletler veya şirketler kullanmıyor. Uygun bir cep telefonuna sahip veya otomobiller ya da dağcılık gibi doğa sporları ile uğraşanlar için ayrıca satılan GPS cihazlarını kullanan her birey de uydular sayesinde iletişim sağlayabiliyor veya yönlerini bulabiliyorlar. Büyükşehir yaşamında bir uydu telefonu gereksiz kalırken, sadece yön bulmak için kullanılan yüksek fiyatlı GPS cihazlarını kullanmak da ekonomik sebeplerle cazibesini yitiren bir seçenek olarak duruyor. Oysa günümüzde yaygın kullanım alanı bulmuş ve muhtemelen geleceğin standart PC’leri olma yolunda hızla ilerleyen el bilgisayarlarına sahip olanlar da bir büyükşehir kaosunun ortasında ölümcül tuzaklara, hayati karışıklıklara takılmadan yollarını uydular vasıtası ile bulmak imkanına sahipler artık.

Okuyucu Yorumları