Chrome'un EULA maddeleri olay oldu

Chrome'un kullanıcı anlaşmasındaki madde soru işaretine neden oldu, Google hatasını hemen düzeltti.

Chrome'un EULA bilmecesi

Google'ın yeni web tarayıcısı Chrome ses getirmeye devam ediyor. Yayınlanalı daha 2 gün olmasına rağmen web tarayıcı pazarının %1'ini ele geçirmeyi başaran Chrome, beta sürümü olmasına karşın kullanıcılardan yoğun ilgi görüyor.

Ancak her ne kadar Google, Chrome ile web tarayıcı pazarında kısa sürede büyük bir başarı elde etse de, karşılaştığı bazı problemler de yok değil.

Kısa süre öncesine kadar Chrome yazılımını kurarken kabul ettiğiniz kullanıcı anlaşmasına (EULA) göre Google, internet üzerinden paylaştığınız ve yayınladığınız hemen her şeye sahip oluyordu.

Anlaşmada yer alan 11 nolu maddeye göre kullanıcılar, anlaşmayı kabul etmek suretiyle internet üzerinden bu tarayıcı ile gönderilen yorumlar ve görüntülenen içeriklerin tamamının kullanımını Google'a teslim etmiş oluyordu.

Böylelikle Google, bu anlaşmadan yola çıkarak kullanıcıların internet üzerinden Chrome ile yayınladığı tüm içerikler üzerinde kontrol sahibi olabilecekti.

Sorun kısa sürede giderildi

Sorun kısa sürede giderildi

Chrome'un EULA'sına bakıldığında, Google'ın dilediği zaman Chrome'da görüntülenen herhangi bir içeriği tekrar internet üzerinde kullanabileceği fikri birçok kullanıcıyı rahatsız etti. Bu rahatsızlığı fark eden Google ise, ilgili 11. maddeyi değiştirerek, daha doğrusu bir hayli kısaltarak kullanıcıların kafalarındaki soru işaretini silmiş oldu. Daha önce 4 alt maddeden oluşan 11. madde, artık sadece tek bir cümleden oluşuyor. Bu cümlede telif haklarının kullanıcıya ait olduğunun altı çiziliyor.

Ancak haber yayına hazırlanırken EULA'nın İngilizce sürümünde yapılan düzeltme, henüz Türkçe sürümde yapılmamıştı.

Aslında Google, EULA problemiyle ilk kez karşılaşmıyor. Bundan önce de Google Docs gibi servislerinde de yine EULA sorunu yaşayan Google, artan şikayetlere daha fazla dayanamayarak "Siz istemedikten sonra belgeleriniz hiçbir şekilde internet üzerinde kullanılmayacaktır." düzenlemesini yapmıştı ve bu değişiklikle Google Docs'un EULA problemine son vermişti.

Küçük bir noktaya dikkat çekmekte de yarar var: Chrome'un kullanıcıların canını sıkan EULA'sı aslında kolayca aşılabilir bir sorundu; zira Chrome açık kaynak kodlu bir yazılım ve kullanıcılar diledikleri vakit kendilerince uygun bir değişikliği yaparak EULA'yı devre dışı bırakabilir.

Okuyucu Yorumları