PC ve Yabancı Dil Eğitimi

PC eğlenirken yabancı dil öğrenmenin en kolay yolu

Temel Bilgiler: 46

Zamana ayak uydurmak için sadece bilgisayar kullanmayı öğrenmemiz yeterli değil. Bilgisayar kullanarak kendini geliştirebilenler, kolaylıkla bir adım öne geçebilirler.

Öğrenim süreci pek çok kişi için sıkıcıdır. Ancak bilgisayarın sunduğu imkanlardan yararlanarak bu süreci daha eğlenceli hale getirmeniz mümkün. Bilgisayarlar her konuyu kısa sürede ve en eğlenceli şekilde öğretebilmenin garantisini veremeseler de, standart yöntemlere göre çok daha başarılı oldukları kesin. Peki ama bir bilgisayar, bizlere hangi konularda yardımcı olabilir?

Yabancı Dil

Yabancı Dil

YABANCI DİL

Yabancı bir dili öğrenmek her zaman için uzun ve zahmetli bir süreçtir. Bilgisayar asla gerçek bir öğretmenin yerini tutamaz; ancak kendi başınıza çalışmanızdan çok daha faydalı olacağı da kesindir. Yabancı dil öğrenmek için kullanabileceğiniz iki farklı program türü vardır. Bunlardan ilki gramer bilgilerinizi geliştirmeyi hedeflemektedir. Örneğin hikayeleri yabancı dilde dinlerken, takıldığınız bir yerde durdurabilir ve başa alabilirsiniz. Böylece zor bölümleri tekrar tekrar dinleyerek dilinizi geliştirmeniz mümkün olabilir. Bu tip programlara, genellikle bir de sözlük eklenmektedir. Sözlükler etkileşimli oldukları için, çoğunlukla kendi sözcüklerinizi eklemenize de izin verirler.

İkinci program türü ise, yabancı dili konuşma becerinizi üst düzeye çıkartmayı hedeflemektedir. Konuşmanız küçük bir mikrofon yardımıyla bilgisayara aktarılır ve telaffuz hatalarınız bilgisayar tarafından düzeltilebilir. Bu sayede konuşmanız çok daha akıcı bir hale gelecek ve anlaşılmanız da oldukça kolaylaşacaktır.

Yabancı dilinizi eğlenerek geliştirmenizi amaçlayan oyunlar da, yine bu tip programlar arasında sayılabilirler. Kelime dağarcığınızda bulunan kelimeleri kullanarak kendinizi ifade etmeye çalıştığınız bu oyunlarda, başarılı olabilmek için her seferinde birkaç kelime daha öğrenmek ve kullanmak zorunda kalırsınız. Bu şekilde bildiğiniz kelimeler de her geçen gün biraz daha artmış olur.

Sözlükler

Sözlükler

SÖZLÜKLER

Sözlük programları, aslında dil bilimcilerin hazırladıkları standart sözlüklerin bilgisayar ortamına aktarılmış halidir. Dijital sözlükler, dil öğrenimine yardımcı olmaktan çok tercüme edilmeye çalışılan bir metnindeki bilinmeyen kelimelerin anlamlarını bulmak için kullanılır.

Bu tip CD-ROM'lar, basılı bir sözlüğe göre çok daha avantajlıdırlar. Metin içerisinde yer alan birkaç kelimeyi basılı bir sözlükte bulmak, bazen çok zaman alabilir ve asıl konudan uzaklaşmanıza yol açabilir. Fakat dijital bir sözlük yardımıyla aradığınız kelimeyi çok daha hızlı bir şekilde bulabilirsiniz. Böylece asıl konunuz olan metne daha çabuk dönme imkanınız olur. Ayrıca ne kadar kapsamlı olursa olsun, bir dijital sözlük sadece tek bir CD'nin kapasitesine sığdırılabilir. Bu tip sözlükleri yanınızda rahatlıkla taşıyabilir ve herhangi bir bilgisayar ile tekrar tekrar kullanabilirsiniz.

Çeviri Programları

Çeviri Programları

ÇEVİRİ PROGRAMLARI

Çeviri programları da aslında sözlüklere benzerler; ancak yetenekleri çok daha fazladır. Bu programları kullanarak tam bir metni bir dilden farklı bir dile çevirmeniz mümkün. Önce orijinal metni programa girmeli, daha sonra tek bir tuşa basarak bu metnin farklı bir dilde karşınıza gelmesini beklemelisiniz.

Bu noktada unutmamanız gereken bir detaydan bahsetmekte de büyük yarar var. Bu tip programların en gelişmişleri bile, tüm bir cümleyi hatasız olarak tercüme edemeyebilirler. Çünkü çeviri yapmak, bilgisayar mantığından çok kıvrak bir insan zekasını gerektirmektedir. Bilgisayar her ne kadar tüm kelimeleri tanışa da, genellikle cümle yapılarını çevirme işleminin altından kalkamaz. Sonuçta da ortaya "Ali sinemaya gitmek bu gece" şeklinde komik cümleler çıkabilir. Bu yüzden çeviri programlarını kesin sonuç için değil, anlamadığınız bir metnin neden bahsettiğini öğrenmek için kullanmalısınız.

Bilgi: Evdeyken

Bilgi: Evdeyken

BİLGİ: EVDEYKEN

Kendinize yeni ufuklar açmak İçin sadece ders ya da İş konularıyla sınırlı kalmak zorunda değilsiniz. Daha önce de sık sık bahsettiğimiz multimedya içerikli CD-ROM'lar, evinizdeki bilgisayarı gerçek bir bilgi bankası haline dönüştürebilirler. Bugün piyasada sayısız multimedya içerikli CD-ROM bulmanız mümkün. Bu CD-ROM'lardan bazıları, raflarımızda sakladığımız ansiklopedileri dijital ortama taşımakla görevlidir.

Ayrıca piyasada, yabancı dil eğitimi gibi farklı konularda uzmanlaşmış birçok CD-ROM da bulabilirsiniz. Bu tip ürünler, dil öğrenimini hem daha eğlenceli bir hale getirirler; hem de öğrenme sürecini hızlandırırlar.

Bilgi: Bilgisayar Bilginiz İçin Avrupa'dan Patent

Bilgi: Bilgisayar Bilginiz İçin Avrupa'dan Patent

BİLGİ: BİLGİSAYAR BİLGİNİZ İÇİN AVRUPA'DAN PATENT

Kullanıcıların bilgisayar bilgisini onaylama yetkisine sahip uluslararası bir patent olan ECDL (Europen Computer Driving Licence), genellikle iş ortamlarında kabul görüyor. Bu sertifika programı, aynı zamanda 17 üye ülkesi bulunan CEPİS'in (Council of European Professional Informatics Societies) de temelini oluşturuyor.

Pek çok kurumsal iş veren, ECDL'yi bir standart olarak kabul etmiştir. Bu sertifikaya hak kazanabilmek İçin, adayın toplam 7 adet farklı sınava girmesi ve aldığı puanların yeterlilik sınırının üzerinde olması gereklidir. Daha ayrıntılı bilgi İçin "www.ecdl.com" adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bu tip sertifika programları, sadece bilgisayar kullanımı İle sınırlı değildir, örneğin yabancı dil konusunda uzmanlaşmış sayısız sertifika programı bulmanız da mümkün. Aynı durum, diğer eğitim dalları İçin de geçerlidir. Güvendiğiniz bir arama motorunda küçük bir araştırma yaparsanız, mevcut tüm sertifika programları hakkında bilgi edinme şansını yakalayabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları