Microsoft, Hizmet Paketi fırtınasında

CHIP Online, Microsoft'un son dönemde duyurduğu önemli servis paketlerini mercek altına aldı.

Microsoft'tan SP'ler!

Microsoft büyük güncelleme-dalgası içinde sörf yapıyor ve Vista & XP hizmet paketlerini sunuyor. Yine firmaya ait olan büro paketi Office 2007'de bundan nasibini alıyor. CHIP Online yeni hizmet paketlerinin neler getirdiğini sizlere gösterecek.

Windows dünyası yeni hizmet paketleri ile gelişmeye devam ediyor. Uzun zamandır beklenen Vista Hizmet Paketi 1 sistemi Windows Server 2008 seviyesine getiriyor ve ortak-gelişimin temel yapı taşlarını koyuyor.

Microsoft, XP için destek süresini 2014'e kadar uzatmıştı. Şimdi sunulan Hizmet Paketi 3 ise sabit disk üzerinde devasa bir güncelleme fırtınası oluşturuyor ve XP'nin Vista ve Server 2008 ile beraber kullanımını sorunsuz hale gelmesini sağlıyor. Ayrıca paket, beklenmedik bir performans artışı getiriyor.

Office 2007 SP1 ise daha fazla stabilite ve performans vaat ediyor. CHIP Online bu üç güncellemeyi de mercek altına aldı ve hizmet paketlerinin neler yapabildiğini açıkladı.

XP Service Pack 3: XP daha için daha fazla güç

XP Service Pack 3: XP daha için daha fazla güç

Windows kullanıcılarının çoğu XP sistemleri ile uğraşıyor. Microsoft da buna yanıt vererek destek süresini 2014'e kadar uzattı. Önümüzdeki sene üçüncü hizmet paketi çıkacak. CHIP Online şu an için sunulan RC sürümüne göz attı.

XP Service Pack 3: XP daha için daha fazla güçÜçüncü hizmet paketi ismine yakışır bir şekilde geliyor. Hizmet Paketi 2'deki gibi yeni fonksiyonlar yerine üçüncü paket XP'yi en güncel duruma birkaç ufak değişiklik ile getiriyor. RC sürümü ise 1000'in üzerinde yama ve güncelleme içeren 340 MB'lık bir download'ı sabit diskinize atıyor. Optik olarak XP ilk bakışta neredeyse hiç değişmiyor. Sadece sistem özellikleri kısmında Windows, Service Pack 3 (Build 3244) ibaresine kavuşuyor.

Klasik Hizmet Paketi
Zaten yayımlanmış olan güncellemeler dışında SP3, yöneticileri için değişiklikler getiriyor: Microsoft Management Console'un (MMC) yeni bir sürümü ve hâlihazırda Vista'da olan Network Access Protection (NAP). NAP sayesinde "güvenli olmayan" bilgisayarlara ağ erişimi yasaklanabiliyor. Ayrıca SP3 ile Background Intelligent Transfer Service 2.5 (Bits), Windows Installer 3.1 ve Core XML Services 6.0 geliyor. Toplamda bu değişiklikler XP, Vista ve Windows Server 2008'in beraber çalışmasını kolaylaştırıyor.

Sonuç: Release Candidate klasik bir Hizmet Paketi olarak geliyor ve XP'yi en güncel duruma getiriyor. Güncellemelerin yanında Microsoft, XP'nin Vista ve Windows Server 2008 ile beraber çalışmasını garanti altına alıyor. SP3'ün nihai sürümü 2008'in ilk yarısında çıkacak.

Download: Windows XP Service Pack 3 (İngilizce)

Vista SP 1: Bir yama topluluğundan daha fazla

Vista SP 1: Bir yama topluluğundan daha fazla

Windows Vista için çıkacak olan ilk Hizmet Paketi, şimdiye kadar çıkmış yamaların toplamından daha fazlasını sunuyor. Yamaların yanında Microsoft 100'ün üzerinde yenilik listeliyor. Bunların hepsi de çok derinlerde gizli değil.

Vista SP 1: Bir yama topluluğundan daha fazlaEski araçlar için yeni fonksiyonlar
RC'nin kurulumu ile ilk olarak disk birleştirici aracını donatıyorsunuz. Artık hangi sürücü bölümlerinin veya veri depolama aygıtının birleştirileceğine karar verebiliyorsunuz. Şimdiye kadar bu işlem komut satırı üzerinden gerçekleştirilebiliyordu. Sürücü şifreleme BitLocker'da yeni özellikler kazanıyor: kullanıcılar sistem bölümleri dışında diğer bölümleri de şifreleyebiliyorlar. Çoktan beridir gecikmiş bir durum bu. Alternatif masaüstü arama motorlarının entegre edilmesini sağlayacak olan fonksiyon söz verildiği gibi sisteme eklenmiş. Fakat Release Candidate sürümünde bu özellik henüz çalışmıyor.

Vista SP 1: Bir yama topluluğundan daha fazlaDaha fazla performans
Hız konusunda hizmet paketi şimdilik pek fazla yenilik getirmiyor. Genel sistem performansında, dosya kopyalama/taşımada hız artışı hissediliyor ama anlaşılan bu konudaki tüm sürprizler nihai sürüme saklanmış. Zira geri kalan kopyalama/taşıma süresini gösteren diyalog hala gerçek değerlerin dışında süreler gösterebiliyor. Bir klasörün tüm alt dizinleriyle gösterilmesinde meydana gelen gecikme halen mevcut. Kullanıcı hesabı denetiminin sürekli çıkan sorguları önceden olduğu kadar sinir bozucu. Bu konuda Microsoft iyileşme vaat etmişti.

Release Candidate: Eksik olanlar
Hizmet paketinin nihai sürümünde olacak bazı özellikleri Microsoft şu an için RC'ye eklemedi. Mesela halen DirectX 10.1'i beklemekteyiz. Çalıntı kopyalara karşı kullanılacak yeni koruma da RC sürümüne dâhil edilmemiş. Bunun dışında Vista etkinleştirilmediğinde ortaya çıkan "Sınırlı Kullanım Modu" da SP1 ile kaldırılacak böylece aktivasyon yapmamış kullanıcılar sınırlı erişim yerine sürekli uyarılar ve yönergelerle rahatsız edilecek. Fakat bu sırada Windows tamamen fonksiyonel olarak kalacak. Ayrıca SP1 ile hackerlerin Vista'yı aktivasyon olmaksızın kullanmalarını sağlayan program hataları da ortadan kaldırılacak.

Sonuç:
Genel anlamda SP1'in nihai sürüm adayı iyi bir izlenim bırakıyor. Paket Vista'yı kullanıcıların baştan beri özlemini çektiği işletim sistemine dönüştürebilir: güvenilir ve düşünülmüş bir Windows - her ne kadar tüm eksiklikleri giderilmemiş de olsa. İşte bir sene önce Microsoft Vista'yı bu şekilde halka sunmalıydı.

Download: Vista SP1 Release Canditate (32-Bit, Türkçe)

Office 2007: Kaput altına ince ayar

Office 2007: Kaput altına ince ayar

XP ve Vista'nın nihai sürüm adaylarına paralel olarak Microsoft, Office 2007 için Hizmet Paketi 1'in nihai sürümünü indirilmeye sunuyor.

Office 2007: Kaput altına ince ayarDaha fazla performans ve stabilite, buna karşılık olarak daha az güvenlik açığı - Office 2007 için çıkarılacak ilk hizmet paketi bunları vaat ediyor.

Office tempo düğmesine basıyor
Artık büyük dokümanlar ile uğraşanlar, meydana gelen performans artışından yararlanabilecekler. Güncelleme büyük tablo sayfalarının, geniş kapsamlı PowerPoint sunumlarının ve Outlook'ta büyük boyutlu mail eklerinin açılmasını hızlandıracak.

Hackerlere karşı daha fazla koruma
Güvenlik konusunda Microsoft, saldırganların kullanabilecekleri sayısız ufak boşluğu ortadan kaldırdı. Hangi bugların giderildiğine dair detaylı bir listeyi Microsoft'un web sitesindeki yardım ve destek bölümünde bulabilirsiniz.

Hepsi-Bir-Arada
Bunun dışında SP1 son birkaç ay içinde çıkmış olan ve tekil halde sunulan Office 2007 güncellemelerini de barındırıyor. Bunların arasında çoğu kez hakkında espri yapılmış olan ve Excel için çıkarılmış "Hesaplama Hatası Yaması" da var.

Görünürde değişiklik yok
Buna karşın büro paketinde güncellemeden sonra yeni özellikler bekleyenler hayal kırıklığına uğrayabilir. Fakat yazılım-devi Microsoft Office'in özellikleri hakkında kimsenin "az" diye şikâyet etme hakkı yok.

Office 2007'yi en son sürüme yükseltmek istiyorsanız yaklaşık 225 MB boyutundaki hizmet paketini indirip manüel olarak kurmalısınız. Microsoft, Update merkezi üzerinden otomatik olarak dağıtım işlemini gelecek sene için planladı.

Sonuç: Sıra dışı değil ama verimli. Office paketi en güncel seviye tutmak isteyenler SP1'i indirmeliler. Fakat hâlihazırda sunulan Office yamalarını kurmuş olanlar için acil bir durum da değil.

Download: Office 2007 Service Pack 1

Okuyucu Yorumları