21. yüzyılın beşinci tam güneş tutulması

Ülkemizden parçalı tutulma olarak izlenebilen 21. yüzyılın beşinci tam güneş tutulması gerçekleşti.

Güneş tutuldu!

Olimpiyatlardan bir hafta önce Çin'i alacakaranlığa gömen güneş tutulması, TSİ 12.30'da Kanada'nın kuzeydoğusundan başlayıp Grönland'ın kuzeybatısı, Kuzey Kutbu denizi, Sibirya'nın kuzeyi, Moğolistan'ın batısı ve Çin güzergahını takip etti ve Çin'de TSİ 14.20'de sona erdi. 21. asrın beşinci tam güneş tutulması, yaklaşık 1 milyar kişi tarafından seyredildi.

Bu doğa olayı Türkiye'den ise parçalı tutulma olarak izlenebildi. Ayın güneş üzerindeki gölgesi dünya üzerinde 2 saat süreyle 10 bin 200 kilometre yol kat ederek yine Türkiye saatiyle 14.20'de Dünya'yı terk etti.

Ayın güneşin önüne tamamen geçtiği ve batı bölümünü tamamen karanlıkta bıraktığı Sibirya'da yerli halk ve binlerce turist, yılda bir kez meydana gelen bu olayı hayranlıkla izledi.

Sibirya, 2 dakika 27 saniye ile tutulmanın en uzun sürdüğü yer oldu
Tutulma, en iyi Rusya'nın üçüncü büyük kenti olan Sibirya'nın Novosibirsk kentinde gözlendi. Novosibirsk'te havanın kapalı ve bulutlu olacağı tahmininin yanlış çıkması üzerine kent merkezine toplanan yerli ve yabancı binlerce kişi, 2 dakika 23 saniye süren olayı nefeslerini tutarak izledi.

Kentin tamamen karanlığa gömüldüğü bu dakikalarda trafiğin tamamen durduğu, koruyucu gözlük takan binlerce kişinin tutulma sırasında birbirleriyle sadece fısıldaşarak konuştuğu dikkati çekti.

Rus NTV televizyonu, güneş tutulmasını izlemek için 10 binden fazla turistin Novosibirsk kentine geldiğini duyurdu. Novosibirsk Havaalanında tutulma süresince pistteki ışıkların yakıldığı ve uçaklar için gece iniş-kalkış programına geçildiği açıklandı.

Güneşi yiyen ejderhayı kovdular!

Güneşi yiyen ejderhayı kovdular!

Novosibirsk hayvanat bahçesindeki kutup ayıları ve beyaz kaplanların, tutulma sırasında yere uzandığı ve uyuduğu bildirildi. Hayvanat bahçesindeki bir kar leoparının da tutulma sırasında bulunduğu yerde huzursuz bir şekilde sağa-sola koştuğu, güneşin tekrar ortaya çıkmasından sonra sakinleştiği kaydedildi.

Rusya'nın başkenti Moskova'da ve Batı Sibirya'nın diğer bölgelerinde havanın kapalı olması yüzünden birçok kişi bu olaya tanıklık etme şansını bulamadı.

Çin'de "Güneş'i yiyen ejderi kovmak için" davul çalındı
Çin'de güneş tutulması, 29. Pekin Yaz Olimpiyatlarına bir hafta kala ayrı heyecanla izlendi. Tutulma 6 bin kilometrelik Çin Seddinin batı ucundan başladı.

Çin'de eski bin yıllardan kalma adetle kırsal kesimde "Güneş'i yiyen Ejderha'yı kovmak için" davullar çalındı. Ejderha, Çin'de eski imparatorluk devirlerinde en önemli devlet simgesi ve sarayların önü mermer oyma dev ejderlerle kaplı.

Çoğu Asya'da olmak üzere yaklaşık 1 milyar kişi, güneş tutulmasının alacakaranlığında kaldı.

11 Ağustos 1999'daki tutulma hadisesi, Batı Avrupa'dan Hindistan'a uzanan geniş ve kalabalık nüfusa sahip bölgeden izlenebilmişti.

2009'un 22 Temmuz'unda meydana gelecek tam tutulma ise Hindistan'dan Çin'e çok daha fazla insan tarafından seyredilebilecek.

AA

Okuyucu Yorumları