10 adımda Linux hakkında her şeyi öğrenin

CHIP Online
09-01-2009, 01:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Linux'u güvenli bir şekilde denemek için rehberdeki adımları tek tek gerçekleştirin, rahat edin!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/10-a ... i-ogrenin_9509.html

Resimlerle: Linux için 7 neden

Görkem Çetin

Bu yazı, Linux'u öğrenmek isteyenleri en kolay, en basit adımlarla hedefe doğru götürmek için hazırlanmıştır. Linux eğitim malzemesi ya da kılavuzu değildir. Naçizane önerim, aşağıdaki maddeleri uygulamaya geçmeden önce Linux, özgür yazılım, açık standartlar gibi kavramları öğrenmekle başlamanızdır. Bu bilgiler daha ileride yol gösterici olacak, Linux bilgisi olan kişilerle konuşurken konuya hakim olmanızı sağlayacaktır. Bu yolla, seminerlerde temel kavramlardan bahsedilirken yabancılık çekmeyecek, Linux felsefesini ve özgür yazılımların getirdiği avantajları detaylarıyla bileceksiniz.

1. Bir Linux dağıtımı seçin
Masaüstünde kolayca Linux kullanayım, aynı zamanda bazı web servislerini vereyim, ayrıca C/C++ bilgimi geliştireyim derseniz, Pardus ya da Ubuntu / Kubuntu'yu öneririm. Her iki dağıtım da fonksiyoneldir ve kurduğunuz anda çalışılabilecek bir ortam sağlar. Eğer telefonla ya da e-posta ile ulaşabileceğiniz bir arkadaşınız varsa, onun kullandığı dağıtımlardan birisi size hız ve zaman kazandırabilir. Linux Kullanıcıları Derneği'nin Linux dağıtımları kılavuzu, Pardus ve Ubuntu dahil pek çok dağıtımın artılarını ve eksilerini gösterirken yeni başlayanlar için güzel bir referans kaynak sunar.

(Not: hem Pardus, hem Ubuntu kullanıyorum).


Tüm konu: 10 adımda Linux hakkında her şeyi öğrenin

Resimlerle: Linux için 7 neden


Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Linux'u denemek için hangi sürümü kullanmak doğru seçim olur?

YasarS
10-01-2009, 18:20   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,238 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2008

Tamamen yanlış ve yerinde olmayan bir yorum olmuş.Eğer yeterince zaman ayırırsan windows'tan uzaklaşacağından eminim.Yaşın kaç bilmiyorum ama 20 yaşın altındaysan linux'a bu açıdan bakman normal çünkü,oyun yönünden yetersiz kalıyor ve gençleri kendine fazla çekemiyor.Ama gerçek anlamda tam olarak keşfedersen eminim yakında windows işletim sisteminin tahtına el koyacağını anlarsın.Bende şuan mandriva ve pardus 2008-1 yüklü ve öyle süper memnunumki anlatamam üstelik bazen windows işletim sisteminin onların yanında yetersiz kaldığı kanatindeyim.

Son Düzenleme: YasarS ~ 10 Ocak 2009 18:21
YasarS
11-01-2009, 03:48   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,238 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2008

Root kısmı demek kurulumun atılacağı bir klasör olur ismide root onun içine atacaksın.Ayrıca TÜBİTAK casusu çok ağır hakaret olmuş lütfen o kısımı silelim.

emrah33
15-01-2009, 01:29   |  #4  
emrah33 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
802 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

Linux ntfs dosya sistemi kullanıyor olsaydı ben Linux'a geçerdim. Şimdiye kadar birçok dağıtımını kullandım,oyun oynamayı sevmem ve daha çok programlara yönelik kullanıyorum. Bütün samimiyetimle söylüyorum, Linux benim isteklerime cevap veren bir işletim sistemi değil. Next next mantığıyla program kuruyorum (şimdi diyeceksiniz ki; "linux depolarında programları daha pratik bir şekilde kuruyorsun".) ve pratik bir şekilde kaldırıyorum. Bütün aradığım herşey Windows'ta var. Başta da söylediğim gibi NTFS dosya sistemi kullanmıyor ve iki işletim sistemi kullandığım zaman hdd'nin bir kısmını ona feda etmiş oluyorum ve Windows ext dosya sistemini görmüyor. Şimdi kalkıpta Microsoft'a diyemezsiniz ext dosya sistemini kullan,veya tanı diye. Açık kaynak kodlu olan Linux ve NTFS'de kurulması gereken yine Linux.

Son Düzenleme: emrah33 ~ 15 Ocak 2009 02:08
emrah33
15-01-2009, 02:05   |  #5  
emrah33 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
802 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008
TBCMagic
LINUX "NTFS" dosya sitemini okuyup yazabiliyor ...?!?!
Evet ama bu sistem üzerine kurulamıyor...