10 adımda Windows XP'yi onarmak

CHIP Online
24-05-2008, 21:42   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

İşletim sisteminiz açılmıyorsa, bu 10 adımı gerçekleştirerek Windows XP'nizi onarabilirsiniz.

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/10-a ... i-onarmak_6998.html

Yeni bir bilgisayar satın aldınız ya da yüksek sistem özelliklerine sahip bir PC kullanıyorsunuz. Ancak Windows'unuz bir türlü açılmıyor ve bu durum can sıkıcı bir hal alıyor.

Böyle bir problemle karşılaştığınızda bilgisayarınıza format atmayı düşünüyorsanız, bu yazıyı okumadan bir karar vermeyin. Zira bu makalemizde Windows XP'yi bu tür durumlardan kurtarmanın 10 püf noktasına değineceğiz.

1. Windows Başlangıç Disketi kullanmak

Windows XP'de boot sorunu yaşandığında ilk akla gelen şüphesiz Windows Başlangıç disketidir. Bu tip bir problemle karşılaştığınızda disket sürücünüz (tabii artık soyları git gide tükenmekte olsalar bile) kurtarıcınız olabiliyor.

Windows Başlangıç disketi yaratmak için önce disket sürücünüze boş bir disket takın. Bu adımdan sonra disket sürücü ikonuna sağ tıklayıp Format'a basın. Format ekranını gördüğünüzde, tüm ayarları 'varsayılan' olarak bırakın ve Start (Başlat) butonuna klikleyin. Format işlemi tamamlandığında, Format penceresini kapatın ve Bilgisayarım'dan ana klasöre ulaşmak için C sürücünüze gelin ve şu 3 dosyayı boş disketinize kopyalayın:

- Boot.ini
- NTLDR
- Ntdetect.com

Windows başlangıç disketini yarattıktan sonra disketinizi sürücünüze takın ve CTRL+Alt+DEL tuşuna basarak bilgisayarınızı yeniden başlatın. Windows başlangıç disketinden sisteminizi boot ettiğinizde, bilgisayarınız hard diskinizdeki dosyaları boot edecek ve Windows XP'niz normal şekilde başlayacaktır.

2. Bilinen son sağlam konfigürasyonu kullanma

Bilgisayarınızı en son bilinen sağlam konfigürasyona da yönlendirerek boot etme şansınız var. Bu özellik sayesinde donanım ve yazılım ayarlarını tanımlayan CurrentControlSet kayıt defterindeki anahtarda en son yapılan değişikliklerle bozulan Windows'un bu eylemleri geri alınarak en son sağlam olan haline dönülür.

Bu özellikten faydalanabilmek için önce bilgisayarınızı CTRL+Alt+DEL ile yeniden başlatın. Bilgisayarınızın yeniden başlarkanki siyah ekranında ilgili yazıyı gördüğünüzde [F8] tuşuna basın ve Windows Gelişmiş Ayarlar menüsü görüntüleyin.

3. Sistem Geri Yükleme özelliğini kullanma

Windows XP'nin açılmadığı durumlarda işinize yarayabilecek bir diğer araç ise en sık kullanılan Windows Sistem Geri Yükleme fonksiyonudur. Sistem Geri Yükleme (System Restore) bilgisayarınızın arkaplanında çalışarak Windows altında yapılan değişiklikleri izler. Değişikliğin olmasına yakın bir zamanda Sistem Geri Yükleme fonksiyonu, hemen dosyaların yedeğini alarak kendince önlemini alır ve oluşturulan bu Sistem Geri Yükleme Noktaları ile sisteminizi önceki haline döndürme şansına sahipsiniz.
Bu özellikten yararlanmak için her zaman olduğu gibi yine bilgisayarınızı CTRL+Alt+DEL ile yeniden başlatın. Siyah ekranda [F8] ibaresini gördüğünüzde F8'e basın ve Windoes Gelişmiş Ayarlar menüsüne girin. Şimdi bu kısımda Güvenlik moduna (Safe mode) geçin ve Enter'a basın.

Windows XP, bu adımdan sonra Güvenlik modunda açılacaktır. Sistem açıldıktan sonra Başlat > Tüm Programlar > Donatılar > Sistem Araçları   menüsünden Sistem Geri Yükleme'yi seçin. Güvenlik modunda olduğunuzdan Sistem Geri Yükleme'de sadece sistemi önceki bir tarihe geri yükleme fonksiyonunu göreceksiniz. Bu ayar da zaten 'varsayılan' olarak seçilmiş durumda. Bundan sonra sonraki adıma geçin ve bir başlangıç noktası seçin, ardından sistem geri yükleme işlemi başlayacaktır.


Tüm konu: 10 adımda Windows XP'yi onarmak


Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Windows'unuz açılmadığı zamanlar çok sık format atar mısınız?

ZombieNation
26-05-2008, 22:41   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
119 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2008

Sorun çözülemiyecek gibiyse atarım formatı

TuncaBozkurt
17-06-2008, 22:06   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4,805 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2006

Genelde sorun çözüleme kadar ya da ben yorulana kadar uğraşırım. Genelde sorunları çözdüm şimdiye kadar. Ama çözemediklerimde ve çözümünü bulamadıklarımda mecburen format attım.

Kapalı Hesap (53751)
18-06-2008, 08:59   |  #4  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 0
3,036 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2007

Bende uğraşırım baktım ki olmuyor sinirlenmeye başlıyorum atarım formatı

gkhankz
18-06-2008, 09:58   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
357 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2008

yedeğimi almışsam eğer Xp nin nazıylamı uğraşacam. Yok yeniden başlat,yok windows yüklenemedi,yok disk okuma hatası.
Atarım formatımı bnde kurtulurum,o da bnden kurtulur.