103 Yıldır Sarı Kırmızıyız

Banned
06-12-2008, 13:49   |  #1  
OP Banlandı
Teşekkür Sayısı: 0
1,098 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2007


Galatasaray Spor Kulübü, kuruluşunun ardından maçlarını kırmızı-beyaz renkli formayla oynamıştır. Ardından sarı-siyah renklere sahip bir forma ile de sahaya çıkan Galatasaray, daha sonra sarı-kırmızı renkli formayı kullanmıştır.

6 Aralık 1908 yılında İngiliz Harp Gemisi Barham’a karşı yapılan müsabakada sarı-kırmızı renklere sahip formayla sahaya çıkan Galatasaray, 100 yıldır sarı-kırmızı renklerle mücadele etmektedir.

Sarı-kımızı renklerinin nasıl bulunduğunu Ali Sami Bey’in notlarında şu şekilde yer almaktadır:

“Bu renklerin değiştirilmesi işine kaleci Asım Tevfik, sol açık Emin Bülent ve sağ muavin Ali Sami memur edilmişlerdir.

Birçok yeri dolaştıktan sonra nihayet Bahçekapısı’ndaki Şişman Yanko’nun dükkanına gidilerek orada zarif iki yünlü kumaşa tesadüf ettik. Biri, vişneye çalan koyuca tatlı bir kırmızı, öteki de, içinde turuncudan iz taşıyan tok bir sarı. Tezgahtar, mahirane bir el hareketi ile kumaşların dalgalarını birleştirdi. Bir saka kuşunun başı ile kanadının yarattığı renk güzelliğine benzer bir parlaklık hasıl oldu. Ateşin içindeki renk oyunlarını görür gibi olmuştuk. Sarı-Kırmızı alevinin takımımız üstünde parıldamasını tasavvur ediyor ve bizi derhal galibiyetten galibiyete götüreceğini tahayyül ediyorduk. Nitekim de öyle oldu."

Buna karşılık kuruculardan Bekir Sıtkı, söz konusu renklerin Gül Baba'nın II.Beyazıt'a verdiği sarı ve kırmızı güllerden esinlendiğini ileri sürer.  


Kaynak: Galatasaray.Org

Son Düzenleme: Banned ~ 06 Aralık 2008 13:49