1968'de bu telefonu hayal etmişler!

CHIP Online
04-02-2014, 00:02   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

1968'de yayınlanan bu telefon reklamı, gelecekle ilgili tahmin yaparken biraz fazla "uçmuş!"

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/196 ... etmisler_44962.html

Resimlerle: Geçmişten resimlerle 33 gelecek tahmini!

1968'de yayınlanan Southwester Bell reklamında, gelecekte bizleri bekleyen telefonlardan ve robotlardan bahsediliyor. Ancak bu reklam sadece video-telefonları değil, üç boyutlu video-telefonların ve alışveriş yapan robotların sözünü verecek kadar iddialı. Üstelik tüm bunların 2000 yılından önce gerçekleşeceğini iddia ediyor.


9 Ocak 1968 tarihinde, Oklahoma'da yer alan Ada Evening News gazetesi, yukarıda yer alan reklamı yayınladı. Bu reklamda söylenenler şöyleydi: "2000 yılında telefonunuzun nasıl bir şey olacağını merak ettiğinizi mi söylüyorsunuz? Artık merak etmenize gerek kalmadı! Gelecek yıllarda bizi nasıl teknolojilerin beklediğini görmek için daha fazla düşünmeyin!"


Özetle, reklamda, 21. yüzyılın başında, eski telefonlarımıza hiç benzemeyen şeyler ile karşılaşacağımız söyleniyor. Örnek olarak ise, "Picturephone" adlı ürün gösterilmiş. Konuşurken karşınızdakini görmenizi sağlayan bu servis, o sıralarda sınırlı kullanımda imiş. Ama reklam, bu servisin kolaylıkla renkli ve üç boyutlu olabileceği iddia ediyor. Buraya kadar her şey normal. Ama reklamın devamında oldukça "acayip" tahminler de var. Bu servis ile, market alışverişini yapmanız, yeni bir araba almanız veya bir şapka almanız mümkün; üstelik evinizi hiç terk etmeden! Bize bunu sağlayan ise, Picturephone ile bağlantı kuracağımız robotlardan başkası değil. Onlar markete gidecek, biz o gezdikçe ürünleri göreceğiz ve hangilerini alacağını, robotumuza söyleyeceğiz.


Tabii ki bu sözlerin hepsi robotlar ve görüntülü görüşmelerden oluşmuyor. Southwestern Bell firması, kablosuz telefonlar ve arama aktarma gibi servislerin 21. YY başlarında alışıldık şeyler olacağı tahmininde yanılmamış durumda. Aynı şekilde, otomatik ödeme servisleri gibi tam olarak telefona bağlı olmayan hizmetler konusunda da büyük bir yanılgı söz konusu değil. Ama bizim için alışveriş yapan robotlar tahmini, pek de tutmuş gibi görünmüyor. Yine de, bizim için alışveriş yapan robotlarımız olsaydı, pek de kötü olmazdı...

Tüm Konu: 1968'de bu telefonu hayal etmişler!

Resimlerle: Geçmişten resimlerle 33 gelecek tahmini!

Kaynak: www.chip.com.tr