2010-İlk Çeyrekte Donanımlar İçin Bir Muhasebe

Süleyman.
30-03-2010, 15:07   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
16,587 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

Sektör tabirini kullanacak olursak, 2010 yılının ilk çeyreğini geride bıraktık. Firmalar bu dönem için, giderek kızışan bir rekabet ortamında kozlarını oynadılar ve biz tüketicinin karşısına epeyce yeniliklerle çıktılar. Şöyle bir solukta hemen akla geliverenleri sayacak olursak mesela;
 
- Microsoft: Windows 7'yi piyasaya sürdü.
 
- Intel: 32 nm. işlemcilerini şimdilik iki ve altı çekirdekli modellerle piyasaya sürdü. LGA 1156 ve LGA 1366 soket tipindeki işlemcileri şu an satışta. 1000 dolar civarında satış fiyatı olan altı çekirdekli performans canavarının (Core i7 980x) alt modellerini de hazırladığı söyleniyor. Merkezi işlemci ve grafik işlemcinin bir araya getirilmesi için ön çalışma niteliğindeki Larrabee'de henüz başarılı olamadı. İki çekirdekli yeni model işlemcilerine, bana göre biraz garip bir şekilde minik bir grafik işlemci de yerleştirdi.
 
- AMD: Altı çekirdekli 45 nm. işlemcileri çok uygun, dört çekirdekli işlemci fiyatlarından piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Dört çekirdekli fiyat/performans oranı çok yüksek işlemcileriyle hem kendisinin hem de rakibi Intel'in iki çekirdekli işlemcilerini öldürdü. 890 çipsetinin raflarda yerini alması an meselesi. AMD-ATI'nin de ileriye dönük merkezi işlemci ve grafik işlemcileri birleştirme planları bulunuyor.
 
- ATI: DirectX 11 destekli ekran kartlarını 2009'un son çeyreğinde piyasaya sürmüştü, iki milyondan fazla sattı. Bugüne kadar hemen her seviyede kaliteli ekran kartlarıyla, eski nesil Nvidia kartlara nefes aldırmadı. Fakat DirectX 11 özelliklerinin tam olarak desteklenmesinde an az HD 5770 ekran kartı modelinin alınması gerektiğini düşünürken, GTX 470 ve GTX 480 ile gördük ki, özellikle “Tessellation” bakımından daha üst modeller de tam olarak beklenen seviyede değil. Nvidia’nın yeni ekran kartlarına karşılık daha yüksek saat hızlarında çalışan yeni ekran kartları hazırlıyor.
 
- Nvidia: Fermi kod adlı mimarisini baz alan GF100 grafik işlemcisinin kullanıldığı ilk ekran kartı modelleri GTX 470 ve GTX 480 henüz tanıtıldı. Piyasada yaygınlaşması için zaman gerekiyor. Firmanın x86 lisansı olmadığı için işlemci üretemiyor ama Fermi ile grafik işlemcisini merkezi işlemcilere yaklaştırdı. DirectX 11'in sunduğu yeniliklerin özellikle donanım tabanlı desteklenmesinde, rakibi ATI geri kalırken, Fermi ile öne çıkmak istiyor. Kartların ısınması ve yüksek güç tüketimi ise olumsuz tarafları.
 
- Monitör: LED ekranlı monitörler piyasaya girmiş olsa da henüz fiyatları yüksek ve uygun fiyatlı olanların da kalitesi tam tatmin edici düzeyde değil.
 
- SSD: Flash ve SDRAM çipli yeni nesil depolama çözümü denebilecek bu alanda, hemen tüm RAM üreticisi firmalar kıyasıya rekabet halinde. Ama fiyatlar henüz ortalama kullanıcı için çok yüksek ve daha hesaplı giriş seviyesi ürünler de tatmin edici bir performansın çok uzağındalar.
 
- SATA3: SATA2'ye göre daha fazla bant genişliği sunmasına rağmen SATA3 ara birimli klasik mekanik diskler henüz beklenen performansa sahip değiller.
 
- Oyun ve Yazılım: Oyunlar yeni yeni DirectX 11'i ağırlıklı olarak kullanmaya başladı denebilir. Yazılımlar ise artık tamamen 64-bit uyumlu.
 
Teknoloji çok hızlı değişiyor, tam hevesle birşey almaya karar veriyorsunuz ama daha iyisi yolda. Bir ürünü almışsınız, kısa bir süre sonra hemen aynı fiyata daha iyisi çıkıyor ve keşke bekleseydim diyorsunuz. Beklemeye karar verirseniz de, bu bekleme sürecinin hiç bitmemesi gibi bir tehlike söz konusu; mükemmel, iyinin düşmanıdır çünkü. Ama en önemlisi bir donanım bileşenini tercih ederken, ne beklediğinizi, ürünün size ne sunduğunu iyi değerlendirmeniz gerekiyor. Çünkü bazen karmaşa içerisinde neyin ne olduğunu tam ayırt edememiş olabiliyoruz.
 
Gelin üretici ve tüketici ilişkisine biraz farklı bir perspektiften bakalım. Firmalar birbiriyle kıyasıya rekabet ederlerken aslında ortak bir hedefleri var; ürünlerini satmak. Yani bizim paramızı almak istiyorlar, diğer bir tabirle. Biz ise paramızı harcamak istiyoruz ama mevcut bütçemiz ile en iyi tercihi yapmak, iktisadi tabirle optimum fayda sağlamak istiyoruz. Peki, satrançtaki gibi düşünürsek, hamlemiz ne olmalı?
 
Artık iyice eskimiş bir bilgisayara sahip olan ve bir anlamda artık sistem yükseltme mecburiyeti hissedenlere birşey demiyorum. Ama hal-i hazırda fena olmayan bir bilgisayara sahipseniz, mesela yeterli iki çekirdekli işlemci, yeterli bir ekran kartına (mesela E7400, Athlon x2 7750, 9800 GT, HD 4670 gibi) sahipseniz, bu dönemde beklemek daha uygun. Çünkü bana göre şu an tam olarak bir ara dönemdeyiz.
 
Yukarıda da kısaca anlattığım gibi, rakip firmalar birbirlerine karşı yeni kozlarını oynuyorlar. Eski ve yeni bir arada; yeniler bir süre sonra eskilerin yerini alacak ama yenilerin mevcut olanları henüz tam anlamıyla eskilere alternatif değiller.
 
Üstelik çoğu zaman gerçek anlamda bir yükseltme için sistemde birden fazla parçanın, bazen neredeyse tamamının değiştirilmesi gerekiyor. Mesela 1440x900 çözünürlükte bir monitörünüz varsa ve daha fazla performans için ekran kartınızı değiştirmeyi düşünüyorsanız; aslında yapacağınız değişiklik, aynı görüntü kalitesini almak için tam yükte çalışan bir karttan, yarım yükte çalışan bir karta terfiden ibaret olabilir. Fazlaca yapılan hatalardan biri de RAM hızına dayalı, RAM’lerin esas olarak bir depolama birimi olup hızlarının neredeyse önemsiz olduğu unutularak yapılan yükseltmelerdir. Benzer durumlar diğer bileşenler için de geçerli olabilir. Bu yüzden özellikle bu ara dönemde beklentileri ve donanımların bize sunduklarını iyi değerlendirerek en optimal seçimleri ıskalamamak gerekir.
 
Firmaların mevcut ürün konumlandırmalarına ve kısa zamandaki planlarına baktığımda, yukarıda kısaca özetlemeye çalıştığım şekilde bir kanaate varıyorum ben şahsen. Siz ne dersiniz?

Düzeltme: İmla.

Son Düzenleme: Süleyman. ~ 03 Nisan 2010 10:16
beckahma
30-03-2010, 17:23   |  #2  
beckahma avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,052 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2010

2010 da çok para kazanıcaklar gibi duruyor diyebilirim. :)

IceManF1
30-03-2010, 17:55   |  #3  
IceManF1 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
3,546 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2009

Mükemmel bir paylaşım olmuş.
Eline sağlık Süleyman abi.
Süper yorumlar getirmişsin.
Şu anki teknolojiyi en iyi şekilde anlatmışsın.
 
Acaba yaza ne gibi teknolojiler bizi bekliyor?
RAM fiyatları ne olur?
Dolar düşer mi?
SSD ve Blu-Ray yaza ucuzlar mı?
2010'un 2.çeyreğinde bizi neler bekliyor?
 
Tahminlerin nelerdir?
 

Süleyman.
30-03-2010, 18:49   |  #4  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
16,587 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

Rica ederim, ben teşekkür ederim abicim.
 
- Yaza doğru yeni bir teknoloji değil de, mevcutların yeni modelleri gelebilir. Belki de sonbahara kalır bazıları. Yeni işlemci modelleri, yeni ekran kartı modelleri gelecek. Nvidia orta ve alt seviye ekran kartlarını da piyasaya sürecek. Yeni oyunların giderek daha fazla DirectX 11 destekleyeceği anlaşılıyor.
- Emin değilim ama zannederim rem fiyatları düşmeyecek.
- Doların değeri pek çok faktöre bağlı ama sanırım çok değişiklik olmaz.
- Blue-Ray'i bilemiyorum ama SSD'ler de sanırım epey bir süre daha ucuzlamayacak.
- Dediğim gibi, ikinci çeyrekte yeni işlemci ve ekran kartı modelleri geliyor. Bazılarını ise ancak testlerden sonra göreceğiz. Mesela altı çekirdekli işlemcilerin gücünden faydalanmak isteyecek profesyoneller olabilir ama bazı uygulamalar 6 çekirdek destekleyemiyor, çekirdek sayısının ikinin üsleri şeklinde olması gerekiyor. Intel yeni SATA3 ve USB3 çipleri hazırlıyor. Mesela mevcut P55 üzerinde çipset nedeniyle, kullanılan Marwell ve NEC çipleri PCI Express veri yolunu kullanıyor ve PCI Express hızını 8x'e düşürüyor. Bu durum değişir mi bilemiyorum. Oyun üreticileri ise daha gerçekçi grafikler için artık muhtemelen mevcut donanımların gücünü zorlayacaklardır. Windows XP kullanımının oyuncular arasında hızla düşmesi bu bakımdan iyi birşey.
 
Kabaca şu an bulunduğumuz nokta bu. Rekabet ise her zaman son kullanıcının lehine.

Alıntı: IceManF1  
Mükemmel bir paylaşım olmuş.
Eline sağlık Süleyman abi.
Süper yorumlar getirmişsin.
Şu anki teknolojiyi en iyi şekilde anlatmışsın.
 
Acaba yaza ne gibi teknolojiler bizi bekliyor?
RAM fiyatları ne olur?
Dolar düşer mi?
SSD ve Blu-Ray yaza ucuzlar mı?
2010'un 2.çeyreğinde bizi neler bekliyor?
 
Tahminlerin nelerdir?
Son Düzenleme: Süleyman. ~ 30 Mart 2010 18:52
Batuhan Karsan 26
30-03-2010, 19:11   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 62
2,471 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2010

Ah birde düşük fiyata satsalar.

quentin23
03-04-2010, 16:39   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
254 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2010

Teknolojinin hızla gelişmesinden memnun değilim.Yani her gün yeni bir ekran kartı , işlemci çıkıyor.Bence artık sabit kalsında yeni çıkan oyunlar artık aynı kartlara çıksın.Yoksa paramı dayanır.Günde 3 defa para s*çmak lazım.

cohannan
03-04-2010, 16:45   |  #7  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
208 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2009

Ellerinize sağlık.890 chipseti çıkmış ve alınabilir konumda bunu da ekleyebilirsiniz;

http://www.exa.com.tr/gigabyte/anakartlar/gigabyte_890gpaud3h-328-10640.html

http://www.hepsiburada.com/gigabyte-ga-890gpa-ud3h-amd-890gx-ddr3-1866oc-usb-30-soket-am3-anakart/ProductDetails.aspx?productId=bd54515&categoryId=152

Bu arada 6 çekirdekliler farklı ülkelerde piyasaya sunuldu örneğin danimarka;

http://butik.dk/product_info.php?products_id=319604

http://butik.dk/product_info.php?products_id=319603


Bunların yanında F soket yapısına opteron kod adlı 6 çekirdeklilerde var.Bunlarda intel'in xeon serisi gibi profesyonel işlemlerde,server bilgisayarlarında kullanılan modeller.İsteyenler Almanyadan sipariş ile getirtilebilirler

http://www.mindfactory.de/products.php?query=*&filterKategorie3=CPUs%2FProzessoren&filterKategorie4=AMD&filterKategorie=Computertechnik&filterKategorie5=Sockel+F&filterKategorie2=PC+Hardware&sortPreisMF=asc&channel=mf&productsPerPage=12&sid=grhg1v7rqvh82qsba8avutrka4&navigation=1

Phenom II X6 1055T modeli de 288 dolar(436 TL) ile piyasada.960t diye 4 çekirdekli bir işlemci sunacak piyasaya.Aslında 2 çekirdeği kapatılmış x6.Gerekli özelliğe sahip anakartlarda bu çekirdekler açılıp kullanılabilir(tabi şans işi).Diğer x6 işlemcileri fiyatları ise

Türkiye'de satılacak ürünlerin fiyatları(Danimarkadan uyguna alacağız)




Amd'nin yol haritası


6 çekirdekli core i7 özellikleri;

6 MART tarihinde yukardaki 6 çekirdekli işlemciyi 1930 TL'ye aşağıdaki siteden alabilirsiniz:

http://inventus.com.tr/mi_products/Product.aspx?PID=2694

http://www.vatanbilgisayar.com/intel-i7-980x-intel-core-i7-980x-extreme-soket-1366-3.33ghz-12mb-cache-45nm-islemci/productdetails.aspx?I_ID=44140

Son Düzenleme: cohannan ~ 03 Nisan 2010 17:24
quentin23
03-04-2010, 17:07   |  #8  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
254 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2010

Hey allahım neler neler çıkıyor.Bende burda Celeron 800 Mhz laptopda yazı yazıyorum :)

Ahmet_79
03-04-2010, 17:12   |  #9  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
11,538 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2008

Üstad hoş bir makale olmuş eline sağlık, bu ara dönem konusunda haklısın ancak bunu düşünürken aklıma bir buçuk iki yıl önceki bir estantene geldi, forumdan bir abimize bir sistem topladık Core2 Quad Q9770 li (daha core i7 ler çıkmamış eli kulağında) sonra tam almaya gittiğinde tezgahtar eleman abi bu kadar para veriyorsun bari biraz daha bekle core i7 ler çıkıyor demiş, sonra bize sordu varmı böyle bir şey diye bizde evet 4-5 ay beklersen core i7 li bir sistem toplayabilirsin dedik.
Neyse gel zaman git zaman 4-5 ay sonra bu abi tekrar konu açtı Gigabyte x58 extreem, gtx280 ve core i7 965 extrem li sistem topladık neyse bu seferde dedik ki abi bak biraz daha beklersen cl7 ram ler çıkıyor iyi tamam dedi biraz daha bekledi sonra tam alacak bu seferde abi biraz daha bekle gtx285 çıkıyor tamam bekledi yani hemen hemen bir yıla yakın zaman geçti, şimdi baktığımızda ise hemen hemen benzer bir fiyata
gigabyte x58 ud7, core i7 980 ex ve hd5870 li yada gtx470 li bir sistem kuruluyor,

Yani ne kadar beklersek bekleyelim hep bir üstü çıkacak:)  teknoloji artık çok hızlı ilerliyor.

quentin23
03-04-2010, 17:14   |  #10  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
254 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2010

Teknolojiye para dayanmaz en iyisi Anti+Emperyalizm örgütü kuralım :)

cohannan
03-04-2010, 17:32   |  #11  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
208 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2009

3 gün sonra intel 6 çekirdekli işlemcileri alabilirsiniz arkadaşlar(tabi maddi durumunuz elveriyorsa).Yukardaki yazımı okursanız belirttim.Bu arada merak edenler olabilir x58 chipsetini yani 1366 pin altyapısını kullanıyor.Bu konuda anakart tavsiyem ise;

GIGABYTE GA-X58A-UD5 Corei7, X58, üç kanal DDR3,SATA 3, USB 3.0, LGA1366
(  çıkacak 6 çekirdekli işlemcilere uyumlu + oc canavarı + X58A-UD3R'de bulunan aksaklıklar giderilmiş) (560 TL)