3D Yazıcı Nedir,Çeşitleri Nelerdir,Nasıl Çalışır?

ancient30
11-10-2018, 12:41   |  #1  
ancient30 avatarı
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 2
21 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2018

3D Yazıcı Nedir,Çeşitleri Nelerdir,Nasıl Çalışır?

 

Arkadaşlar herkese merhaba muhteşem bir yazıyla karşınızdayım Bugünkü yeni konumuz 3D Yazıcı Nedir,Çeşitleri Nelerdir,Nasıl Çalışır?3D Yazıcı sektörü bilindiği gibi artık birçok sektöre önderlik etmeye başladı.Başlangıçta fdm yani plastik teknoloji kullanarak üretim yapılırken şimdi 3D Yazıcı sayesinde organ üretimi yapılır hale geldi.Bugün sizlerle 3D Yazıcının tanımından başlayarak yapılan ilk denemelere kadar herşeyi ayrıntılı bir şekilde ele alacağız.

3D yazıcı nedir?

3D yazıcı, üç boyutlu dijital bir modelden üç boyutlu fiziksel bir nesneyi, kullandığı dolgu malzemesinin birçok ince katmanını ardı ardına bırakarak oluşturan, katmanlı imalat olarak da tanımlanan ve 3D (üç boyutlu) baskıyı (hızlı prototipleme) yapan makinenin adıdır. 

3D Yazıcının Tarihçesi 

3D baskı, genellikle yeni bir fütüristik (ileriye matuf) kavram olarak düşünülse de, aslında 30 yılı aşkın bir süreden beri kullanılmaktadır.Chuck Hull, 1983 yılında stereolitografi olarak adlandırılan ilk 3 boyutlu baskı işlemini gerçekleştirmiştir. Hull, patentinde, stereolitografiyi, ultraviyole ile işlenebilir bir malzemenin ince katmanlarını birbiri üzerine ve birbiri ardına basmak suretiyle katı cisimler oluşturabilen bir yöntem ve aygıt olarak tanımlamıştır. Bu patent, yalnızca hafif kürlenebilir bir sıvı ile baskı yapabilmektedir. Ancak Hull şirketi kullandıkları 3D sistem tekniğinin sadece sıvılarla sınırlı olmadığını, bu tanımın katılaşma yeteneğine sahip malzemelerle de yapılabileceğini belirtmişlerdir. Bu bilgi, bugün bilinen 3D baskı sisteminin de temelini oluşturmuştur.

 3D Yazıcı Çeşitleri Nelerdir?


Gelişen teknoloji ile birlikte 3D yazıcıların da kullanım yerleri artmış ve artmaya da devam etmektedir. Bu anlamda ev, okul, ofis ve profesyonel kullanımlar için masaüstü yazıcılarla birlikte, profesyonel kullanıcılar ve endüstriyel uygulamalar için plastik, metal, seramik 3D yazıcılar bulunmaktadır. Bunun yanında daha büyük çapta inşaat sektöründe de deneme aşamalarında kullanılan 3d yazıcılar bulunmaktadır. Bu yazıcılar çalışma mantığı aynı olmakla birlikte kullandıkları malzemelere göre farklı teknolojileri kullanmaktadırlar.

 3D Yazıcı Üretim Aşamaları(3D Yazıcı Nasıl Çalışır)

3 boyutlu baskı  süreci üç ana adımdan oluşur.



  • İlk adım, yazdırmak istediğiniz nesnenin üç boyutlu tasarım dosyasının yazdırmadan önce hazırlanmasıdır. Bu 3D dosyası, CAD (bilgisayar destekli tasarım) yazılımı kullanılarak veya bir3D tarayıcı ile oluşturulabilir. 3D dosyasının yazdırılmaya hazır olduğunu kontrol edildikten sonra, ikinci adıma geçilir.


  • İkinci adım, gerçek baskı işlemidir. Öncelikle, oluşturulacak nesne için gereken belirli özellikleri en iyi hangi malzeme ile yapılabileceğinin seçilmesi gerekir. 3D baskıda kullanılan malzemelerin çeşitliliği çok geniştir. Plastikler, seramikler, reçineler, metaller, kum, tekstil, biyomateryaller, cam ve yiyecek içerebilmektedir.


  • Üçüncü adım, bitirme işlemidir. Bu adım belirli beceriler ve materyaller gerektirir. Nesne ilk basıldığında basıldığı haliyle kullanılmayabilir. Bu kullanılan yazıcının kalitesi ve teknolojisi ile de ilişkilidir. Genellikle 3D yazıcılardan çıkan ürünler ek bir işleme tabi tutulmazlar, ancak kullanılan yazıcıya bağlı olarak ürüne zımparalama, boyama vb. işlemler uygulanabilir. Proje için seçilen malzeme hangi baskı yöntemlerinin en uygun olduğunu belirler.

 3D Printer ile Yapılan Denemeler 

 Üç boyutlu baskı cihazları ile ilgili son dönemlerde sıkça denenen bir diğer gelişme jeoloji ve coğrafya biliminde olmaktadır. Bilhassa jeologlar için üretilen baskı cihazları, sanal ortam üzerinden yüklenen bilgi ve verileri maket halinde üç boyutlu cisme dönüştürerek pek çok noktada fayda vermektedir. Söz gelimi, bilim insanlarınca araştırılması zor koşullar içeren coğrafyalara hiç gitmeden araştırma yapılmasına olanak sağlayan cisimler üç boyutlu cihazlar tarafından elde edilmektedir. Bunun bir devrim olduğu söyleyen yer bilimcileri, ilerleyen dönemlerde bu cihazların deprem, tsunami gibi doğal felaketlerin tahmini, incelenmesi ve analiz edilmesi noktasında da kullanılacağı söylenmektedir. Ancak bununla ilgili somut bir gelişme bulunmamakta. Proje aşamasında olan bu tasarılar hayata geçirilmeyi bekliyor.

 Dikkat çeken bir diğer gelişme ise moda dünyasında gerçekleşmekte. Dünyaca ünlü moda merkezlerinde yer alan 3D yazıcı  cihazları artık pek çok moda evinde yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Zira modaya ve bilhassa aksesuar ürünlerine dair pek çok noktada üç boyutlu baskı cihazları sayesinde işler kolaylaşmaktadır. Modacılar eskiye nazaran enerji ve zaman noktasında çok faydalı olduğunun altını çizdiler. Özellikle yüz baskısından sonra insan vücudunun basılmasını dört gözle bekleyen pek çok sektör gibi moda sektörü de beklemektedir. Çünkü kadın ve erkek model vücut hatlarına sahip baskıların modada ne kadar işe yarayacağı sizlerin de tahmin ettiği gibi yeni bir devir açacağa benziyor. Gelişmelerle ilgili yapılan haberlerde en fazla dikkat çeken çalışmalar bilhassa uzay sektöründe olmaktadır. Şuan da özellikle uzaya yapı inşası üzerine faaliyetler yapabilecek 3D yazıcı  cihazları üzerinde çalışılmakta.


3D Yazıcı Nedir?Çeşitleri Nelerdir?Nasıl Çalışır

https://www.ugurgunen.com/


3D Printer Haberleri