★Panda Cloud Antivirus 1.5.1 Analizi!★

özkan_oktay
21-07-2011, 16:55   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,356 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2009

Merhabalar ben Özkan Oktay,

Yeni bir test yazımı daha paylaşmak istiyorum Chip Online'da. Yararlı bir paylaşım olacağını düşünüyorum, bir çok kişi forum da hangi ücretsiz antivirüs'ü kullanacağı konusun da oldukça kararsız olduğunu biliyorum. Belki bu analiz bir nevi size yardımcı olabilir.
İncelediğim yazılım bu sefer Panda'nın ücretsiz yazılımı; Panda Cloud Antivirus FREE 1.5.1 
Bir çoğumuz biliyordur ki, Panda Cloud bir ilke imza atmıştır, ilk bulut teknolojisini kullanan ücretsiz antivirüs olmayı başarmıştır. Bulut teknolojisi de nedir? Şimdi analizimize dönelim;

Öncelikle yazılımın inceleyeceğimiz kısmı, her zaman ki gibi Arayüzü:


Arayüz de bir önce ki sürüme göre (1.4) pek bir değişiklik yok. Sadece tarananlar diye bir grafik göstergesi eklenmiş ve altında da son algınanlar diye minik bir yazı var. 
PRO sürümüne yükselt yazısı altında ki resim reklam değildir. Yine Panda'ya ait bir siteye yönlediriyor. Zaten resmi kapatma seçeneği de mevcut. 
Genel olarak analiz edecek olursak arayüz sağde ve kafa karıştırıcı değil. Basit ve çok baş döndürücü bir tasarımı yok. Şöyle bakacak olursak bu arayüze kötü diyecek olan yoktur herhalde.

Silinenler kutusu:

Panda Cloud'un burada ki kısmında sildiği zararlıları geri getirebilme durumu söz konusu. Yani bir nevi Karantina görevi görüyor sadece ismi değişik daha kullanıcı dostu bir ismi var "Geri Dönüşüm Kutusu" denmiş. 

Raporlar grafiği:

Raporlar kısmı çok farklı bir şekil de karşımıza çıkmıyor bu sürümde de. Raporlar yine aynı raporlar. Diğer ücretsiz alternatifler ile karşılaştıracak olursak Panda Cloud FREE'ın daha canlı ve renkli bir Raporlar grafiği var.

Tarama:

Resimde de gördüğünüz gibi iki aşamalı bir tarama sistemi var. Diğer seçeneklere bastığımız surette 2 seçenek daha karşımıza çıkıyor. "Tam bilgisayar taraması ve Diğer öğeleri tara."


Optiumum Tarama:
Panda Cloud Optiumum tarama olarak adlandırdığı hızlı taramasını tıpkı Malwarebytes gibi hızlıca sistem krtik noktaları ve zararlıların en çok takıldıkları yerleri tarayarak, daha kısa süre içerisin de daha etkili bir tarama bizlere sunuyor.

Olay raporu:

Olay raporu, bulunan tüm zararlıları, türlerini, hangi klasör de bulunduklarını ve hangi işlem ile etkisiz hale getirildiklerini gösteren bir bölüm. Önce ki sürüme göre çok ufak değişiklikler yapılmış, öyle ufak ki standart bir kullanıcı hiç anlamaz diyebiliriz.

Gelişmiş ayarlar:

Gelişmiş ayarlar, ismine bakmayın siz normal ayarlar işte :) Yazılım ufak olduğu için ve tüm işlemleri kendisi yaptığı için bize pek gerek duymamış. Haliyle özelleştirme, kişiselleştirme gibi pek bir ayar yapamıyoruz. Zaten etkin tüm özellikleri, etkin olması gereken özellikler. Yenilik olarak "Davranışsal engelleme" gibi çok iyi bir özellik gelmiş.

Şipşak temizleme ve kaldırma::

Panda Cloud'un bu bölümün de zararlı bulunduğu an da soru sormadan direk sildiğini ya da temizlediğini görüyorsunuz. Çoğu kullanıcının işine gelir sormadan silmesi ama ben kendim elimle kaldırmayı tercih ederdim malum belki benim işime yarayacak bir dosya olabilir.
Temizleme ve silme hızına gelirse, 1 saniye diyebiliriz ve bulması da bir o kadar kısa sürüyor. Hani Eset diyordu ya en iyi Sezgisel teknoloji'yi biz kullanıyoruz diye, bu ufak ücretsiz yazılım belki onun en büyük rakibi olabilir :) 
Bugüne kadar en hızlı tepki veren güvenlik yazılımları Kaspersky, Eset, Panda ve Avira diyebilirim.

Site bloke etme özelliği:

Site engelleme ekranı ingilizce olması kötü olmuş ama bir yandan düşününce insan bu yazının ne olduğunu anlamaması beynin de bir takım sorunlar olduğunu gösterebilir. 
Özelliğe gelecek olursak artık çoğu ücretsiz güvenlik yazılımların da "site engelleme" özelliği var ama Panda bunu gerçekten iyi yapıyor diyebilirim. Bana kalırsa ücretsizler kategorisin de Avast! ve Panda derim bu konu da iyi olarak.
AVG şirketi Linkscanner (Link tarayıcısı) diye bir özellik eklemiş yazılımına, bir gün benim işime yaramadı. 3,5 ay AVG Free kullandım 3-4 kez zararlı site bloke etti :) 


Evet, analizim tamamlandı... Okuyup zamanınızı harcadığınız için teşekkürlerimi sunmayı borç bilirim :)
Ola ki yanlış bir bilgi verdiysem şimdiden çok özür dilerim.


Yazılıma ulaşmak için şu adresi ziyaret ediniz;
http://www.cloudantivirus.com/en/

Burada da yazılımın haberini yapmıştım;
https://www.chip.com.tr/forum/973 ... i-9733_t212535.html


Detaylı bilgilendirme için:
ozkanoktay_95@hotmail.com

Saygılarım ile...

Anket
Son Düzenleme: özkan_oktay ~ 21 Temmuz 2011 17:17
apokoc
21-07-2011, 19:32   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
124 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2010

incelem için tşk