Açık kaynak kod nedir, size de gerekli mi?

CHIP Online
04-02-2013, 11:15   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Sıkça duyduğumuz "açık kaynak kodlu yazılım" tam olarak ne anlama geliyor? Size gerçekten lazım mı?

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/aci ... rekli-mi_38478.html

Resimlerle: En iyi 64 bit Windows yazılımları

"Açık kaynak kodlu yazılım" terimini sıkça duyuyoruz. Android, Linux gibi yazılımların açık kaynak kodlu olduğunu biliyoruz. Peki açık kaynak kodlu tam olarak ne demek ve açık kaynaklı yazılımlar sizi gerçekten de ilgilendiriyor mu?


Açık kaynak kodlu yazılım nedir?


Programlar, yani .exe dosyaları, binlerce "kaynak kodu" satırından derlenmiştir. Programlama dilini bilmeyenler için fazlasıyla karışık görünebilecek bu kodlar, bir uygulama dosyası olarak "derlenir". Derleme işleminden sonra artık kaynak koduna ihtiyaç duyulmaz.


Dolayısıyla iTunes gibi bir yazılımı çalıştırırken kaynak kodunu görmez, sadece ürünün son halini görürsünüz. Çoğumuz için bu zaten olması gereken şeydir. Açık kaynak kodlu yazılımlar ise kaynak kodlarıyla beraber yayınlanırlar. Geliştirici, bazen onları derleyip, kaynak kodlarının yanında bir uygulama dosyası da sunabilir. Bazı durumlarda ise derleme işi kullanıcıya bırakılır.


Açık kaynak kodlu yazılım, kaynak kodları herkese açık olan yazılımdır. Bunun anlamı, onun üzerinde herhangi bir değişiklik yaparak kendi sürümünüzü meydana getirebileceğinizdir.


Tüm Konu: Açık kaynak kod nedir, size de gerekli mi?

Resimlerle: En iyi 64 bit Windows yazılımları

Kaynak: www.chip.com.tr