Almadan Önce Mutlaka Okuyun! Doğru Adaptör Seçimi

hllktlhn
17-12-2017, 19:32   |  #1  
hllktlhn avatarı
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2017

Yeni aldığım Lenovo bilgisayar sayesinde hiç aklıma gelmeyen bir sorun yaşamaya başladım. Çünkü daha önce kullandığım bilgisayarlarda bu sorunun çözümü hali hazırda mevcuttu ve takıldığı priz tesisatında topraklama olması şartıyla hiç bir sorun çıkarmadan çalışıyordu.

Bilgisayarını uzun yıllar sıkıntısız kullanmak isteyen arkadaşlara yazının devamınıda okumalarını tavsiye ediyorum.

Benim başıma gelmez demeyin. Türkiye'de evlere gelen elektrik birçok yerde bu soruna sebep olabilecek nitelikte.

Öncelikle kutunun içerisinden çıkan adaptörün görselini buraya koyalım.

2Pinli Topraklamasız Adaptör Görseli

Sorunun Tanımı
Sorun bilgisayarı kullanırken elinizi üzerinde gezdirdiğinizde yada metal kısımlara temas ettiğinizde karıncalanma, pürüzlü yüzey, titreme hissiyatı oluşturması. Bu hissiyatı oluşturan sebep üzerinizden akım geçmesi başka bir deyişle çarpılmanız. Dikkat bilgisayarınız üzerinde GERILIM mevcut.

Sorunun Nedeni
Dağıtım esnasında faz-nötr üzerinde ortaya çıkan bazı anormallikler bilgisayar adaptörünün nötr(0) ucunda gerilim oluşmasına buda haliyle kullanıcının gerilime maruz kalmasına ve üzerinden akım geçmesine sebep oluyor. Özellikle metal kasalı bilgisayarlarda, çünkü adaptörün nötr ucu bilgisayarın şasesiyle (taşıyıcı kısımla) temas halinde ve bu gayet normal. Bu ihtimale karşı nötr ucu çoğu firmanın adaptöründe topraklama sistemiyle destekleniyor. Fakat son yıllarda bazı markalar maliyeti azaltmak için topraklamayı adaptörlerinden çıkartmaya başladı.

Topraklama olmayan bir sistemde (herhangi bir marka)bilgisayar üzerinden gerilime maruz kalmanız ülkemiz koşullarında gayet normal bir durum.

Bu sorun en başta insanı gerilime maruz bırakıyor en önemli sorun bence bu. Ek olarak elektronik cihazların sürekli bu durumda kullanılması hassas olan devrelere zarar verebiliyor.. Örneğin bilgisayarın güç girişini kontrol eden devrenin bozulması, anakartın bozulması, usb girişlerinin kullanılamaz hale gelmesi, ekran sorunları (çizgi oluşması vs), bazı tuşların zamanlar işlevini yitirmesi gibi.

Bilgisayar adaptörünün nötr ucunda gerilim olması, elektronik devrelerin gerilime maruz kalmaması gereken kısımlarını da gerilime maruz bırakıyor.

Sorunun Çözümü
Burada en başta söylemek istediğim bu işe en başında hiç bulaşmamanız. Satın almadan önce bilgisayarın adaptörünü kontrol etmeniz. 2pinliyse almayın. Bu sorunu yaşayan biri olarak bunu içtenlikle söylüyorum. Çünkü bu sorunu çözmek isterseniz satın aldıktan sonra ülkemizde firmaların teknik servis destek kalitesinin ne kadar düşük olduğuna yada yurt dışında 35$ satılan bir parçanın size 80$ ye satıldığına şahit olursunuz. Buna hiç gerek yok bana kalırsa.

Bu kısmın devamında yazdıklarımda evinizdeki tesisatın topraklı olduğunu ve topraklama hattının sıkıntısız olduğunu varsayıyorum.

Yukarıda anlatılan sıkıntı sizde de var ise, adaptör yukarıdaki görseldeki gibi 2pinli bir adaptörse en uygun çözümü bunu 3pinli bir adaptörle değiştirmek olacaktır. Bana sorarsanız şikayetiniz varsa servisin bunu ücretsiz sağlaması gerekiyor.

Geçici bir çözüm olarak adaptörün nötr kısmını bir tel vasıtasıyla sizde toprak hattına bağlayabilirsiniz bunu yaptığınızda şikayet ortadan kalkmış olcucak. Şöyle bir bağlantı işinizi görecektir.

Topraksız Adaptörün Topraklanması (Geçici çözüm olarak kullanılmalı.)

Bilgisayarlarını İki 2Pinli Adaptörler Piyasaya Süren Firmalar
Burada benim tespit ettiğim firmaları yazıyorum. Sizin tespitleriniz varsa onlarıda ekleyelim alıcak arkadaşlar bunlara dikkat etsin.

Lenovo: Son yıllarda piyasaya sürdüğü çoğu modelinde 2Pinli - Topraklamasız adaptör kullanıyor.
Asus: Lenovo ile benzer.

Örnek Görseller

Adaptör 3pinli - Topraklı

Daha Önce Benzer Sorunu Yaşayanlar
https://www.sikayetvar.com/lenovo-laptopta-elektrik-kacagi
https://www.sikayetvar.com/lenovo-bilgisayarimda-elektrik-kacagi-var
https://www.sikayetvar.com/lenovo-bilgisayar-elektrik-carpmasi
https://www.sikayetvar.com/lenovo-bilgisayar-elektrik-carpiyor

https://forums.lenovo.com/t5/Lenovo-P-Y-and-Z-series/Electric-shocks-from-my-laptop-Lenovo-Ideapad-Z500/td-p/1306747
https://www.quora.com/Why-does-my-lenovo-Y50-give-me-electric-shocks-from-the-metal-parts
http://forum.notebookreview.com/threads/electric-shock-with-lenovo-77614eq.205678/
https://www.techadvisor.co.uk/forum/helproom-1/small-electric-shock-laptop-4263854/
https://forums.lenovo.com/t5/Lenovo-P-Y-and-Z-series/Tingling-in-the-Fingers-IdeaPad-Z570/td-p/801447

Son Düzenleme: hllktlhn ~ 17 Aralık 2017 20:10 Neden: