Amazon, Apple rekabeti onlara yaradı!

CHIP Online
04-09-2010, 16:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Silahlar çekildi! Amazon Apple'ın yeni sistemine karşılık verdi! İşte rekabetin getirisi...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/amaz ... a-yaradi_22230.html

Resimlerle: 3D'ye hayat veren 9 film

Son dönem televizyon dizileri ev izleyicileri için filmlerin önüne geçmeye başladı ve dizi sektörü hızla büyümeyor. Apple, kendi sistemi üzerinden sadece 99 cent'e (yaklaşık 1,5 TL) televizyon programları ve dizilerin bölümlerini kiralamaya başlamıştı. İnternet üzerinden dijital içerik satışı konusundaki en iddialı firmalardan biri olan Amazon ise yaptığı özel anlaşmalar sayesinde ABC ve Fox'a ait dizileri aynı fiyata sunmaya başladı. Fakat fiyat aynı olmasına rağmen arada iki önemli fark var. Birincisi Amazon 99 cent karşılığında dizinin bölümünü kiralamak yerine satıyor, yani kullanıcılar o bölümü diledikleri süre boyunca istedikleri kadar izleyebiliyorlar. İkincisi Apple'dan farklı olarak Amazon isteyenlere fiyat farkı almadan dizinin bölümünü daha yüksek çözünülürlüklü yani HD olarak da sunuyor.

Amazon dizilerin sezonlarını 20 ile 40 dolar arası fiyatlarla satarken, bölüm bölüm satan alan kullanıcılara dizi sezonlara 10 ile 20 dolar arası değişen fiyatlara sahip olabiliyorlar. Örneğin Apple'ın iTunes'u üzerinden 49,99 dolara satılan Glee dizisinin bir sezonu, Amazon üzerinden HD olarak 21,78 dolara satın alınabiliyor.

Uzmanlar Amazon'un bu fiyatlarla ciddi bir kar etmesinin imkansız olduğunu iddia ediyorlar ama burada önemli olan diğer nokta firmanın ABC ve Fox ile yaptığı anlaşmaların içeriği. Görünüşe göre Amazon, Apple ile rekabet edebilmek adına kar marjını düşürmeyi göze almakla kalmamış, iki büyük TV yapımcısını da karlarını indirmeye ikna edebilmiş.

Amazon, internet üzerinde TV programı satışında bu hamlesiyle Apple'a karşı büyük bir üstünlük kurmuş durumda. Ama bu üstünlüğün ne kadar devam edeceği Apple'ın yapacağı hamleler, ve Amazon'un bu iki TV yapımcısı dışındakileri de ikna edip edemeyeceğine, yani sunduğu dizileri arttırıp arttıramayacağına bağlı olacak gibi görünüyor.


Tüm konu: Amazon, Apple rekabeti onlara yaradı!

İzleyin: Beşi bir arada!

Resimlerle: 3D'ye hayat veren 9 film

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce Apple bu hamleye nasıl karşılık verebilir?