Amazonlar’da yeni bir ‘Stonehenge’

tonic
29-06-2006, 18:40   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,220 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2004

Arkeologlar, Amazon ormanlarında 2 bin yıl önce yerlilerin taşlardan inşa ettiği bir gözlemevi buldu. Taşların gölgesi 21 Aralık günü çizgi oluşturuyor.

Brezilya’da Amazon ormanlarının derinliklerinde bir tepede kırık dökük granit bloklara rastladı. Arkeologlar, Amazonlar’ın yerli halklarına ait bir yapı olduğu tahmin edilen yapıyı İngiltere’de Keltler’in inşa ettiği Stonehenge’e benzeterek, ‘Tropik Stonehenge’ adını verdi. Bazıları 3 metre yüksekliğinde 127 bloktan oluşan yapıda, taşlar tepe üzerinde geometrik aralıklarla dikilmiş. Taşlar çapı 30 metre olan bir daire oluşturuyor. Taşların, gölgeleri yılın en kısa günü 21Aralık’ta birbirini kapatacak şekilde yerleştirildiği düşünülüyor.

‘TAŞLAR BİR GÖZLEMEVİ OLABİLİR’
Araştırmayı yürüten Amapa Bilim ve Teknik Enstitüsü arkeoloğu Mariana Petry Cabral, 21 Aralık günü taşların gölgesinin tek çizgi oluşturması nedeniyle, yapının astronomik amaçla yapıldığını düşünüyor. Cabral, yerlilerin 21 Aralık’ın yılın en kısa günü olduğunu biliyor olabileceğini belirterek: “Bu bilgiyi bir yapıya dönüştürmüşler, soyut bir bilgiyi somut bir yapıya dönüştürmeleri, astronomi bilgisinin bu kültürde önemli bir yeri olduğunu gösteriyor. Burası bir gözlemevi dahi olabilir” diye konuştu.

Antropologlar, yerli pagan halkların Güneş ve yıldızları merakla incelediği ve bugün için şaşırtıcı bilgilere ulaşmış olduklarını düşünüyor. Amazon bölgesinde kendi dönemi için bu derece gelişmiş bir gözlemevinin olmasını bilim insanları, bölge yerlilerinin bilinenden çok daha geliştiği şeklinde yorumluyor.

2 BİN YILLIK OLABİLİR
Cabral ve ekibi Ekvator’un kuzeyine düşen Calcoene kasabası yakınlarındaki granik yapıyı bir yıldır inceliyor. Cabral, yapıyı bugünkü Palikur kızılderililerinin atalarının inşa ettiğini düşünüyor. Cabral bölgede bulunan çömleklerden yapının 2 bin yıllık olduğunu varsayıyor. Taşlar karbon tarihleme yöntemiyle incelenerek kesin yaşları bulunacak.

GÜNEY AMERİKA UYGARLIKLARI VE ASTRONOMİ
İnka, Maya ve Aztek uygarlıkları taştan dev piramitler ve kentler kurarken, Amazon yerlileri ise ahşap ve kerpiçten yapılar yapıyordu. Ancak Amazon’un sıcak ve nemli havasında bu kırılgan yapıların çoğu ortadan kayboldu. Uzmanlar prehistorik dönem Amazon yerlilerine yeni yapıların bulunabileceğini umuyor.

Geçen ay da Peru’nun başkenti Lima’nın kuzeyinde arkeologlar, Amerika kıtasındaki en eski gözlemevini günışığına çıkarmıştı. Yaklaşık 4 bin 200 yıllık olduğu varsayılan taşların gölgesi, 21 Aralık günü gündoğumu ve günbatımında bir sıra oluşturuyor.

Kaynak: NTVMSNBC