AMD Budapeşte'yi Yıl Sonuna Hazırlıyor

asimileci
20-04-2007, 13:15   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,996 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2006


Bilindiği gibi AMD yılın 2. yarısı ile birlikte yeni nesil K10 mimarisini esas alan ve doğal 4 çekirdeğe sahip olan Barcelona işlemcileini özellikle sunuc ve iş istasyonlarına yönelik olarak piyasaya sürecek. Soket 1207 formunda hazırlanan ve firma resmi olarak belirtmese bile Quad-FX platformunda da kullanılma ihtimali olan Barcelona işlemcileri bilindiği gibi HyperTransport 2.0 desteğine sahipler.

Firma 2. yarının hemen başında piyasaya süreceği Barcelona işlemcilerini takiben büyük bir ihtmalle yılın 3. veya 4. çeyreği içerisinde de Budapeşte işlemcisini piyasaya sürecek gibi. Yine sunucular için hazırlanan ve doğal 4 çekirdeğe sahip olan Budapeşte işlemcisini Barcelona'dan ayıran en önemli fark soket ve HT desteğinde yatıyor.

Gelen bilgilere göre, AMD'nin Budapeşte işlemcisi soket AM2+ formunda olacak. Bu durum aslında akıllara soket 939 formunda hazırlanan Opteron 1xx serini de hatırlatmıyor değil. Bilindiği gibi AMD'nin soket939 formunda hazırladığı sunucu odaklı Opteron işlemciler masaüstü kullanıcılarının arasında da ciddi şekilde yaygınlaşmıştı.

Budapeşte soket AM2+ desteğine paralel olarak HyperTransport 3.0 desteğine de sahip olacak. Bu durum HT2 desteğine sahip Barcelona işlemcilerine göre bant genişliğini 22.4GB/sn'den 41.6 GB/sn'ye çıkaracak ki bu durum kağıt üzerinde performansda da ciddi bir artışı ifade ediyor ki AMD'ye göre Barcelona işlemcisi Intel tarafındaki eş değer modellerden %40 daha hızlı olduğunun altı çizilmekle birlikte daha yüksek bant genişliğine sahip olacak Budapeşte'nin performansının nasıl olacağı şimdiden erak uyandırmaya başladı bile.

Doğal 4 çekirdeğe sahip olması beklenen Budapeşte işlemcisnin en iyi ihtimalle yılın 3.çeyreğinin sonuna doğru piyasaya çıkması bekleniyor.

alıntı: http://forum.donanimhaber.com/m_13691453/tm.htm