Türkiyede ilk 10 arasına giren bilgisayar sahibi ve 1983 den beri sürekli bilgisayar ile yaşayan bir insanım. sinclair spectrum, amstart,commodore,atari, mac hariç ondan sonra pc nin 286 dan bu yana her seri ve de hem intel hem amd li işlemcileri dahil, ve de Türkiyemizin profesyonel olarak sayılı bilgisayarılarından biriyim.
Şimdi gelelim intel mi amd mi?. Bu zor soruya karışılık vereceğim cevaben önce hatırlatmam gereken özet olarak bazı anektodlar vardır.
Zannedilir ki bilgisayarın olmazsa olmaz bütün işleri sorunları kolaylıkları işlemleri her şeyi işlemci halleder olur biter. Kesinlikle yanlış 1.
Giriş çıkış kaynakları, anakartta kullanılan kapasitör direnç diyot entegresine kadar kullanılan malzemenin kalitesi, anakart chipsetlerinin performansı , anakart üzerinde uygulanan donanımlara artı veya eksi etki edeceğini kimse anlamaz. (arkadaş intelin 1000 tl lik işlemcisini alır anakart ta 200 tl, ondan sonra performans bekle..oldu canım...ondan sonra adamın athlon 3700+ sı performans olarak programa göre arkadaşın bilgisayarına hız çakar.)
Bilgisayarın donanımına göre grafik ağrılıklı işlemler (bugün yoğunlukta) durumuna göre bilgisayara gerekli olan donanım ihtiyacı ne olması gerektiği ve bu donanımı da karşılayacak konuşturacak diğer elemanlar işte işlemci ne kadar yeter,ram yeterli mi, peki psu ? ....dolayısıyla yoğunlukta kullanacağınız program oyun ve rander grafik ağrılıklı ise ...ekrn kartının işlemciden daha fazla önem taşıdığını söylememe gerek yok.
Peki bu donanımlar ne ile beslenecek ! besleme kaynağı ne kadar regüle ! ne kadar kararlı, gürültü oranı ne kadar düşük ! git sen intelin 1000 tl lik işlemcisini al, 400 veya 500 wattlık psu zanneddiğin psu ile çalıştır ,ondan sonra perfomans bekle, veya bilinç altı intel kullanıyorsun ya ,kesin performanslıdır uçuyordur bilgisayar , bekle canım, öyle zanned....
(millet işletim sistemini kuruyor, 1 hafta sonra bilgisayar yavaşlamaya başlıyor) e ne olacak al işlemci al anakart,al bilmem ne tak oldu sana bilgisayar. Doğru ya..kredi kartları çalışıyor millet para vermiyor, al intel tak ve uçsun bilgisayarınız !!! her ay da e windows kaynaklar dolmuştur, windows eskidi, kur yeniden windows.....milletin işi gücü yok ya...
Peki şimdi...Verilerinizin saklandığı bu hdd niz. Şu anda hangi bilgisayarda adam gibi hdd den sağlam kaynak olarak verilerinizin çağrıldığı, bu da kullandığınız işlemcininiz işleyeceği yorumlayacağı komutları o anlamda hızlı olduğunuş kim garanti etmiş. İşlemciniz uçuyor ama hdd malesef saniyede 80 mb, ssd ler ki iyi ki çıktı ki bunu yıllardır söyledim onlar da yaklaşık 250mb saniyede ki bunlar gerçek uygulamada dahi yoktur. şayet hdd veriyolunu okuyan anakart işlemcisi ve veriyolu ne kadar hızlı ona bakmak lazım, onlar da anakartın üretici firma+mühendislk tasarım performansına kalmış...Sonuçta hdd ve veriyolları yavaş işlemci uçuyor...bekle.
Ram ki bunun hızına değinmeyeceğim,çünkü üreticilerin tamamen amacı para söğüşlemek olduğu için... ramın bilgisayar anakartına uyumluluğu, bak yine iş anakarta kalmış !.... acaba işlenmek üzere alınan işletim sistemine bağlı komutlar veri kaybı olmadan ne kadar üzerine tutuyor ve ne kadarı temizleniyor,, ram uyumsuzlukları malesef anakart üreticileri bile ramları kendilerine göre deneyerek ah işte tavsiye edeceğimiz ramlar bunlar olabiliyor. yani bu işin bir satndartı yok. her ram ne kadar uyumlu görünse de,anakart ram seçmiyor diyenler olsa da demek şüphe ve hasbelkadere iş kalıyor.
Ekran kartı bir nevi hibrit bilgisayar olarak düşünün,grafik komutlarını işlemek ve yorumlamak üzere donaım olması bakımından yine anakart arasına veri iletişim , darboğaz sorunları,frekans bandı kararlılığı, bir yığın sorunlar varken iş bitti ve tek olay işlemci...hele de intel olursa........
Peki harici portlardan uyguladığınız aygıtlar ! düşünün ki bir hi/fi sinyalinin düşük olması , bilgisayarınızda genel performans acısından ne kadar yavaşlama,kasılma gibi sorunlar olacağını düşünün. usb aygıtları ,hatta yazıcıya kadar bu iş gider.
İnsanları manyak bir şekilde kötü niyetli donanım tüccarları sömrürp duruyor .ram ın biosuna yaz şu mhz, işlemcinin biosuna yaz çekirdekleri ve frekansları yedir gitsin. ondan sonra işletim sistemi firmasına ve performans test firmalarına da para yedir ki benim işlemcim kartım şu işlemciyi ve x kartı dövsün...olan bu zavallı gariaban milletimizin ve milletlerin parasına..ondan sonra piyasada adam işlemciye ödeyeceği taksitten paradan dolayı tamir ettirdiği cihazın,evine ihtiyaç almamak için, evine yapacağı dekorasyon her ne ihtiyaç parasını ödememek için kırk tane film senaryo üretiyor.
Bunlara inanmayınız. işlemci sadece windows ile değerlendirilemez.win intele kıyak olsun diye açılışı ve kapanışa kıyak yapmış diye bu gerçek reel hızı yansıtmaz. gitsinler bir de linux tabanlı işletimlerede denesinler görelim ne oluyor.
Profesyonel iş yapanlara bilgisayar yaparım.hatalı toplanan bilgisayarları revizyon ediyorum. aynı zamanda elektronik tasarım arge+uygulama yapıyorum.Yaptığım bilgisayarlar bir kısmı amd bir kısmı intel dir. Arada ne fark var derseniz..intel amd kategori arasında hiç fark yok. Amd anakart chipsetleri her ne kadar mimari fark olsa da daha hızlı.. peki güç... yahu her şey donanımlar bitti de intelin karşılık işlemcisi 40 watt daha fazla harcamış, 40 watt neyi harcamıyorsunuz. peki intelin anakart chipseti kaç watt harcıyor ! halbuki anakrt+işlemci toplam watt değeri hemen hemen eşit sayılır.. bunu hesap eden yok..
İntel i7 3770k ve amd 8350 işlemcili iki bilgisayar işyerimde var. Amd de cctv kayıt ve kayıt dönüştürme+ proteus elektronik tasarım çizim+cam350+split layout+corel draw+ofis + open ofis+ face+youtube+ bir de crysis..şimdi i7 ye göre ne hız farkı vardır da ben göremiyorum.nerde kasılma yavaşlama. bıraksınlar bu işleri. ki bu intel bilgisayarda 1 ayda windows yavaşlamaya başladı açılış hariç bir de aynı kamera kayıtlarına kasılma yapıyor. amd de windows 1 yıldır aynı işletim sistemi ki aynı kurulduğu hızla aynı. işletim sistemi ikisinde win7 64 bit....ekran kartı aynı,ram 8gb aynı..hdd aynı.psu aynı ve ikisinin de de ampermetre ile çektiği akımları gördüm ki sadece amd 10 watt daha fazla...
Adamın birine amd 3700+ 754 soket bilgisayar yapmıştım 5 sene öncesi sanırım. adam moda grafik tasarımı yapıyor, gayet akışkan çizim yapıyor rander yapıyor. yani ilşelmci ypmam mı demiş veya çok yavaş mı diye yapmıyormuş.
Genel olarak kararlılık ve diğer donaımları uyumlu kullanma bakımından amd kullanın günahını bana verin. benim işlemcim veya intel işlemci seninkini döver mantığı rms mantık değildir. sadece psiko olarak kendinizi kandırırsınız.