Anahtar Priz Nasil Takilir

Elektriksan
01-09-2015, 17:51   |  #1  
Elektriksan avatarı
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
0 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2015

Birçok erkek evindeki ufak tefek tamirat islerini kendisi yapmak için bir tamirat çantasi ve elektrik malzemeleribulundurur. Bu çantadaki aletlerden kontrol kalemi olmazsa olmaz bir parçadir. Evdeki her türlü elektrik isinde en etkili yardimcimiz olan kontrol kalemini kullanarak priz takma ya da degistirme islerimizi kolay bir sekilde yapabiliriz. Elektrik konusunda en azindan temel seviyede bilgiye sahip olmadan bu tür elektrik islerini yapmaya çalismak hayati tehlikelere sebep olabilir. Bu konuda CE sertifikali anahtar priz mrodelleri de secilmesi önemlidir.

Toprakli priz ve siva üstü priz ayni sekilde takilir. Ara vavien ve veavien/debiyatör gibi anahtarlarlarda mutlaka uzmana danismanizi tavsiye ederiz.

Priz nasil takilir?

Priz takma ya da degistirme isine baslamadan önce evdeki elektrik, ana sigortadan tamamen kesilir. Evin içerisindeki sigortalar ayri odalara ve prizlere ait oldugu için ana sigortayi kapatmak daha garanti olur.
Eger priz degistiriyorsak takili olan prizin kapagini ortasindaki vidayi sökerek aldiktan sonra iki yanindaki gerdirme vidalari gevsetilerek priz yuvasindan disari çikartilir. Kablo baglanti vidalari gevsetilir ve priz kablolardan ayrilir.
Sira geldi prizin takilmasina. Sigortalar kapatilmis dahi olsa kontrol kalemi ile kablo uçlarinda elektrik olup olmadigi kontrol edilmelidir. Nadiren de olsa arizali sigortalar kapaliyken elektrik geçisine izin verebiliyor. Elektrikle ugrasirken temkinli olmakta fayda var.
Kablolarda elektrik olmadigindan emin olduktan sonra kablo yalitimlari soyulmus degilse 3-4 mm kadar soyularak kablo yuvalarina yalitima kadar yerlestirilir ve vidalar kablolar çikmayacak kadar sikilir.
Kablo yalitimlarinda ezilme veya açilma olup olmadigi kontrol edilir ve priz yuvasina dikkatlice yerlestirilir. Prizlerde hem faz hem de nötr uçlari bulundugundan kablolardaki açikliklardan meydana gelebilecek kisa devreler sürekli sigorta atmasina, hatta yangin çikmasina sebep olabilir.
Yuvaya yerlestirilen priz iki yaninda bulunan gerdirme vidalari sikistirilarak oynamayacak sekilde sabitlenir. Üzerine priz kapagi takilarak ortasindaki sabitleme vidasi sikistirilarak prizin montaji tamamlanmis olur. Bu asamadan sonra kapattigimiz sigortalari açarak kontrol kalemi ile taktigimiz prizin iki ucunu da kontrol etmeliyiz. Prizin bir ucunda kontrol kaleminin isigi yanarken diger ucunda yanmamalidir. Her iki uçta da yaniyor veya yanmiyorsa evin tesisatinda bir sorun oldugunu gösterir. Bu durumda uzman bir elektrikçiye basvurmak gerekiyor.
Eger gerektigi gibi bir uçta kontrol kaleminin lambasi yaniyor digerinde yanmiyorsa artik elektrikli ev esyalarindan birisini prize takip deneyebiliriz. Taktigimiz prizin çalistigini görünce kendimizle gurur duyma zamani gelmis demektir.
Elektrik hakkinda hiçbir bilgiye sahip olmadan bu tür elektrik sorunlarinin çözümüne kalkismak tehlikeli sonuçlar dogurabilir. Böyle kisilerin ücreti karsiliginda uzman kisilerden hizmet almasi daha uygun olacaktir.

Tüm elektrik malzemelerinizi, LED aydinlatma, LED ampul, LED lamba, Isikli Led anahtar ve hareket sensörlerini sitemizden temin edebilirsiniz.

www.elektriksan.com