Anakartınızın üzerindeki pil ne işe yarıyor?

CHIP Online
26-02-2013, 11:15   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Anakartınızın üzerindeki küçük pil, ne işe yarıyor? Bu pil biterse ne olur? Cevaplar yazımızda...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/ana ... -yariyor_38830.html

Resimlerle: Anakartlar nasıl yapılıyor?

Laptop ve masaüstü bilgisayarların anakartının üzerinde bir pil bulunmaktadır. Bu küçük pil, laptop'unuzun standart pilinin aksine PC'nizin çalışmasında kullanılmaz. Aksine, pil PC'niz çalışmadığında devreye girer.


Anakartınızın üzerindeki pil, PC'nizin saati ve BIOS ayarlarını hafızada tutmak için kullanılır.


BIOS nedir?


Temel giriş/çıkış sistemi (BIOS), her bilgisayarda bulunur ancak yeni PC'lerde BIOS, yerini UEFI firmware'ine bıraktı. Bilgisayarınızı ilk açtığınızda BIOS açılır, PC'niz kendi bileşenlerini test eder. BIOS bu işlemlerin ardından denetimi genellikle sabit diskinizde bulunan boot yükleyicisine devreder. Boot yükleyicisi ise diskinizde yüklü bulunan işletim sistemini yüklemeye başlar.


Alt seviye sistem işleriyle ilgilenen BIOS'un arayüzüne açılışta bir klavye tuşuna dokunarak erişebilirsiniz. Windows 8 ile beraber gelen PC'lerde BIOS yerine UEFI kullanılıyor. Bu nedenle yeni PC'lerde BIOS'a Windows 8 içerisinden erişmeniz gerekiyor.


BIOS ayarları arasında CPU'nuzun çarpan ve FSB hızlarını ayarlamak, önyükleme sürücülerini seçmek, RAM'inizle ilgili ayarlar, donanımlarınızın ısı durumunu izleme gibi seçenekler bulunuyor.


CMOS nedir?


"Complimentary metal-oxide-semiconductor"ün ("tamamlayıcı metal oksit yarıiletken") kısaltılmışı olan CMOS, BIOS ayarlarını depolar. Pile ihtiyaç duyulmasının nedeni, CMOS RAM'daki verilerin PC'nizin gücünü kestiğinizde silinmesine engel olmaktır.


Modern PC'lerin çoğu artık CMOS RAM kullanmıyor. Bunun yerine geçici olmayan, ayarları kaydetmek için güce ihtiyaç duymayan bellekleri kullanıyor.


Tüm Konu: Anakartınızın üzerindeki pil ne işe yarıyor?

Resimlerle: Anakartlar nasıl yapılıyor?

Kaynak: www.chip.com.tr