AnTuTu hız testi, tam olarak neyi ölçüyor?

CHIP Online
14-06-2014, 00:02   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Android'in popüler hız testi uygulaması AnTuTu, cebinizde aslında neleri ölçüyor?

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/ant ... -olcuyor_47684.html

Resimlerle: 2014'te göreceğimiz tabletler

Android'li ceplerin popüler hız testi uygulaması AnTuTu'nun adını duymuşsunuzdur. AnTuTu sayesinde telefonunuzun farklı bileşenlerinin hızını ve genel performansını sayıya (puana) dönüştürebiliyor, diğer cihazların puanlarıyla karşılaştırabiliyorsunuz.


Peki AnTuTu, cebinizin hızını nasıl ölçüyor ve içerisindeki hız testleri tam olarak ne işe yarıyor? İşte cevabı.


Toplam puan


AnTuTu, aynı diğer hız testi uygulamaları gibi yaptığı her teste ayrı bir puan veriyor. Toplam puan, bu puanların toplanmasıyla ortaya çıkıyor


Puanlar, kendi başlarına pek işe yaramasalar da, farklı cihazların performansını karşılaştırmada devreye giriyorlar. Örneğin cihazınızın puanı 900 ise, 1800 puan alan bir telefon, sizin telefonunuzdan 2 kat daha hızlı demektir.


Kullanıcı deneyimi (UX)


UX iki alt puana ayrılıyor: Multitask ve Runtime. Multitask, cihazınızın çoklu görev yeteneklerini ölçüyor. Runtime ise Android'in uygulamaları çalıştıran Dalvik runtime'ının ne kadar hızlı olduğunu ölçüyor.


Android'in geliştirici seçeneklerine gidip ART runtime'ı etkinleştirirseniz, runtime puanlarınız yükselebilir. Ancak işlev henüz tam olarak hazır olmadığından, bunu yapmanızı tavsiye etmiyoruz.


RAM


Telefonunuz, RAM'e (rastgele erişim belleği) ne kadar hızlı yazıp okuyorsa, o kadar hızlı çalışacaktır. Cihazınızda ne yaparsanız yapın, kısa dönemli depolama birimi olan RAM'iniz sürekli kullanım halindedir.


AnTuTu, RAM puanlarını "RAM Operation" ve "RAM Speed" olmak üzere ikiye bölüyor. AnTuTu belgeleri, iki test arasındaki farkı tam olarak açıklamıyor. Ancak testlerden biri muhtemelen RAM'in yazma hızına, diğeri ise okuma hızına odaklanıyor.


Tüm Konu: AnTuTu hız testi, tam olarak neyi ölçüyor?

Resimlerle: 2014'te göreceğimiz tabletler

Kaynak: www.chip.com.tr