Apple'a büyük baskı!

CHIP Online
16-06-2014, 21:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Apple, daha önce de defalarca şikayet aldığı konuda bir kez daha zor durumda...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/apple-a-buyuk-baski_47749.html

Resimlerle: Apple'ın kayıplara karışan 9 ürünü

Doğayı korumayı amaçlayan gruplar ve insan hakları organizasyonları, Apple'ın ilgili bölüm yöneticilerine ortak bir mektup gönderdiler. Gönderilen bu mektupta, Apple'ın kullandığı malzemeler arasından zehirli kimyasalların çıkarılması isteniyordu.


Bu mektup, benzer grupların Apple'ın malzeme kaynakları üzerinde baskı kurması ve zehirli maddelerin kullanımının engellemesini amaçlayan hareketlerin sonuncusu olma şerefine sahip durumda. Kullanımının sonlandırılması istenen maddeler arasında ise, Çin fabrikalarında işçilerin hastalanmalarına yol açtığı ve zehirli olduğu bilinen "benzene" ve "n-hexane" yer almakta.


"N-hexane" ekranların temizlenmesinde kullanılıyor ve bu kimyasala uzun süre maruz kalmak, sinir hasarına veya felce yol açabiliyor. "Benzene" ise elektronik parçaların temizlenmesinde kullanılan maddelerden biri olmanın yanı sıra kanserojen özellikler taşımakta.


Tabii ki Apple bu maddeleri kullanan en büyük telefon üreticisi değil ancak itirazı yapan gruplar tarafından en "etkili" firma olarak gözüküyor. Green America grubundan Elizabeth O'Connell,Samsung yerine Apple'ı hedef almaları sorulduğunda, en büyük sebebinin, firmanın gerçekten bu isteği gerçekleştirebileceğini düşünmeleri olduğunu söylüyor. "Samsung'un bunu yakın bir zamanda gerçekleştireceği umudunu taşımıyoruz. Ama Apple'ın ilk hareketi yapmasını sağlayabilirsek, Samsung'a karşı kullanacak bir avantajımız olacaktır."


Çinli elektronik fabrikalarında ardı ardına gerçekleşen intiharlar, bazı durumlarda, kötü koşullarda çalışmak zorunda kalan işçilerin üzerine dikkatleri çekmişti. En başta bu problemi çok önemli bulmuyor gibi gözüken Apple, kısa bir süre içerisinde, işçilerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi adına bazı girişimlerde bulunmuştu.


Apple'ın bu girişimlerinin sonucu olarak da pek çok üretici, çalışma şartlarını iyileştirmek zorunda kalmıştı ve ne durumda olduklarına dair düzenli raporlar yayınlamaya başlamışlardı. Ancak bu raporlar bazı gruplar için halen yeterince detaylı değiller.


Apple'dan Lisa Jackson'a gönderilen mektup, çalışanların benzene ve n-hexane kimyasallarına maruz kalmalarının Apple tarafından takip edilmesi dileğini belirtiyor. Bu takip sonucu elde edilen verilerin yayınlanması ve zaman içerisinde bu kimyasalların kullanımının durdurulması da bu dileğin devamını oluşturuyor. Ayrıca, hastalanmış olan işçilerin sağlık hizmetlerine ulaşabilmeleri de Apple'dan istenenler arasında.


Mektup, Green America grubu tarafından başlatılan kampanyanın ikinci parçasını oluşturuyor. Grup, geçtiğimiz mart ayında da Apple CEO'su Tim Cook'a bir mektup göndererek bu iki kimyasalın kullanımının durdurulmasını istemişlerdi. Apple'dan ise konu hakkında henüz bir yorum gelmemiş durumda...

Tüm Konu: Apple'a büyük baskı!

Resimlerle: Apple'ın kayıplara karışan 9 ürünü

Kaynak: www.chip.com.tr