Asrın deneyi bir başka bahara ertelendi

CHIP Online
13-02-2009, 21:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Yaşanan arızalarla hayal kırıklığına dönüşen asrın deneyi "Büyük patlama"dan bir kötü haber daha...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Asri ... rtelendi_10912.html

Resimlerle: 2008'in en iyi 50 icadı

Geçen Eylülde çalıştırıldıktan sonra büyük bir arıza nedeniyle durdurulan "Big Bang" (Büyük Patlama) makinesini inşa eden Avrupa Nükleer Araştırmalar Kurumu (CERN) yetkilileri, atom çarpıştırıcısının ne zaman yeniden çalıştırılacağı konusunda hafta içinde yaptıkları toplantının ardından yeni bir erteleme kararına imza attılar: Asrın deneyi eylül sonuna kadar tekrar ertelendi.

CERN, yeniden çalıştırmayı önce ilkbahara, sonra da yaza ertelemişti.

Atom çarpıştırıcısındaki büyük arızanın yanlış elektrik bağlantısından kaynaklandığı tahmin ediliyor. Arıza nedeniyle 27 kilometre uzunluğundaki yer altı tünelinde bulunan makinenin çevresindeki atom altı parçacıkları hızlandırmakta kullanılan mıknatısların 53'ü onarım veya temizlik için yeryüzüne çıkarılmak zorunda kalmıştı.

chip.com.tr - Hürriyet

Tüm konu: Asrın deneyi bir başka bahara ertelendi

Resimlerle: 2008'in en iyi 50 icadı

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Asrın deneyi asrın fiyaskosu mu oldu?

ilginch
13-02-2009, 21:36   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,635 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2008

yaptığınız iş o kadar büyük ki, yapacağınız hata da büyük olacaktır tabii ki.

Banned
13-02-2009, 22:15   |  #3  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 0
347 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

bilim aceleye gelmez...verilerin doğruluğundan emin olmazlarsa bu çok pahalı aletin bir an önce çalıştırılmasının hiçbir önemi olmayacaktır...bilim emin adımlarla ilerler ve bu yüzden acaba bağlantılar doğru mu acaba sonuçlar kesin mi gibi saçmalıklarla uğraşılacağına düzgün bir iş olması daha uygun bir fikir..ama aletin yapım süresi de gerçekten çok fazla uzun sürdü tüm bunlara rağmen orası da ayrı bir konu..sonuçta yanlış bilmiyorsam sırada daha büyük ve güçlü partikül çarpıştırıcılar bekliyor ve böyle giderse onlar LHC dan daha önce çalıştırılırlarsa şaşırmayacağım...genede acele etmemek lazım..

DaRWeLL
13-02-2009, 22:17   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,851 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2008

Fiyasko değildi tabii.Çok büyük bi olay ve işi hızlı yürütmeye kalkarlarsa çok büyük zararlar verebilir.
herşey zamanında..

samsamsa
13-02-2009, 22:46   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
677 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2008

bir işin beta sürümünü yapmadan direk tam sürümnü cıkaramazsın .. arzalar giderilecek başka şeyler cıkacak .. bu kusursuz hale gelene dek kiii kusursuz diye bir şey yok ..hata en aza indiğinde cok gelişmeler, uzun yollar kat ediceqLer..

webmacerasi
14-02-2009, 06:55   |  #6  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2009

"Tartışıyoruz: Asrın deneyi asrın fiyaskosu mu oldu?"

Böyle bir soru şekli yok. Bilimsel bir çalışmadan bahsedilirken fiyasko kelimesini kullanamazsınız. Öncelikle bu etik değildir. Bir şeyden fiyasko diye bahsedebilmek için onun gerçekten bilimsel verilere dayandırılmıyor olması gerekir. Oysaki buradaki durum sadece aksaklıktır. CHIP böylesine büyük bir bilimsel araştırmadaki aksaklığı "bu bir fiyasko mudur?" diye soruyorsa, CHIP kendine yazık ediyor, komik duruma düşüyor.

Fiyasko olan bir şey varsa, ortalıkta bilimle, akılla alakası olmayan bir dolu şey var. CHIP gidip onlara fiyasko demelidir.

Fakat CHIP'in amacı bu aksaklıkların sebebinin ne olduğunu anlamak ise o zaman sorusunu modifiye etmelidir.

Tukaka, fiyasko demekle katkı sağlanmaz.

Saygılarımla.

Son Düzenleme: webmacerasi ~ 14 Şubat 2009 06:56
Banned
14-02-2009, 15:47   |  #7  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 0
347 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

üstelik bir de şu var ki bu deneyin yan parçaları yani deneyi kaydeden bilgisayarlar, bilgisayarlar arası hatlar gibi şeyler bizim zamanımızın çok ötesinde şeyler...şimdi biz burada uyduruk 4 çekirdekli bilgisayarları bizim için bile hayal olan ancak japonyada normal olan 1gbit internet bağlantısından bahsederken CERN resmen geleceğin teknolojisiyle çalışıp ona katkı sağlıyor..bunun dışında süperiletkenler nanoteknoloji gibi konularda hızla ilerleme kaydediliyor...yani birileri göbeğini kaşıyıp yok fiyasko yok ''karadelik geliyor kaçıııın'' derken adamlar gelişiyor...yani alet hiç çalışmasa bile toplum zaten alacağını alıyor...yok ama eğer aranızda karadeliklere olağanüstü bir merakı olan kişiler varsa bu üzücü bir durumdur...üstelik en kötüsüde fiziği çizgi filmlerden öğrenen bazı kişilerin 2 3 lafa kanıp karadelik çıkacak gibisinden laflar uydurmaları...bilim adamları bu sitedeki herkesin yaşından fazla yıldır karadelikleri zaten biliyorlardı bu yeni birşey değil...anlaşılan bazılarıda bilim adamlarını kendisi gibi enayi zannettiğinden büyük bir paniğe kapıldılar ki son derece haksızlar...bir kere bilim adamları o kadar enayi olsa o aleti yapmayı akıl bile edemezlerdi...kaldı ki karadelik oluşsa ilk onlar öleceğinden bu durumu dikkate alırlar...ama bunları konuşmak gerçekten boş iş neden mi derseniz siz fiyasko deseniz ne olacak demeseniz ne olacak...dünya dönüyor koyunlar otluyor bilim adamları çalışıp zamanı gelince 50 yıllık teknolojiyi elleriyle onlara servis ediyor dalga geçen zavallılığının farkında olmadan dalga geçiyor..en iyisi siz CERN haberi çıkınca boşverin başka birşeyle ilgilenin...gidin kırlara akşam 9 olunca da yatın uyuyun..iyi biri olun belki şirinleri falan da görürsünüz....

Fattur
15-02-2009, 15:06   |  #8  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

bilim adamları bu sitedeki herkesin yaşından fazla yıldır karadelikleri zaten biliyorlardı bu yeni birşey değil...


hiç bir şeye itirazım yok ama birtek bunun gerçek dışı olduğunu söyleyebilirim. 2000 i geçer burdaki insanların yaşını toplasak..

Banned
16-02-2009, 02:33   |  #9  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 0
347 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008
Fattur
bilim adamları bu sitedeki herkesin yaşından fazla yıldır karadelikleri zaten biliyorlardı bu yeni birşey değil...


hiç bir şeye itirazım yok ama birtek bunun gerçek dışı olduğunu söyleyebilirim. 2000 i geçer burdaki insanların yaşını toplasak..

yaşları toplamı değil en yaşlı olanın yaşı kadar demek istedim...