Asus Bearlake Yonga Setli P5K3 Deluxe ve P5K Delux

Mea
30-04-2007, 00:20   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
318 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

Uzun süredir beklenen DDR-3 belleklere geçiş konusunda ciddi adımlar atılmaya başlandı. Öncelikle bellek tarafında bakmak gerekirse, üreticiler DDR-3 bellekleri resmen lanse etmeye hazırlanıyor. Daha önce ana sayfa haberi olarak verdiğimi üzere, bellek modülleri konusnda dünya devi Samsung ve sektörün standartlarını belirleyen Jedec konsorsiyumu ile ortak hareket ederek standartların belirlenmesine katkıda bulunanan ve yeni belleklerini haziran ayında lanse edecek olan Super Talent'dan sonra Japonya merkezli Buffalo firmasından da DDR-3 belleklere geçiş konusunda önemli haberler geldi.

Japon pazarının etkin oyuncularından biri olan Buffalo firması ay sonu itibariyle yeni DDR-3 belleklerini satışa sunacağını açıkladı. Bilindiği gibi DDR-3 belleklerin DDR-2 belleklere göre en büyük avantajları daha düşük güç tüketimleri ve daha yüksek saat hızlarına çıkabilmeleri olarak gösteriliyor. DDR-2 belleklerin 1.8v'lik çalışma değerlerine karşı DDR-3'lerde bu rakam sadece 1.5v. Zaten DDR-3 bellekler kağıt üzerinde DDR-2 belleklere göre yaklaşık %40 daha düşük güç tüketimi ile çalışmakta. DDR-3 belleklerin bir diğer avatajı ise yüksek saat hızlarına çıkabilmeleri. Bilindiği gibi "extreme" kategori de yer alan DDR-2 bellekler an itibariyle 1200-1300MHz'lik saat hızlarına tabi neredeyse standart DDR-1 belleğin çalışma voltajına yakın değerler ve iyi bir soğutma ile görebilmekteler. Fiziksel olarak limitlerine gelen DDR-2 belleklerin yerine geçecek olan ve 800MHz'den başlaması beklenen DDR-3 belleklerin ise kimi kaynaklara göre, 1800MHz'i görebileceği ifade ediliyor. Bu noktada belirtmekte fayda var, DDR-3 bellekler aynı DDR-2 belleklerde olduğu gibi ilk etapta yüksek zamanlamalar ile pazara girecekler ama tabii yeni modeller ile birlikte zamanlamalarda gelişecektir.

Japonya'da Buffalo'nun piyasa süreceği yeni DDR-3 bellekler ise 2*512 paket, 1GB modül ve 2*1GB'lık paketler halinde kullanıcılar ile buluşacak. Belleklerin zamanlamaları hakkında şu an için net bir bilgi bulunmamak ile birlikte saat hızlarının 1066MHz olacağı ifade ediliyor. Fiayatlar hakkında da net bir bilgi bulunmamak ile birlikte 2*512MB'lik kitin satış fiyatının yaklaşık 140$, 2GB'lık kitin ise yaklaşık 250$'lık fiyat ile satışa çıkabileceği gelen söylentielr arasında dikkatleri çekiyor.

Bellekler çıkıyor ama yonga seti tarafında destek var mı? Intel yılın 2. yarısında DDR-3 bellek desteğine sahip Bearlake yonga setlerini piyasaya sürecek. Aslına bakılırsa Intel Haziran ayının ilk haftasında P35 yonga setini resmen lanse edecek ama sert bir geçiş yerine DDR-2'den DDR-3'e yumuşak bir geçiş yapmak isteyen firma aynı yonga setlerinin hem DDR-2 hemde DDR-3 bellek desteğine sahip varyasyonlarını pazara sunacak. İşte bu noktada devreye yavaş yavaş anakart üreticileri de girmeye başlıyor. Geçtiğimiz aylarda haberini verdiğimiz Biostar'ın DDR-3 bellek desteğine sahip mühendislik örneği anakartından sonra sektörün dev ismi Asus'un DDR-2 ve DDR-3 bellek desteğine sahip yeni anakartları da gün yüzüne çıktı.


Asus'un hazırladığı yeni anakart modelleri, P5K3 Deluxe ve Asus P5K Deluxe gün yüzüne çıktı. Aslına bakılırsa her iki anakartta birkaç detay dışında aynı temel özellikleri taşıyor. Öncelikle Asus yeni ve iddialı iki anakartı üzerinde de Intel'in kod adı Bearlake olan yeni nesil yonga seti ailesinin 2. numaralı üyesi olan (1 numara X38 olacak) P35 yonga setini kullanmaktalar. Bilindiği gibi Intel yeni yonga setini Haziran ayının ilk haftasında büyük bir ihtimalle Computex fuarında lanse edecek. Her iki anakartta sahip oldukları yonga setinin de katkısıyla Intel'in LGA775 formundaki güncel işlemcileri ile uyumlu çalışabilmek ile birlikte Intel'in Temmuz ayında satışa sunmayı planladığı "Conroe Refresh" olarak ta biline 1333MHz fsb'ye sahip yeni Core 2 işlemciler ile de tam uyumlu olacaklar. Zaten Intel yeni nesil yonga setlerini başta 1333MHz fsb'ye sahip işlemciler olmak üzere 45nm üretim teknolojisine yönelik işlemcilerini göz önünde bulundurarak hazırladı.

Asus'un yeni anakartları P5K3 Deluxe ve Asus P5K Deluxe ortak özelliklerinden bir diğerise sahip olduklar Crossfire desteği. Zira her iki anakartta sahip oldukları 2 adet PCIe X16 slotu üzerinden AMD-ATi'nin Crossfire teknolojisini desteklemekte. Malesef 965 ve 975 yonga setlerinde olduğu gibi Intel'in yeni yonga setleri de SLI teknolojisini desteklemiyor. Her iki anakart üzerinde de artık alıştığımız üzere pasif soğutma kullanan Asus P5K3 Deluxe modelinde Striker Extreme kullandığı soğutma ünitesinin neredeyse bire bir aynısını kullanırken P5K Deluxe modelinde ise son olarak Commando modelinde gördüğümüz soğutmaya benzer bir pasif çözüm kullanılıyor. Yine her iki anakart üzerinde de 2 adet PCIe X1 slotu, 6 adet SATA-II konnektörü, 1 adet IDE portu ve Gigabit ethernet gibi özellikler de bulunmakta.



Bilindiği üzere Intel yeni yonga setleri ile birlikte özellikle Seri port ve PS/2 bağlantılarına artık destek vermeyeceğini açıklamasına açıkladı ama bu noktada son karar üreticelere kalmış durumda gibi. Zira Gigabyte'ın dün haberini yaptığımız ve yine Intel'in P35 yonga setini kullanan yeni anakartı üzerinde ilgili portlar bulunmaktaydı. Gelelim Asus'un her iki anakartı arasında fark yaratan en önemli noktaya. Asus'un yeni anakartlarından P5K3 Deluxe modeli DDR-3 bellek desteği ile gelirken, P5K Deluxe modeli DDR-3 yerine DDR-2 bellekler ile kullanılabilecek. Intel'in yavaş ve emin adımlarla bitirmek istediği değişim sürecine yönelik olarak Asus'da aynı yonga setini kullanan ve benzer nitelikleri ile dikkat çeken fakat bellek desteği konusunda ayrı kulvarlarda koşan iki farklı model hazırlamayı uygun görmüş. Turuncu bellek slotlarına sahip olan P5K3 Deluxe DDR-3 bellek desteğine sahipken, sarı bellek slotlarına sahip olan P5K Deluxe modeli ise DDR-2 bellek desteğiyle gelecek. Tabi Asus'un yeni anakartlarına yönelik olarak NDA anlaşması olduğu için kartların diğer detayları hakkında şu an için çok fazla detay verilmiyor ama bilinen de bir gerçek var ki Asus yeni anakartlarını büyük bir ihtimalle 21 Mayıs itibariyle lanse etmiş olacak. Teknik özellikleri yeni yeni belirginleşemeye başlayan firmanın yeni kartlarının fiyatları hakkında ise şu an için net bir bilgi bulunmuyor.

egemengiga
30-04-2007, 10:19   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4,298 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

anakartin yapisi cok hos bakalim performans rekorlari kirabilecek mi yine? bu arada bu haberin kaynagini belirtmemissinGöz kırpma

asimileci
30-04-2007, 10:22   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,996 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2006

alıntı: