Ay'a gidip dönen tek kamera açık arttırmada

CHIP Online
06-02-2014, 21:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Bir astronotun yanlışlıkla dünyaya getirdiği bu cihaz, açık arttırma sitesinde satışa çıkıyor!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/ay- ... ttirmada_45216.html

Resimlerle: Ay'a ayak basışın 40. yılında özel kareler

Avusturya'da bir açık arttırma sitesi, Apollo 14 seferinde astronot Edgar Mitchell'in kullandığı el kamerasını, 22 Mart'ta açık arttırmaya çıkaracağını açıkladı. Söz konusu kamera, dünyada Ay'a gidip geri dönebilen tek kamera olarak biliniyor.


NASA'nın ay yolculuklarındaki kurallarına göre, astronotlar ayda çekim yaptıktan sonra el kameralarının filmlerini alıp kamera cihazlarını ayda bırakmak zorundaydılar. Dönüş için gemide ağırlık yapmaması için gereksiz her şeyin Ay'da bırakılması kuralına karşılık Edgar Mitchel'in kamerayı yanlışlıkla gemide unutarak dünyaya geri döndürmesi nedeniyle kamera Ay'dan dönebilen tek kamera olmuştu.


Edgar Micthcell'in evinde sakladığı kamerayı geçen yıllarda NASA geri istemişti ancak yaşlı astronot bu isteği ciddiye almamıştı. NASA da bir halk kahramanı olan sevilen astronot'un evine mahkeme kararları ve haciz memurları ile baskın yapıp kamerayı zorla alarak kamuoyu gözünde kötü bir imaj çizmekten çekinerek yenilgiyi kabul etmişti. Şimdiyse, Edgar Mitchell kamerayı Viyana merkezli bir Avusturya sitesi yardımıyla açık arttırmaya çıkarıyor. "EL Data Camera" ismiyle bilinen Hasselblad 500 model kameranın açık arttırma başlangıç fiyatı  108 bin dolar olacak ancak son fiyatın milyon dolarları bulabileceği düşünülüyor.


Tabi, kamerayı bir ABD vatandaşı satın alacak olursa, birkaç yıl sonra NASA'nın, mahkeme kararıyla karşısına çıkıp kameraya el koyma ihtimali de bulunuyor zira kamera da aynı uzay mekikleri veya uzay görevlerinde kullanılan diğer tüm teçhizat gibi aslında NASA'nın malı. Şimdilik onu NASA'dan ayıran tek şey yaşlı astronot Edgar Mitchell'in NASA yönetimini titreten karizması. 

Tüm Konu: Ay'a gidip dönen tek kamera açık arttırmada

Resimlerle: Ay'a ayak basışın 40. yılında özel kareler

Kaynak: www.chip.com.tr