B450, B550 ve X570 Anakart Seçimi

Fly Birds
13-08-2020, 14:17   |  #1  
Fly Birds avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 22
557 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2014

B450, B550 ve X570: AM4 SOKETİNİ DESTEKLEYEN FARKLI PLATFORMLAR. PEKİ, ARADAKİ FARK NE?

AMD'nin B550 yongasetine sahip anakartlar için bekleyiş sona erdi. Ancak bu platformun çıkışı ile akıllarda birkaç soru da oluştu. Bunlardan ilki, yükseltmeye değip değmeyeceği. Burada B550 platformunun tüm özelliklerine ve AM4 soketine sahip diğer platformlarla arasındaki farklara teker teker bakacağız; böylece siz de AMD Ryzen PC’niz için bileşen satın alırken daha akıllıca seçimler yapabileceksiniz.

ÇOK PLATFORM, TEK BİR AM4 SOKETİ. ARADAKİ FARK NE?

Burada bahsi geçen anakartların tamamı aynı AM4 soketine sahip olsa da, kullandıkları yongaseti anakart üzerinde birçok işlev ve özelliklere olanak tanıyor. İşte aralarındaki en önemli farklar:

İŞLEMCİ DESTEĞI: BUGÜN VE YARIN

Önceleri AMD, eski platformları desteklemeyeceğini açıklamış ve dolayısıyla B450 ve X470 anakartlarda Zen 3 işlemci (Ryzen 4000) desteği ile ilgili ufak bir karışıklık olmuştu. Ancak şirket daha sonra fikir değiştirmiş ve bu kararı anakart üreticilerine, yani bize bırakmıştı.

Not: MSI her zaman, mümkün olduğu ölçüde, B450 ve X470 modellerinde Zen 3 desteği vermeyi amaçladı; bu düşüncemiz hiç değişmedi. Zen 3’ün çıkışının hemen ardından ilgili modeller için bir beta BIOS sürümü yayınlanacak.

Eski B450 ve X470 anakartların Zen 3 işlemcileri desteklemeleri için bir BIOS güncellemesi gerekecek. B550 ve X570 platformları ise resmi olarak bu işlemci ailesine destek verecek. Tüm AM4 platformlarında işlemci desteği aşağıdaki tablodaki gibi özetlenebilir:

Özetle şunları söyleyebiliriz:

•        B550 ve X570 serisi anakartlar resmi olarak Zen 3 mimarisini destekliyor
•        Halihazırda B550 anakartlar sadece, dahili Radeon grafiklere sahip olmayan Ryzen 3000 serisi işlemcileri destekliyor.
•        Beta-BIOS güncellemesi ile B450 ve X470 anakartlar da Zen 3 desteğine kavuşacak.

LIGHTNING PCIe 4.0 VE M.2 Gen4 ÖZELLİKLERİ: GELECEKTE ÇIKACAK CİHAZLARLA UYUMLU

En yeni bağlantı standardı olan ve geleceğin depolama ve grafik bileşenleri için de inanılmaz hızlar sunan PCIe Gen 4.0 artık yaygınlaşmaya başladı. Bu yeni standarda destek veren anakartlar sayesinde yeni nesil ekran kartları, depolama ve ağ cihazları gibi birçok donanımı kullanmak için anakartınızı yükseltmek zorunda kalmayacaksınız. Tahmin edeceğiniz gibi, MSI B550 ve X570 anakartlar da PCIe 4.0 desteğine sahip!

Önceki PCIe 3.0 standardına göre iki kat hız ve bant genişliği sunan PCIe 4.0, çevre birimleri açısından yepyeni bir çağın başlangıcını işaret ediyor; 64 GB/sn bant genişliği ile profesyonel iş akışlarının çok daha hızlı ve kolay gerçekleşmesini sağlıyor.

M.2 depolama cihazlarında inanılmaz okuma ve yazma hızlarına sahip yeni nesilçoktan pazara ulaştı. 5000 MB/sn’ye varan sıralı okuma hızları ile bu yeni cihazlar devasa veri yığınlarını zahmetsizce işleyebiliyor. Bunlar, büyük video ve veri dosyaları kullanan profesyonel iş akışları için ideal seçim.  

GELECEK NESİL AĞ VE DEPOLAMA ÇÖZÜMLERİ

Büyük miktarda veri depolama ihtiyacı olan profesyoneller genellikle NAS veya dahili ağ çözümlerine bel bağlıyor. Ancak geniş veri yığınlarını aktarmak, eski nesil ağ donanımları ile pek mümkün değil. Ayrıca hızlı depolama cihazlarında daha yüksek miktarda veri tutmak için, gerektiğinde sürücü sayısını rahatça arttırabileceğiniz ek M.2 yuvalarına ihtiyacınız olacak.

MSI’ın birçok B550 anakart modelinde hem hızlı ağ yetenekleri, hem de B450 modellerine göre daha fazla M.2 yuvası mevcut. Bu sayede B450 platformunun sunduklarından daha fazlasını isteyenler için B550 anakartlar ideal tercih olabilir.

AM4 anakartlarımızda ağ ve depolama çözümlerimize hızlıca bir bakalım:

SUNUCU SINIFI, 2oz KALINLAŞTIRILMIŞ BAKIR PCB: DEVRE KARTININ TAMAMINDA KALİTE YÜKSELTMESİ

Tüm MSI B550 anakartlar, daha yüksek iletkenlik, daha iyi ısı giderimi, -ve özellikle de PCIe 4.0 üzerinden yüksek veri hızları gerektiren işyükleri ve hızaşırtma kararlılığı için- 2oz kalınlaştırılmış bakır hatlara sahip geliştirilmiş PCB tasarımı kullanıyor.

EK 7W/mK TERMAL YASTIKLAR

K değeri (metre-Kelvin başına Watt değeri), homojen malzemelerde ısı transferini belirtmek için kullanılan ve termal iletkenliği gösteren ölçü birimidir. Bu değer ne kadar yüksek olursa, ısı iletiminin de o kadar iyi olduğu söylenebilir. Tüm MSI B550 anakartlar, 7W/mK seviyesinde termal petlere sahiptir.  Bu da MOS heatsink üzerine fazladan bir termal katman ekleyerek daha iyi ısı iletimi sağlar.

M.2 SHIELD FROZR: YÜKSEK HIZLI DEPOLAMA CİHAZLARINIZ İÇİN KORUMA

NVMe cihazlarında sıcaklık belirli bir seviyeye ulaştığında performansta düşüş meydana gelebiliyor. Bu nedenle tüm MSI B550 anakartlar en az bir adet M.2 Shield Frozr heatsink ile NVMe cihazlarınızı ısıya karşı koruyarak maksimum performans göstermelerini sağlar.

DAHİLİ WI-FI 6: GELECEK NESİL KABLOSUZ BAĞLANTI

Many MSI B550 anakartların çoğu en hızlı Wi-Fi standardını tümleşik olarak sunuyor. Dışarıdan herhangi bir cihaz bağlamanıza gerek yok! Wi-Fi 6 ile gelen anakart modelleri şunlar: MPG B550 GAMING CARBON WIFI, MPG B550 GAMING EDGE WIFI, MPG B550I GAMING EDGE WIFI, MAG B550M MORTAR WIFI.

ÖN PANEL TYPE-C KONNEKTÖRÜ: YENİ CİHAZLARI ZAHMETSİZCE BAĞLAYIN

Tüm MSI B550 anakartlar ön panel USB Type-C konnektörü ile gelir. Böylece hem oyuncular, hem de profesyoneller, Type-C bağlantıya sahip yeni cihazlarını PC kasasının ön paneline rahatlıkla takabilirler. Bu özelliğin keyfini tam olarak çıkarmak isterseniz yeni sisteminizde MSI PC kasası ve MSI anakart kullanın!

GÜÇ FAZI TASARIMI İLE MEVCUT VE GELECEK NESİL İŞLEMCİLERE HAZIR

MSI B550 anakartlar, B450 anakartlara göre daha da geliştirilen güç fazı tasarımı sayesinde en üst sınıf  AMD işlemcilerin bile sınır tanımadan çalışmasını sağlıyor.

HANGİ YONGASETİNİ SEÇECEKSİNİZ?

B450 ve X470: KİMLER YÜKSELTME YAPMALI, KİMLER ANAKARTINI KULLANMAYA DEVAM ETMELİ?

AMD, üreticilerin B450 anakartlar üzerinde BIOS güncellemesi ile Zen 3 desteği vermesine resmi olarak izin verdi. Yani, güncelleme için tek sebebiniz gelecekte yaşanabilecek işlemci uyumu ise, B450 anakartınızı değiştirmenize şimdilik gerek yok.

Ancak AMD’nin yeni işlemcilerine destek vermek için pazardaki tüm B450 ve X470 anakartların güncelleme sunacağını garanti edemeyiz. MSI mümkün olduğunca çok B450 ve X470 modeli için güncelleme hazırlayarak kullanıcıların yeni nesil Ryzen işlemcilerden faydalanması için elinden geleni yapıyor. Yıl içinde bu konuda daha fazla detay ve duyuru gelecek.

Diğer taraftan, MSI'ın B550 anakartları anaakım platform için birçok yeni özellik sunuyor. Eğer daha hızlı depolama ve bağlantı, daha iyi hızaşırtma yetenekleri, daha güvenilir güç tasarımı gibi özelliklere daha uygun fiyatlarla sahip olmak sizin için öncelikli ise, bir B550 anakart mükemmel seçim olacaktır.

KİMLER B550 PLATFORMUNA YÜKSELTMELİ?

Aşağıdaki durumlardan biri sizin için geçerli ise, MSI B550 anakarta terfi etmek mantıklı olacaktır:

•        En yeni PCIe 4.0 standardı ile yıldırım hızında gelecek nesil aksesuar ve ekran kartları kullanmak istiyorsanız;
•        Profesyonel gereksinimleriniz için M.2 Gen4 NVMe SSD’lerin hızına ihtiyaç duyuyorsanız;
•        Hem güncel, hem de gelecek nesil üst sınıf Ryzen işlemcilerin gücünü rahatlıkla kaldırabilecek bir anakarta uygun fiyatla sahip olmak istiyorsanız;
•        Yüksek frekanslı bellekler ile Ryzen işlemcinizin performansını arttırmak istiyorsanız;
•        Tümleşik Wi-Fi 6 ve 2.5 Gigabit LAN desteği arıyorsanız;
•        AMD anaakım platformda ilk kez üst sınıf bir anakart ile birçok özellik ve yüksek kaliteli donanıma sahip olmak istiyorsanız.

Tüm MSI B550 anakartlar, hem şu anda piyasada bulunan, hem de gelecekte çıkacak AMD Ryzen işlemcilerin gücünü tam olarak kullanabilmek için titiz bir mühendislikle üretildi. Eğer Ryzen işlemcinizden tam performans almak istiyorsanız, yükseltmeniz kesinlikle önerilir.

KİMLER X570 PLATFORMUNA YÜKSELTMELİ?

Bazı profesyonel kullanıcılar B550 platformunun sunduğundan da fazla güç ve daha genişletilebilir bir yapıya ihtiyaç duyabilir. Bu tür kullanıcılar için MSI’ın X570 anakartla ideal seçimdir. Aşağıdakilerden herhangi biri sizin için geçerli ise, X570 ideal tercihiniz olacaktır:

•        4’ten fazla USB 3.1 cihazı kullanıyorsanız;
•        6’dan fazla SATA cihaz kullanıyorsanız;
•        3’ten fazla Gen4 M.2 SSD kullanıyorsanız.

MSI’IN HEPSİ BİR ARADA SIVI SOĞUTUCULARINA İHTİYACINIZ VAR MI?

AMD, çekirdek sayıları ve performansları konusunda sürekli çıtayı yükseltmekte. Hem halihazırda piyasada bulunan, hem de gelecek nesil işlemciler en iyi performans için güçlü soğutma çözümlerine ihtiyaç duyuyor. İşlemciler kendi soğutucuları ile geliyor olsa da, PBO (Precision Boost Overdrive) kullanırken etkin bir performans artışına yetecek soğutma seviyesine ulaşamayabiliyor. Performansınız artabilecekken sadece soğutma sebebiyle neden düşük seviyede kalsın?  

MSI'ın 240mm ve 360mm hepsi bir arada sıvı soğutma çözümleri en düşük Ryzen işlemciden en yüksek Threadripper işlemciye kadar her seviyede size destek veriyor. Bu işlemcilerle aşağıdaki soğutucuları öneriyoruz:

Satın almadan önce ürün sayfalarından anakartlar ve CPU soğutucularla ilgili kesin bilgileri edinmenizi şiddetle öneririz. Burada belirtilen tüm özellikler yalnızca bilgi amaçlıdır ve karar vermenizi kolaylaştırmak içindir.

Son Düzenleme: Fly Birds ~ 13 Ağustos 2020 14:49 Neden:
zombi
13-08-2020, 18:24   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 106
1,026 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

pci 4.0 lik nesil amd anakartlarda da olacaktı. ama donanım üreticiler amd nin verdiği standartlarda anakart üretmeyi bi türlü beceremediği için ilk nesle çıkmadı pci 4.0 2. nesil 450 ve 470 anakartlara asus giga bazı modellerde pci 4.0 desteği verdi. x470 gaming plus alan benim gibi arkadaşlara ise değil pci 4.0 ı bios u bile adam gibi sunmayan msi sayesinde gse bios a mahkum kaldığımız gibi bi de bitmeyen voltaj bugları ile debeleniyoruz.

https://www.youtube.com/watch?v=2n1h_RYcQhI,

misal şu hatayı msi nasıl düzeltti diye sorarsak.

önce benden sistem özelliklerini istediler, sonra beni tüm msi sosyal medya gruplarından banladılar ve verdikleri güncellemelerle hiçbir oc işlemi bile yapmadan command centerdeki varsayılanlar butonuna basınca pc ye mavi ekran verdirterek çözdüler.

ki bu yüzden yanan bi kaç msi anakarta da denk geldim.

bundan sonra msi mı? 1 haftadır turbox anakartlı i7 860 kullandıktan sonra hayır diyorum. sayenizde insanlar amd düşmanı idi yıllardır. daha da devam ediyorsunuz.