"bad sector" olan sıkıntısı

crixallis31
25-08-2010, 04:06   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
596 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2007

Arkadaşımın hdd'sinde bad sector var.Bad sector olan kısımlara veri yazmaması için ayarlayan programlardan biri ile düzeltelim dedik(işletim sisteminin kendi scandisk'i işe yaramıyordu).Bir kaç mb'lık alan taradıktan sonra hdd'den arabayı çizersiniz ya ona benzer bi ses geldi.Bir süre devam ettikten sonra program işlemi bitiremediğine dair bir uyarı verdi.500mb'lık bir alana taramıştı ve yarısından fazlası hatalı gözüküyordu alanın.Restarttan sonra "Pri Master hard disk: S.M.A.R.T Status BAD,Backup and Replace" hatası vermeye başladı "f1" tuşuna basmadan bu ekranı geçmiyordu.Bios'da malesef bu hatayı kapatmaya yardımcı bir smart ayarı yok.hdd'nin durumunun kötü Baktık olmuyor format attık.Ama yavaşlığa ek olarak açılıştaki hata da eklendi.Bilgisayarı bir süre boş bırakınca hdd full çalışmaya başlayıp kilitleniyor mavi ekran veriyordu ilk bir kaç hafta bir kaç dk boş bırakınca mavi ekranla sonuçlanıyordu.Sonra kendi kendine mavi ekran derdi bitti.Ama şu an açılıştaki hata devam ediyor.hdd'den ara ara o çizme sesine benzer ses geliyor(bir süre boşta kalınca hdd full çalışıyor bu çizme sesine benzer sesi bu durumda veriyor).Şimdi sorum başlangıçtaki f1 tuşuna bas sorununu nasıl halledebiliriz?Birde hatalar hdd'nin ilk kısımlarında format atarken bilgi yazmaya şu sektörden itibaren başla gibi bir şansımız yok mu ilk 1gb'lik kısmı feda edip ondan sonraki kısma bilgi yazdırabilir miyiz?low level format bu tarz bir sıkıntıyı giderebilir mi?laptobun garantisi bitti arkadaşın hdd almaya ne niyeti nede ekonomisi var:(

Son Düzenleme: crixallis31 ~ 25 Ağustos 2010 04:12
mcafee23 ayrılmıştır
25-08-2010, 04:16   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
3,717 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2008

kötü bir durum.
Anlatımınızdan seviyenizi anlıyorum ki işi bilen birisiniz.
S.M.A.R.T. hatalarının ne demek olduğunu bilirsiniz.Geri dönüşü yoktur.
F1 hatasının iki sebebi vardır.S.M.A.R.T. hataları ve bios pilinin bitmiş olması.
 
F1 uyarısını kapatsanı da S.M.A.R.T. uyarısı veren bir diskin fazla ömrü ve yaşama şansı kalmamıştır.En fazla bios'tan S.M.A.R.T. ayarını disable yapabilirsiniz.
1gb'lık bölümü atlayıp bu sectorden yazmaya başla desenizde.Bad sector dağınık durumdadır.Okuma kafası nerede diske çarptıysa orada hasar oluşmuştur.Ve biliyorsunuz ki yayılabilir ve büyüyebilir bir şeydir
bunun için yazılmış programlar sadece kişiyi oyalar ama sonuç bellidir
 
Acilen yedek alınmalı
bütçeyi ve hdd almak istememesini anlayabilirim ama veri kaybı riski de var aman DİKKAT!...

Son Düzenleme: mcafee23 ayrılmıştır ~ 25 Ağustos 2010 04:19
şafak89
25-08-2010, 16:19   |  #3  
şafak89 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
2,522 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

http://forum.donanimhaber.com/m_4459871/tm.htm
inş. işine yarar aman dikkat hdd ölüyor :)

crixallis31
25-08-2010, 22:22   |  #4  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
596 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2007

Öcelikle cevaplar için teşekkürler.
Saat doğru gösterdiği için bios piliyle ilgili bir sorun olamaz kanımca hata smarttan tamamen bence.Smart hatasını kapatmak gibi bir şansım yok (en azından benim bildiğim) çünkü laptobun bios'unda smart kapatma seçeneği yok.Normalde benim masaüstü bilgisayarımda  smart kapatma var  laptop'da aynı yerde yeller esiyor.Didik didik ettim ama bulamadım başka bir yerde varsa da.Smart seçeneği bios'ta olmamasına rağmen hata vermesi oldukça garibime gitti insan kapatma seçeneği koyar benim  masaüstündeki gibi:) Hdd gidici zaten hatada da böyle yazıyor yedek alın diye ama  arkadaşın ölene kadar hdd almaya ya da yedeklemeye niyeti yok zaten.Arada bende kullanıyorum bilgisayarı oldukça can sıkıcı oluyor o kadar yavaşki.Benim masaüstünü bırakıp o laptobu kullandığımda attan eşşeğe hatta kaplumbağaya binmiş hissediyorum.
1gb'lik kısmı kapatmanın bir yolu olsa o da yeter en azından yarısı azalır diye tahmin ediyorum.Zaten bölgesel olduğnu bildiğim için 1gb kapatayım diyorum.Görev yöneticisi>>kaynak izleyici>> Bellek hatasın yolunu izleyip burda en fazla hata veren programların listesini çıkarıp problemli sektörleri belirlerim iyi kötü ona göre o bölgeleri kapatırım.Ama istediğim bölgeleri elle yazıma kapatabileceğim bir program bulabilir miyim ondan şüpeliyim:(

Low level format deneme gibi bir şansım yok çünkü bad sektör yazılımsal değil donanımsal o yüzden hdd sağ çıkmaz.laptop benim değil o riske giremem:(

mcafee23 ayrılmıştır
25-08-2010, 22:31   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
3,717 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2008

S.M.A.R.T. özelliği laptoplarda kapatılmayan bir özelliktir.Kapatılmaması masaüstü bilgisayara göre daha gereklidir.Çünkü taşınabilir olduğundan devamlı sarsıntı ve darbe tehlikesi vardır.Bu yüzden üreticiler kapatmak veya açmak için bios'a menü koymazlar.
 
Zaten laptop bioslarında genelde hiçbirşey olmaz.Masaüstündeki tüm özellikler laptopta da çalışır durumda olmasına rağmen sadece çok önemli 8-10 menü kullanıma konulmuştur

crixallis31
29-08-2010, 00:28   |  #6  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
596 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2007

Son nefesini verene kadar bu hdd'yi kullanacağız desene teşekkür ederim.İstediğim alanı kapatma fantazisinden vazgeçsem iyi olacak varsada böyle bir progra bu konuda bilgisi olan yoktur kanımca:(

bosluk
29-08-2010, 00:41   |  #7  
bosluk avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 39
1,894 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2006

Son nefesini çoktan vermiş aslında ;) Yapmaya çalıştığınız iş, tekerleği patlamış bir arabayı sürmeye devam etmekten farklı değil şu anda. Ve sabit sürücüler de aynı araba tekerleği gibiler fiziksel olarak. Siz istediğiniz kadar yama yapın patlak yere, sonuçta tekerlek her dönüşünde tekrar o patlak yere basacaktır. Bunu programla kapatmak zaten sabit sürücülerin disk dönüş yapılarına aykırı bir düşünce. Bir süre sonra da dönüşünü yapamayan ve sürücüden kopan parçalarla engellenen disk gözü aşırı zorlamaya maruz kalacağından diske gelen güç de yetmemeye başlayıp, direkt olarak sabit sürücünün dizüstüne bağlantı kısmına kısa devre yaptıracaktır. Böylelikle en başta az bir maliyetle problemi gidereceğiniz yerde, başınıza türlü sorunlar açmış olacaksınız.

Bu en kötü senaryolardan biri tabi. Olmamasının ise garantisi yok; ayrıca 2.5'luk sürücüler artık hiç de pahalı değiller.

Barış
29-08-2010, 01:28   |  #8  
Barış avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
1,971 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2008

benzer bir durumu harici sata harddiskimde yaşamıştım ve HDtunePro ile bozuk kısımları Mb ve GB cinsinden hesaplayıp Partiton Magic ile o kısımları gruplandırıp izlerini kaldırmıştım.
160gb harddisk 75gb olarak gözüksede sorun olmuyordu. tabi yaklaşık 2ay kadar kullanabildim ve sonunda harddisk iptal oldu.

hdtune ile bakıp ilk 10gb yer arızalıydı PM den ilk 11gb lık kısmı bölümleyip kaldırarak yapmıştım ve o kısımları yok sayarak okuma yapmıyordu.

bilmiyorum bu yöntem işine yarar mı olabilir mi..
ama yaklaşık 2ay civarı böyle kullanabilmiştim..
LLF dan önce deneyebilirsin böyle birşey..

emre305
29-08-2010, 03:22   |  #9  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
303 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

bad sector virüs gibidir kullandıkça artar :) 1-2 kb la başar gblara kadar gider sonra hiç kullanmazsın hddyi

mcafee23 ayrılmıştır
29-08-2010, 03:37   |  #10  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
3,717 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2008

bu durumlar artık ortadan kalkacak gibi gözüküyor.Dünya okuma kafası,kayıt plakası ve dönüş hızı gibi şeyleri artık yavaş yavaş bırakıyor.SSD'ler çıktı.İleride harddiskler artık iyice flash disc'e dönüşecek.
 
Gerçi o zaman da bize haber bile vermeden sessizce yanan ve ölen diskler ile karşılaşacağız.Çünkü ne dönüşünden,ne de kafa atmasından bir ipucu bulamayacağız

şafak89
31-08-2010, 15:40   |  #11  
şafak89 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
2,522 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008
Alıntı: mcafee23  
bu durumlar artık ortadan kalkacak gibi gözüküyor.Dünya okuma kafası,kayıt plakası ve dönüş hızı gibi şeyleri artık yavaş yavaş bırakıyor.SSD'ler çıktı.İleride harddiskler artık iyice flash disc'e dönüşecek. Gerçi o zaman da bize haber bile vermeden sessizce yanan ve ölen diskler ile karşılaşacağız.Çünkü ne dönüşünden,ne de kafa atmasından bir ipucu bulamayacağı
orası öyle ama en azından çok zor parçalancak :D

Kapalı Hesap (154666)
03-09-2010, 19:25   |  #12  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2009

Low level format atmaktan başka çare yok gibi görünüyor.
Low level formatta izler yeniden oluşturulur. İzlerin oluşturulması esnasında okunamayan yada bozuk olan sectörler devre dışı bırakılacaktır. (bir daha kullanılmamak üzere)
Harddiskin low levelde formatlanabilen alanı o harddiskin gerçek kapasitesini gösterir ve sadece o sectörler kullanılır diğer kısımlar devre dışı bırakılır. Bu sayede bad sectörlerin işlemleri için vakit kaybı ve okuyucu kafanın bozuk bölgelerde dolaşımı engellenmiş olur.
Yani low-level formatta diskin yarısını bile kurtarsan işine yarayacaktır. Ancak bu format teknik bilgi gerektirir ve yanlış işlem yapılırsa hardisk kullanılamaz duruma gelebilir.
Eğer harddiskin WD ise bu konuda yardımcı olabilirim

crixallis31
10-10-2010, 02:48   |  #13  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
596 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2007

Aslında sorun benim bilgisayarımda değil arkadaşımın laptobunda ilettim kendisine konuyu bakacak.Aynı sorunla karşılaşan başka bir arkadaşta bozulma ihtimalini göze alıp low lewel format attık düzelmiş arkadaşın anlattığına göre eskiye oranla daha hızlı tepki veriyormuş pc.Yardımcı olan arkadaşlara teşekkür ederim.