Bilgisayar açılıp kapanıyor

Jorell
04-09-2016, 23:43   |  #1  
Jorell avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
621 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2007

Başlıktan çok bir şey anlaşılmıyor tabii de şimdi detaylıca anlatayım.

2008 yılında topladığım bir bilgisayarım var. Eski bir bilgisayar ama birkaç ay öncesine kadar kullanabiliyordum. Sonrasında bir ev değişikliği yaptım ve yeni evde ilk zamanlar çalışan bilgisayar şimdi hiç açılmamaya başladı. Daha doğrusu güç geliyor 1 2 saniye sonra gidiyor. Çok nadirdir uzun süre çalıştığı ama onda da ekrana görüntü almakta zorlanıyorum. Aldığım zamanlarda da bir süre sonra mavi ekran ile kapanıyor ve açılmamaya devam ediyor.

Öncelikle güzel bir temizlik yaptım. Ekran kartı ve işlemci için macun sürdüm. Sorun devam etti. Sorunun ekran kartında olabileceğini düşündüm. Ancak ne yazık ki anakartta bütünleşik ekran kartı yok. Neyse yine de ekran kartsız çalıştırdım. Yine aynı sorunlar oluyor. Ama ekran kartı ile daha sık onu da belirtiyim. Sonra klavye fare bağlantılarını çıkardım o şekilde denedim. Yine aynı. Bellekleri tek tek denedim (2 adet var) , belleksiz denedim. En azından 1 2 sn değil de açılır biraz da sonra uyarı verir diye düşünüyorum. Olmuyor bir türlü. İşlemci soğutucusunun ayaklarından birinin sadece bir tarafı kırıldı ama oturmada sorun yok. Sorunun güç kaynağında olduğunu düşünüyorum. Anakartta da olabilir tabi.

Hı ayrıca kısa devre vb sorunları yaşamamak için de tahta sehpanın üzerinde çalıştırmaya çalışıyorum bilgisayarı.

Bios pilini çıkarıp takmayı da yaptım.

Durum bu, sizce sorun neyden kaynaklı olabilir ? Ne yapabilirim daha ?

M3ric
05-09-2016, 04:07   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
385 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2008

Once power supply i degistirmeyi dene. Muhtelemen ondandir. Ekran kartin takili olmasin, onboard ile deneme yap. Sonra memtest ile ram'lerini tek tek test et. Hata veren ram i farkli slotta da test et, sorun ram de degil slot ta olabilir. Anakartini fiziksel olarak incele, kondansatorlerin ariza yapmis olabilir.  Silindirik parcalar var, google dan gorsellerine ulasabilirsin. Ust taraflari sismistir. Ya da iclerindeki siviyi kaybedip kurumus ve deger degisitirmis olabilir. Onlarin degisimi ile anakart tamir olabilir. Bu testler bitince sonucu yaz ona gore diger olasiliklari degerlendiririz.

Kerem Kurtuluş
05-09-2016, 09:44   |  #3  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 3
31 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2016

Kardeşim öncelikle geçmiş olsun anakartın sizlere ömür. başıma daha önce 2 kez gelen bir durum power ram vs hiç biri değil boşa uğraşma biosun bi şekilde açılışta yüklenememesinde kaynaklanan bi sorun anakart üzerindeki bazı çiplerin ömürlerinin yitirdiğinin bi sonuncu bi şekilde anakart kısır döngüyo sokuyor kendini ve açılmıyor arada bir açılıyor nadirde olsa sonra bi dönem açılmaya başlıyıp yine aynı sorunlarla boğuşuyorsun.
bu yüzden kardşeim sana tavsiyem ya mevcut sistemini tut 2. el bi anakart bul. yada kardeşim almışken bilgisayarını yenile senin tercihin.

Jorell
05-09-2016, 11:55   |  #4  
Jorell avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
621 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2007

Yaptığınız yorumlar için sağ olun. Şimdi M3ric'e yanıt vereyim. Ne yazık ki anakart (Asus P5K-SE) bütünleşik ekran kartına sahip değil. Ama ekran kartını çıkarıp denediğimde de 1-2 sn. güç geliyor gidiyor. Bilgisayarı belleksiz de çalıştırmayı deniyorum yine 1-2 sn. güç geliyor gidiyor. Bildiğim kadarıyla bellek takılı olmadan açmaya çalıştığımızda sistemden bazı sesler gelir bellek olmadığına dair.

Anakartı fiziksel olarak da inceledim, herhangi bir şişme belirtisi göremedim, internetten de araştırdım şişme belirtileri nasıl görülüyor falan filan.

Elimde yeni topladığım bir bilgisayarım var, onun güç kaynağını kullanabilirim ancak o da oldukça zahmetli olacak çünkü kasa içi kablo yerleştirmesi uğraştırıcıydı kasayı kurarken. Yalnız güç kaynağında muhtemelen sorun yok çünkü öyle olsa bahsettiğim gibi yeri geldiğinde ekran kartsız, sadece bellek, sabit disk ve işlemci varken çalıştırdığımda (uzay modunda ayrıca) uzun süre açık kaldığı oldu. Hatta daha dün tekrar deneme yaptığımda bu durum oldu. Güç kaynağında sorun olsa herhalde hiçbir zaman açmaz diye düşünüyorum.

Kerem Kurtuluş'a;

Sorun anakartta olabilir dediğin gibi, belki anakart değişimi yapabilirim ucuzlardan. Sistemi yenilemeye gerek yok çünkü dediğim gibi yukarıda, şu an kullandığım bir sistem var daha yeni topladığım. Sadece o eski sistemimi de kullanmak istiyorum bu yüzden uğraşıyorum. Daha doğrusu kullanmam gerek 2. bir bilgisayarı.

O zaman bir anakart araştırması yapayım şimdilik. Yeni yorumlar gelirse onlar da değerlendirilir mutlaka.