Bilgisayar çalışmasına rağmen görüntü gelmeme soru

BayLegend
22-05-2019, 03:55   |  #1  
BayLegend avatarı
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2019

Merhaba arkadaşlar. Ben bu pazar günü bilgisayarımı temizledim süpürge ile ve işlemciyi macunladım sonra tüm bileşenleri yerine taktım ve o an işim çıktı evden 1-2 saat dışarıdaydım. Eve geldim kasayı kablolara bağladım ve arkadan PSU Power tuşuna bastım PSU birden cızzt diye ses geldi ve yanık kokusu gelmeye başladı ve PC açılmadı. Sonra kapattım biraz bekledim sonra tekrar açtım aynı olay oldu. PSU söktüm içine baktım sadece karamel renginde çizgi şeklinde kahverengilik vardı, temizledim PSU'yu sonra tekrar taktım yine aynı şekilde cızzt sesi geldi. Başka bir PSU ile denedim sağlam PSU ile tekrar açılmadı. Sinyal yok yazıyor ekranda. RAM'leri silgi ile temizledim, slotlarini degistirdim, ekran kartını, işlemciyi tekrar gözden geçirdim yine açılmadı. Bunu nasıl çözebilirim?

Sistem Bilgilerim
badwizard
22-05-2019, 19:54   |  #2  
badwizard avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 100
1,013 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2008

Kahverengi yanık çizgi aşırı yük altındaki dirençerin yanmasından olur, tahminim psu kablolarını bağlarken anakart veya diğer bileşenlerin enerji soketlerinde kısa devre varsa psu ilk çalıştırmada aşırı yüke maruz kaldığından arızalanacaktır.

Tabi ki böyle bir senaryoda sigortanın atması gerekirdi ancak bu olmamış, bu durumda hatalı soket bağlantısı ihtimali daha yüksek gibi geliyor bana, bu senaryoda ise hatalı soket bağlantısı sonucu örneğin 5v. olması gereken pine 12v. pini denk geldiyse hem anakarta hemde psu ya zarar vermiş olabilirsin, bu durumda yeni bir psu bağladığındada sistemin çalışmayacaktır.

açıkçası durumun biraz riskli, anakartın güç dağıtım sistemini yakmış olabilirsin, ram modüllerini yada ekran kartını, bunu kesin olarak söylemek mümkün değil. başka bir makinan varsa sorunlu makinadaki bileşenleri tek tek ona takıp test edebilirsen sorunu bulabilirsin, bütün parçalar sağlamsa geriye tek ihtimal kalır, anakart.

klyglsn
22-05-2019, 21:53   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 90
728 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2017

muhtemelen montaj esnasında kısadevre oluşturmuşsunuz artık bağlantılardamı ramlerdemi hangisinde meydana gelmişse şimdi yapmanız gereken nelerin bozulduğunu bulmak mesela ramleriniz tam oturmadığından dolayı yanmışsa o ramleri yeni kartta kullanmayın yeni kartıda yakarsınız yanmış parçadan bir ağır yanık kokusunu illakin duyarsınız işlemciden bile herşey yanmış olabilir soketleri takılan yuvalarınakadar varsa dvddiniz  içlerini bile kontrol edin

excel_mustafa
23-05-2019, 18:31   |  #4  
excel_mustafa avatarı
Genel Denetmen
Teşekkür Sayısı: 545
4,442 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2012

anakartın arkasındaki besleme konnektörlerinin lehimlerini kontrol et. sadece anakartın konnektörlerini takarak çalıştır. prizde topraklama yoksa düzgün bir prize takıp dene.