Bilgisayar dilinin en basit hali: BASIC

CHIP Online
02-05-2014, 21:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Kimilerinin iyi hatırlayacağı efsane programlama dili, geride bıraktığı 50 yıla rağmen halen yaşıyor

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/bil ... li-basic_46899.html

Resimlerle: En çılgın 10 programlama dili!

Bilgisayarlar günümüzde herkes tarafından kullanılan, kelimenin tam anlamıyla "basit" cihazlar. Bizler artık tablet ve akıllı telefonların çağında yaşayan bireyleriz ya da birçoğumuz böyle düşünüyor... Fakat 1960 yılının bilgisayarları, yani PC olarak adlandırdığımız masaüstü modeller, günümüzden biraz daha farklı ve özellerdi zira onları programlayabilmek, sadece bilgisayar mühendislerine has bir durumdu...


Nitekim bu durum, tam 50 yıl önce, BASIC programlama dilinin son kullanıcıya tanıtılması ile sona erdi. BASIC sayesinde sadece mühendisler değil, bilgisayara meraklı ve biraz matematik bilgisi olan hemen herkes bilgisayar programlayabiliyordu. Bu yeni bilgisayar dili, Dartmouth College'da ders veren John. G. Kemeny ve Thomas E. Kurtz isimli iki profesör tarafından, üniversite içerisindeki tüm öğrenci ve öğretmenlerin, gerçek anlamda ders almadan bilgisayar programlamayı öğrenmeleri için üretilmişti. Hatta BASIC isminin açılımı bile bu karışık dili ne kadar basit hale getirmek için üretildiğinin bir yansımasıydı.


"Begginer's All-Purpose Symbolic Instruction Code" olarak, yani başlangıç seviyesi için her türlü amaca hizmet eden sembolik talimat kodu şeklinde çevirisini yapabileceğimiz BASIC, bugün halen üniversitelerin birçoğunda bilgisayar dili olarak öğretiliyor.


Onu daha da önemli kılan durumsa, şüphesiz bilgisayar programlamaya getirdiği kolaylıklar sayesinde 1970 ve 80'lerde kişisel bilgisayar kullanımın gözle görülür şekilde artmasına ön ayak olması keza kişisel bilgisayar satışlarının başlamasının esas sorumlusu, BASIC'den başkası değil. BASIC'in patlama yaşadığı dönemde onunla birlikte program yazan Paul Allen ve Bill Gates, kısa süre içerisinde kendilerine ait, Altair bilgisayarda çalışan BASIC sürümü yarattılar. Akabinde, ileride Microsoft'a dönüşecek, Micro-Soft isimli firmayı kurdular ve Altair BASIC'i ilk bilgisayarları olarak, 1975 yılında görücüye çıkardılar. Microsoft BASIC olarak bilinmeye devam eden dil, 1970 ve 80'ler boyunca aktif şekilde kullanılmaya devam etti.

Tüm Konu: Bilgisayar dilinin en basit hali: BASIC

Resimlerle: En çılgın 10 programlama dili!

Kaynak: www.chip.com.tr