Bilgisayar Toplarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

ancient30
05-09-2018, 14:59   |  #1  
ancient30 avatarı
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 2
21 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2018

Bilgisayar Toplarken Nelere Dikkat Etmeliyiz? 

Bugünkü yeni başlığımız  Bilgisayar Toplarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?Bildiğiniz gibi teknoloji geliştikçe bilgisayar alanında da gelişmeler meydana geliyor.Her sene yeni bir işlemci,yeni bir anakart,yeni bir ram piyasaya sürülüyor.Bu konuları esas alarak sizlere nasıl bir bilgisayar toplanır?Bunu ele alacağım.Keyifli bir vakit geçirmeniz dileğiyle.

OEM parçaları ayrı ayrı satın alıp, tamamıyla kendinize özel bir bilgisayar sahibi olmak büyük keyif ancak bunu yaparken atlamamnız gereken önemli detaylar var. OEM parçaları alırken dikkat etmemiz gerekenler neler?

OEM parçaları, yeni bilgisayar bileşenlerini satın alırken hangi donanımın, hangi bileşenle uyumlu olup olmadığını, bu parçalar arasındaki uyumun nasıl sağlanabileceğini ve sağlanmaması halinde ne gibi durumların söz konusu olabileceğini bilmek hayli önemli. Şimdi bir bilgisayarda olması gereken donanımları hatırlayalım. Ardından bu parçaları satın alırken hangi hususlara dikkat etmemiz gerektiğini irdeleyelim.

Bir bilgisayarın olmazsa olmaz parçaları işlemci, ekran kartı, anakart, RAM, güç kaynağı, monitör, kasa, klavye ve mouse olarak sayılabilir. Bu parçaları mercek altına aldığımız yazımızda öncelikle doğru işlemci tercihinden bahsedelim.

Donanım dünyasında işlemcilere baktığımız zaman Intel ve AMD şirketlerinin, her fiyat aralığında ve ihtiyaca yönelik olarak çok sayıda işlemci seçeneği sunduğu görülmekte. Bu noktada ihtiyacınızdan fazlası sizin için maliyet artışından başka bir şey ifade etmeyecektir. Bu nedenle işlemci alırken ilk olarak göz önünde bulundurmanız gereken husus kullanım amacınız.

Oyun oynamak, fotoğraf ve video düzenlemeleri yapmak, gündelik rutin işlerle ilgilenmek gibi amaçlar, farklı özelliklere sahip işlemci seçmeniz noktasında sizi yönlendirebilir. Sürekli oyun oynamak, fotoğraf ve video düzenlemek gibi yüksek işlemci gücü gerektiren işler için yüksek performans sunan işlemcileri tercih etmeniz gerekmekte. AMD tarafında birinci ve ikinci nesil Ryzen işlemciler, Intel tarafında ise yeni nesil Core i3, Core i7 ve Core i9 işlemci modelleri, üst düzey oyun ve prodüksiyon performansı konusunda sizi fazlasıyla memnun edecektir.

Çok çekirdek bulunması her zaman iyi midir?

İlk bakışta bu sorunun cevabının evet olduğunu düşünseniz de esasında işin aslı tam olarak böyle değildir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere çok çekirdekli bir işlemciye sahip olmak her zaman istediğiniz şey olmayabilir. Gerçek ihtiyacınızı bilmeden işlemci seçmemeniz faydanıza olacaktır. Şayet işinizi 4 veya 6 çekirdekli bir işlemci görecekse 8 veya daha fazla çekirdeğe sahip birişlemci almanıza gerek yok. İşlemci konusundaki kararınızı verdikten sonra, bu işlemciyi yerleştireceğiniz bir anakart seçmelisiniz. İşlemci seçimi noktasındaki tercihinizin direkt etkisini ankart seçimi sırasında göreceksiniz. Çünkü AMD ya da Intel işlemcilerinin farklı yapıları, işlemci ile uygun soket yapısına sahip bir anakart tercihi yapmanızı gerekli kılıyor.

Anakart tercihi esnasında nelere dikkat etmeliyiz?

Anakart tercihi yaparken önümüzde çok fazla sayıda seçenek olacak. Bunlar arasından marka, üretici, çipset modeli, overclock desteğne sahip olup olmaması gibi seçenekler söz konusu olacaktır. İşlemci tercihini Intel’den yana yapan kullanıcıların tercihinin, ilk olarak Intel işlemci desteği sunan anakartlardan yana olması gerekmektedir. Intel destekli işlemci seçmeniz, her anakartın da uyumlu olacağı anlamına gelmiyor. Bu ayrıntı oldukça önemli. İşlemci soket yapısının uymadığı bir anakart almanız halinde, yaptığınız alışveriş sizin için çok kötü sonuçlanmış olacaktır.

Ekran kartı satın alırken dikkat etmemiz gerekenler neler?

Oyun oynayanların ve grafik/video düzenleme işlemleriyle uğraşanların en büyük ihtiyaçlarında biri de ekran kartı, tercih noktasında işlemci ve anakarta kıyasla daha esnek bir tercih alanı sunmakta. Nvidia ve AMD ekran kartları arasında yol ayrımına gidebilirsiniz.

Üreticileri bazında ise MSI, ASUS, Sapphire gibi markaların başta olduğu çok sayıda üretici var. Bu ekran kartı üreticileri, her fiyat kategorisinde modeller üretiyor. Bu noktadaki seçiminizi yaparken yine ihtiyacınızı göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Oyun oynayanlar, grafik işleriyle ilgilenenler, yüksek performans sunan ekran kartları ile ilgilenmeliler.

Daha düşük sistem gereksinimine sahip oyunlar oynayanlar ve bilgisayarda gündelik işlerle ilgilenenler ise tercihlerini hem giriş hem de orta segment ekran kartlarından yana yapabilirler.

Nvidia cephesine baktığımızda, yeni nesil 10 serisi ekran kartlarını tavsiye etmek mümkün. Hem masaüstü hem de dizüstü platformlarında kaliteyi eşitleyen Nvidia, GTX 1050 ekran kartı ile bir fiyat ve performans dengesi oluşturmayı başarmış durumda. Hem oyuncular hem de rutin işler ileilgilenen bilgisayar kullanıcıları, bu tür bir ekran kartı ile hemen hemen her ihtiyacını karşılayabilir.

Daha üst düzey bir performans arayan bilgisayar kullanıcıları ise, kullandıkları donanımlara göre, güçte ve fiyatta daha yüksek dereceye sahip olan ekran kartları alabilirler. GTX 1050, Full HD çözünürlükte dengeli bir oyun deneyimi yaşamanıza olanak sağlayacaktır. İhtiyacınız daha da ileri bir seviye ise, GTX 1060, GTX 1070 ve GTX 1080 gibi performans canavarlarını da satın alabilirsiniz. Ancak bu modelleri almak için bütçenizden daha önemli bir meblağ ayırmanız gerektiğini de unutmayınız. Nvidia kartlarının, video prodüksiyon gibi işlerde, CUDA desteği sayesinde donanımsal hızlandırma avantajı, profesyonel işlerde, bu kartların daha fazla ilgi çekmesini sağlıyor.

AMD noktasında da benzer modeller bulunmakta. Özellikle oyuncular için RX 580 ve RX VEGA gibi yeni nesil ekran kartları, birer efsane olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Hem sunmuş olduğu üst düzey performans hem de yüksek fiyatları ile ulaşılması zor ama deneyim konusunda gayet iyi modeller olarak karşımıza çıkmakta.

Ekran kartınızdan tam manasıyla verim almak istiyorsanız, özellikle işlemci ile arasında sınıf farkının bulunmamasına özen gösteriniz.

Giriş seviyesinde bir işlemci ile üst düzey bir ekran kartı ya da aksi bir senaryoda, her iki donanımdan da alacağınız verim azalacaktır.

RAM alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Bilgisayarların anlık ve geçici bellek işlemlerini yürüten RAM, bir bilgisayarın bileşenler arasında en önemlilerinden biri olarak karşımıza çıkmakta. RAM konusunda filtreleme konusu ise oldukça basit. Öncelikli olarak, anakartınızın RAM tipine bakmalısınız. DDR3 ve DDR4 olduğundan emin olup ardından, RAM’in frekans hızı ile doğru orantılı olarak tercih yapmanız mümkün olacaktır.

Yüksek performansa sahip bir RAM, 3000 Mhz dolaylarında frekans hızları sunabilmektedir. Bu donanımı seçtiğiniz sırada, dikkat etmeniz gereken husus ise RAM tipi ile anakartın desteklediği maksimum frekans hızı.

Anakartınız 2400 Mhz gibi bir hızı destekliyor ise, 3000 Mhz hıza sahip bir RAM almanızın bir anlamı olmayacaktır.

HDD Ve SSD

SSD Disk bilgisayar performansı açısından oldukça önemli bir bilgisayar bileşenidir.Sabit disk gibi içinde bir kafa ve plak yoktur.Kısacası hareketli parçalara sahip değildir.SSD diskler enerji tüketimi bakımından daha az güç kullanırlar.Yapısı gereği oluşabilcek hasarlara karşı olduka dayanıklıdır.Mekanik yada fiziksel zararlardan etkilenmez.Diske erişim hızı SSD Disklerde daha fazladır.Yükleme hızı ortalama hızı 200mb/s kopyalama hızı ise 750mb/s civarındadır.SSD Diskler bu özellik bakımından sabit disklere üstünlük kurmuş durumdadır.Fiyat bağlamında HDD ler SSD Disklere göre oldukça ucuzdur.SSD  Diskler geleneksel sabit disklere göre oldukça pahalı ve düşük boyuta sahip durumundadır.(Boyut derken depolama alanı:250gb,500gb gibi)Teknolojinin gelişmesiyle kapasiteleri artmış ve fiyatlar aşağı inmeye başlamıştır.Bu gibi nedenlerden dolayı SSD Diskler HDD lere göre daha avantajlı konumundadır.

Psu(Güç Kaynağı)

Bilgisayar bileşenlerinin en önemlilerinden birisi de şüphesiz psu yani güç kaynağıdır.Donanımdaki her bileşen güç kaynağı sayesinde çalışır.Burda güç kaynağı bilgisayar açısından merkezi bir yapıya sahiptir.Onsuz hiçbir şey olmaz.Bir bilgisayar güç kaynağı sayesinde var olur.Psu seçerken ilk önce kaç watt buna vermek gerekir.Marka kalitesi bakımından en iyi olanı seçmeye çalışın.Ne kadar enerji tüketir diğer bileşenlere güç verirken bilgisayarın anakartına ne kadar akımlık bir güç gönderir.Bunlara dikkat etmek gerekir.Her bütçeye uygun psu vardır.Yeni çıkan güç kaynakları oyunseverler açısından oldukça popüler bir konuma gelmiştir.Psu alırken hangi amaçla bilgisayarı kullanıcaksanız ona göre bir seçim yapmalısınız.Örneğin oyun için alacaksınız 750 watt gibi bir psu sahibi olmalısınız.Yok ben sadece günlük işlerimi yapacağım diyosanız daha düşük bir güç kaynağı da alabilirsiniz.Eğer bir oyunseverseniz  Evga Supernova 1600 T2 ya da SeaSonic  G550W bunlardan birini almanız sizin için daha faydalı olcaktır.

Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

https://www.ugurgunen.com/

AtAvratSilah
20-09-2018, 23:53   |  #2  
AtAvratSilah avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 10
198 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2014

Hocam bu yazınızda sanki zoraki paylaşım var gibi