Bilgisayar ve Sağlık sorunları ...

Erhan Tiryakioğlu
01-04-2010, 21:08   |  #1  
Erhan Tiryakioğlu avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
4,716 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2009

Herkese iyi akşamlar herkese...

Bir kaç hafta önce arkadaşımla gezerken arkadaşım bana "Olum niye dik yürümüyorsun kambur olcan len" dedi, ardından bu günlerdede aklıma takıldı benim, niçin tam olarak dik yürümüyorum ? Bir kaç gündür aklımda olan şey yüzünden kendimi kasarak dim dik yürüyorum bu seferde "Noldu len ? Direk mi yuttun" demeye başladılar ama bu gün tam ayarı tutturdum : ) Neyse bayağı bir düşündüm ve bilgisayar kullanmaya başladığımda masaüstü Bilgisayarım vardı ve Bilgisayara Yaz tatilinde saatlerce oturduğum oluyordu hatta hiç uyumadığım bile ve gittikce sandalyede şeklden şekle giriyordum herkes bilir insanın bir zamandan sonra kalçası acıyor ( : Sonra yaz tatilinde Çarşıya gidip dolaşırken 1-2 saatten sonra belimin ağrımaya başladığını farketmeye başladım hiç olmamıştı o güne kadar bu his bu kez ne olmuştu ? ardından çaktım olayı ve ardından okullar başladı v.s En sonunda Bir laptop aldım (Yaklaşık 5-6 ay önce) Bu kezde laptopumu kullanırken masada değil koltuğa oturup diz üstümü, dizimin üzerinde kullanıyordum ve oda ne 2-3 gün kullandıkdan sonra boynum ağrımaya başladı hemde o belimin ilk ağrıdığı gündeki gibi en sonunda anladım ki benim oturmamda bir sorun var ve bu gün küçük bir araştırmamdan sonra şunları buldum ve sizede öneriyorum artık sağlığım için bilgisayara bu yöntemlerle yaklaşacağım ( :
 
 
Bakmak var, bakmak var
En büyük tehlikeyi sırtımızı boydan boya geçen ve bir anlamda vücudumuzun askısı sayılan omurgamız taşıyor. Tanrı bizi gezip dolaşsın, acıkıp avlansın diye yaratmış ancak biz sürekli hayatımızı mümkün olduğu kadar kıpırdamayacağımız şekle sokmaya çalışıyoruz. En basitinden televizyonda her kanal değiştirmek istediğinizde kalkıp başına gitmek zorunda kalsaydınız televizyonla ilişkiniz aynı şekilde devam eder miydi dersiniz? Ya da telsiz telefonumuz, cep telefonlarımız olmasaydı iletişimde aynı çizgiyi tutturabilir miydik? Bilgisayar bizi başına çakıyor olabilir ama nasıl çakılacağımızı o belirlemiyor. Boyun ve sırt ağrılarını engellemek için işte birkaç tavsiye:

Ekranınızı göz hizasına kadar yükseltin. Gerekiyorsa ekranın altına kitaplar koyun.
Ekran çözünürlüğünüz yükseldikçe yazı karakterleri küçüleceği için istemeden de olsa sürekli ekrana yaklaşaksınız. Bu da kambur durmanıza ve boynunuzun kasılmasına yol açacak. Eğer sürekli bu şekilde oturuyorsanız çözünürlüğü düşürün.
Bilgisayarı kullanırken oturduğunuz koltuğunuzu özenle seçin. Yeni bir koltuk almanız gerekiyorsa, alın. Ortaya çıkacak sorunların yaratacağı maddi, manevi zararı en pahalı koltuktan bile ucuz olacaktır.
Klavyede yazarken dirseğiniz 90 derecelik açı yapıyor olsun. Çok yüksekte ya da çok alçakta bir konum sorun çıkaracaktır.
Sandalyenin ucuna doğru kaykılmayın. Mümkünse dik bir şekilde bütün sırtınızı koltuğa dayayarak oturun.
İki ayağınız da yere bassın. Çapraz ayaklar belinize aşırı yük bindirir.
Evet, zor. Ben bile pek uyamıyorum ama mümkünse yarım saatte bir ya da her saat başı kalkıp bir iki dakika yürüyün. O sayfa kaçmıyor, elektrikler kesilmeyecek, MSN arkadaşınız beş dakika beklemekten çatlamaz... Kalkın bir iki insan görün, iki çift laf edin, camdan bakın, tuvalete gidin.
Ağlamıyorum, kirpik kaçtı...
Tek sorun boynumuzla belimizde değil. Çoğu kullanıcı bilgisayarı göz bozmayla suçlar ama aslında en az o kadar ciddi bir şeyi tetikliyor: göz kuruluğu. Gözümüzü boşuna kırpmıyoruz. Hatta göz kırpma düzensizlikleri yalan söylendiğinin anlaşılması için bile ipucu oluşturabiliyor. Ancak asıl görevi gözümüzü tozlardan temizlemek ve o özel sıvıyla nemlendirmek. Bilgisayar başına oturduğumuzda dakikada göz kırpma sayımız 1/10 oranına geriliyor. Yani 10 defa kırpıyorsak 1 defa kırpıyoruz. Bu da gözlerimizi mahfediyor. Dikkat odaklanmasından kaynaklanan bu sorunu çözmek biraz gayretle mümkün.

İşinize olduğu kadar gözlerinize de odaklanın. Aklınıza geldikçe kırpıştırın.
Başaramıyorsanız eczanelerde satılan göz nemlendirme spreylerinden alın. Göz kapaklarınıza sıktığınız bu spreyler 'olay mahallini' bir nebze nemlendirebiliyor.
Tüplü ekranlar televizyonlarda olduğu kadar olmasa da radyasyon yayar. Televizyonlara oranla çok daha fazla yakınlaştığınız için eğer tüplü (yani CRT) bir ekran kullanıyorsanız kendinize bir filtre alın. En ucuz filtre bile zararlı ışınların yüzde 90'ından fazlasını süzer. İnce (LCD) ekran kullanıyorsanız zaten sorun yok.
Eğer iş yaparken sürekli başınız, gözünüz ağrıyorsa büyük ihtimalle ekranınız titriyordur. Bunu gidermek için ya ekran çözünürlüğünüzü düşürün ya da kendinize daha iyi bir ekran kartı alın.
Işıklandırma çok önemli bir ayrıntı. Çalıştığınız ortamın ışıklandırmasının arkanızdan gelmesine dikkat edin.
Bir de hijyen konusu var ki girip keyfinizi kaçırma niyetinde değilim. Ama şunu aklınızda tutun. Yaşadığımız ve çalıştığımız ortamlarda bakteriler açısından en zengin yerler listesinin ilk sırasını bilgisayarınızın klavye ve faresi, ikinci sırasını telefon ahizesi, üçüncü sırasını mutfak evyesi alıyor. Klozet kapağınız bunlardan sonra geliyor. İlgisiz gelecek ama söyleyeyim; saç kurutma makinenizin yaydığı radyasyon baz istasyonlarınkinden katbekat fazla... Gerekmiyorsa bırakın dursun yerinde.
Hadi bilgisayarı gayet güzel, mantıklı, bilinçli kullanmayı başardık. Şu göbek derdi bitecek mi? Evet, bitecek. Cevabı mekân darlığına binaen haftaya bu köşede...


Kahverengi : Alıntı                                                           Mavi : Kendi Yazım


Okuduğunuz için Teşekkürler...

Son Düzenleme: Erhan Tiryakioğlu ~ 01 Nisan 2010 21:10
Kapalı Hesap (101323)
01-04-2010, 21:11   |  #2  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 0
3,337 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2008

erhan    bunlar bendede  oluyor   pc yi  vga  modunda aç  sorun olmaz  10 m  uzaktan görürsün   rahat

a.ozcan
01-04-2010, 21:20   |  #3  
a.ozcan avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,013 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2009

Aynen bendede oluyor masastü kullanırken ayaklarımı masaya uzatırdım şimdi laptopta kalçam ağrıyor ne biçim iş ya :)

Erhan Tiryakioğlu
01-04-2010, 21:29   |  #4  
Erhan Tiryakioğlu avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
4,716 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2009
Alıntı: liberty city  
erhan    bunlar bendede  oluyor   pc yi  vga  modunda aç  sorun olmaz  10 m  uzaktan görürsün  
 
VGA'mı yok canım sende Kahkaha
Ben gibi Grafik ve çözünürlük hastası, detay hastası bir insana bunlar önerilir mi ( :
 
@a.ozcan 
 
Masaüstünde sandalyeye sırtını yaslıyordun ama bunda yok var ama öylede tadı çıkmıyor ya ( :

CapanQGLU
02-04-2010, 00:19   |  #5  
CapanQGLU avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
2,511 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

Güzel anlatmışsın :) eline sağlık, birebir doğru.

By_Kert
02-04-2010, 14:33   |  #6  
By_Kert avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
728 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2009

Göz kuruluğu bir dönem yaşadım gerçekten kaybetmemek için bir dönem uzak kaldım şimdi daha dikaktliyiz her yönden sağol güzel yazı olmuş

Blue Life
02-04-2010, 16:44   |  #7  
Blue Life avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
343 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2009

eline sağlık.Bu göz kuruluğu gerçekten önemli

Erhan Tiryakioğlu
04-04-2010, 17:30   |  #8  
Erhan Tiryakioğlu avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
4,716 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2009

Rica ederim Sağlığımızı tehlikeye atmadan bilinçli kullanıcı rolünde olalım : )

CarlJohnson
04-04-2010, 21:48   |  #9  
CarlJohnson avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,081 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2009

güzel yazı eline saglık emegine saygı :)) kambur duran insanlardan biriyim.ozellikle yakın cevrem cok söver bana sporcu adamsın bu ne duruş!!! dye ama yapcak birsey yok..lanet pc denen aygıt kendinden wazgectirmiyor birsekilde oturdugum yerde yamulup kalıyorum :D bundan sonra biraz daha dikkat etmek zorundayım bende ilerleyen yasım için kamburluk ve fıtık olmayayım bir de:))

Erhan Tiryakioğlu
10-04-2010, 15:29   |  #10  
Erhan Tiryakioğlu avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
4,716 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2009

İnsan Alışıyor kambur gezmeye sonra : )