bilgisayar yavaş açılıyor

y.selimeren
02-07-2006, 01:57   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2006

bigisayarımın hızı 3.2 ghz fakat açılırken ve programları açarken (örneğin winamp) çok yavaş hareket ediyor. Ne yapmalıyım?

y.selimeren
02-07-2006, 02:17   |  #2  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2006

ayrıca disk alanı 200 gb ve sadece %20 si dolu.

chiemsee111
02-07-2006, 02:36   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
388 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2006

Kendimizi arama motoru gibi hissetmememiz ve baskalarinin cevaplarini forumda tekrarlamamiz icin soru sormadan önce lütfen forumda arastirma yapin.


Ayrica defragmantasyon (disk birlestiriciyi ara sira calsitirmak da xp hizini arttirir.

C+windows+prefetch klasörü icerigini ara sira temizleyin yada etkisiz hale getirin.

Alinti

XP isletim sistemini ve PC nizi daha hizli kullanma
*Windows XP yi Hizdan Uçurun
(Regedit=Baslat>>>Çalistir>>>Regedit yazip ENTER'a basiyorus)
Regeditden HKEY_LOCAL_MACHINE>SYSTEM>CurrentControlSet>Contro l>PriorityControl anahtarina gidin.Bos bi yere sag tiklayip yeni>DOWRD degeri deyin ve isim olarak IRQ8Priority verin.Olusturdugunuz bu DOWRD degerinin degerini 1 yapin.Bu kadar
*Windows Daha da Hizlansin
Windows XP de NTFS dosya sistemi her dosya ve klasör için son erisim ve son güncelleme bilgilerini tutar.Bu özellik kullanisli olsa da normal bir kullanici için pek bir anlam ifade etmez.Bunu kapatmak için Regedit den HKEY_LOCAL_MACHINE>SYSTEM>CurrentControlSet>Contro l>FileSystem anahtarina gidin ve NtfsDisableLastAccessUpdate degerini bulun ve 1 yapin.
*Cevap Vermeyen Uygulamayi Daha Hizli Kapatmak
Bunun için Regeditde HKEY_CURRENT_USER>Control Panel>Desktop anahtarina ulasiyoruz.Bu anahtar altindaki HungAppTimeout degerini 500 yapin.
*Büyük Arabellek Ayariyla Performansi Arttirmak
Windows XP bir performans canavaridir.Windowsunuzu hizlandirmanin yollarindan biri sistem arabellegiyle ilgili degerleri degistirmektir.Windows sistem ve dosya arabellegini dinamik olarak degistirir. Bu su anlama geliyor: dosya islemleri ile ilgili çok bellek gerektiginde, Windows tüm sistem arabellegini bu islem için kullanir, bu da sistem takas dosyasinin sismesine yol açar. 256 MB üzeri ana bellege sahip bilgisayarlar için yapacaginiz bir degisiklik sisteminizin performansini arttiracaktir. HKEY_LOCAL_MACHINE>SYSTEM>CurrentControlSet001>Con trol>Session Manager>Memory Management altinda LargeSystemCache degerini 1 yapmaniz yeterli olacaktir.
*Menü hizlandirilmasi
Menülerde gezinirken kisa bir gecikme yasanir bunu registry'de ki bir ayarin degistirilmesiyle giderilebilir.Kayit defteri düzenleyicisini açin HKEY_CURRENT_USER>ControlPanel>Deskop altidaki MenuShowDelay dizesine çift tiklayip 400 olan degeri "0"olarak atadiginizda sorun çözülür.
*Bellek perfornmansinin arttirilmasiRegedite geliyorus ve ordan;
HKEY_LOCAL_MACHINE>SYSTEM>CurrentControlSet>Contro l>Session Manager>Memory Management anahtarina ulasiyoruz;
a)DisablePagingExecutive üzerine çift tikla ondalik tabaninda 1 degerini gir.
b)LargeSystemCache üzerine çift tikla ondalik tabanda 1 gir.
c)Orada yeni bir DWORD degeri olustur "IOPageLockLimit" olarak adlandir ve degeri ondalik sistemde hangi rami kullaniyosan 128MB için 4000,256 MB için 10000,512MB ve daha yukarisi için 40000 degerini girin.
Yeniden baslat.Bellek perfornmansiniz gözle görülür hissedilir bi biçimde arttigini görüceksiniz.
*Daha fazla islemci gücü
Baslat>çalistir satirina;Rundll32.exe advapi32.dll,ProcessIdleTasks yaz ve tamam.Islemci gücün hissedilir bi biçimde artmis olacak.
*Windows XP yi Hizli Kapatma
Regedit HKEY_CURRENT_USER>Control Panel>Desktop anahtarina gidin ve AutoEndTask DWORD degerini 1 yapin.
*Sistemi Hizli Kapatin
HKEY_LOCAL_MACHINE>SYSTEM>ControlSet001>Control>Wa itToKillServiceTimeout anahtarindaki degeri düsürün.
*Boot performansini Yükseltin
HKEY_LOCAL_MACHINE>SYSTEM>CurrentControlSet>Contro l>SessionManager>MemoryManagement>PrefetchParamete rs anahtarina ulasin ve buradaki EnablePrefetcher degerini 5 yapin.
*Boot Dosyalari Ile Açilisi Hizlandirin
Regedite girip HKEY_LOCAL_MACHINE>SOFTWARE>Microsoft>DfrgBootOpti mizeFunction anahtarina gidin, burada Enable adindaki string anahtarini bulun ve degerini Y yapin.
*Açilis Süresini Kisaltin
NTFS dosya sistemli isletim sisteminizde NTFS Check e yapacaginiz ufak ayarla bilgisayarinizin açilis süresini kisaltabilirisiniz.CHKNTFS komutu AUTOCHK baslangiç sayim zamaninin kullanim komutudur.Normalde 9 saniye olan bu zamani daha asagiya çekmeniz mümkün. Bunun için komut satirina CHKNTFS/T (4 yerine herhangi bir sayida olabilir) yazmaniz yeterli olacak.Ve Bunun için regeditden HKEY_LOCAL_MACHINE>SYSTEM>CurrentControlSet>Contro l>SessionManager>MemoryManagement>PrefetchParamete rs anahtarina ulasin ve buradaki EnablePrefetcher degerini 5 yapin.

Son Düzenleme: chiemsee111 ~ 02 Temmuz 2006 02:38
black_flood
02-07-2006, 08:28   |  #4  
black_flood avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 152
5,190 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2006

şunu söyleyim xp işletim sisyemleri yılda en az 1 kere for-matlanmalıdır.microsoftun tavsiyesi.3.2 ghz pcde bu yavşlık ya xp nizz yıllanmış yada spy ve virüs vardır ondan başkada hiçbir alternatif donanımsal dışında kalmıtor bu dediklerimin hepsini kontrol ettiysen.donanımsal olarakta cpu ısınıyor olabilir.

serdarkorkut
02-07-2006, 11:31   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
154 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2004

chiemsee111 arkadaşın anlattığı bellek ve işlemci performansını arttırmak ile ilgili olan ipuçları donanımsal olarak herhangi bir soruna yol açabilir mi?

lazrailefsanesi
02-07-2006, 13:25   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,393 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2005
Menü hizlandirilmasi
Menülerde gezinirken kisa bir gecikme yasanir bunu registry'de ki bir ayarin degistirilmesiyle giderilebilir.Kayit defteri düzenleyicisini açin HKEY_CURRENT_USER>ControlPanel>Deskop altidaki MenuShowDelay dizesine çift tiklayip 400 olan degeri "0"olarak atadiginizda sorun çözülü
Bunların bir zararı olmaz.Bu mesala bilgisayarıma sag tıkla özellikler->gelismis->performans dan ulasabilcegin birsey.Yani windows da bu ayarlara ulasmana birsey demiyor ama bunu biz boyle tek tek yazmak yerine kayıt defterinden hızlıca yapmanın yolunu yazıyoz.İçinin rahat etmesi için kayıt defterini acınca uste kaydet (import-export) dan kayıt defterinin bir yedegini alırsın.Birsey olursa kayıt defterini eski haline getirirsin.
Ayrıca bilgisayarının ram ini minum 512mb olsun.Masautunde cok fazla kısayol simge vs olması bilgisayarı yavaslatır.
Baslat->calıstır->msconfig->baslangıc bölümünde virüs programi haricinde ne varsa kaldır buda acılısı hızlandırır.