Bilgisayarda Hıza yönelik adım 2- İşlem Tabanı.

mustafa2116
20-09-2012, 00:19   |  #1  
mustafa2116 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 64
3,012 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2008

Sistem sadece işletim sisteminin donanımsal yapısından etkilenmez.
İşletim sistemi Kurulduktan sonrada bazı sorunlarla karşılaşabilir.

Bir çok kişi Hızlı açılan pc yi hızlı sanar oysaki öyle bir şey yoktur.Bilgisayarınız Dikkatli açıldığında yavaşlar ama ömrü uzar. Dikkatten  kastım disk yönetimlerinden yapısal aygıt kullanımına kadar olan tüm sistemlerdir.

Bir bilgisayarın açılış hızı 8-15 sny arasında hı ile 4-5 dk arasındaki hız aralığına kadar uzayabilir.

Öncelik Aygıtlardadır. İlk önce Aygıtların açılması gerekir. Buna Ekran kartı işlemci maus monitör hdd  gibi taban yapılar girer. ancak windows ilersini düşünerek bize gereksiz bazı aygıtlarıda tanıtmıştır Fax( kullanıyorsanız kapatmayın) telefon telnet..

Bazı aygıtlar bize gerçektende fayda sağlamakta ama çok az kullanıyoruz.
Örneğin Telefon hizmeti çevirmeli ağ ile yapılan interneti kastetmekte ama bir kişi cep telefonunu PC ye taktığında bu hizmeti devreye koymazsa internet için telefonunu kullanamaz. Ancak nekadar veya kaç kişi kullanıyor oda ayrı bir tartışma konusu.

Bazen bütün aygıtlar başladığı içinde yavaşlama olur. bu genelde PC ye telefon takılı bırakıp açmaya çalıştığınızda yada öyle durumlarda oluşur. Bir birimin biostan başlaması için window biosa bunu bildiremez bios onu tanımaya çalışır oysaki onun hizmeti değildir ve açılış süreniz uzar. Aynı işlem yavaşlamayada neden olabilir birazdan anlatıcam..

Az aygıt başlangıcı mantıki olarak hız sağlar ama bazı durumlarda keşke  olmasaydı dersiniz çünkü bazen aygıtlar sıralamada yanlış başlayabilir ve bu hız tersine yavaşlama getirir hatta sistemi çökertir. Ve çok kişinin şikayet ettiği MAVİ EKRAN HATALARI BUNLAR GENELDE YÜZÜNDEN OLUŞUR..

Sistemin az elektirik almasının ne demek olduğunu duymuşmuydunuz. Eğer işlemcinin 5volt yerine 4 volt alırsa ne olur? hızınız % 40 kırılır. Sistemin az elektirik alıyor olması hızı düşürür Bu hız düşmelerini CPu da %1 raslasakta HDD lerde %90 raslıyoruz. Nedenmi burdan fan elektiriği alayım şurdan şuna ışık koyayım derken sistemin aradığı elektiriği azlatmış oluyorsunuz. Üstelik öyle boşa giden sarfiyatlar varki (led aydınlatmalar bir örnek) çoğunlukla DVD okuyucunun alanından elektirik alır DVD okumasını yavaşlatır üstelik yazma hızınızda düşer. Buna anakarttan fazlasıyla fan elektiriği almakta dahil. Eğer güç kaynağınız yeterli değilse olabildiğince dikkatli şekilde elektiriği harcatın çünü gelen elektirik belli. Gücü en çok kıran ve hzıı düşüren elektirik alma yöntemi anakartan çekilen elektiriktirik.Hızı %20 ye yakın düşrür.

Tozu kiri bu konuda anlatmayacağım ama anlatağım konuda birde kalıcı yavaşlamalar mevcut.

Kalıcı yavaşlamalar genelde aygıtın takılı olarak başlatılmasından kaynaklanır. Fanlar fazla aydınlatmalar gibi donanıma bağlı aygıtlar bunu yapar.

geçici yavaşlatmalar ise telefonlar flas bellekler gibi aygıtlarca oluşturulur ve takılı unutulduğunda oluşur.

Bunun yanısıra Birde tersine OVC bulunmaktadır.
Tamamen Profesyonel kişilerin yaptığı bu harekette hız artırımı yapılmaz bir yavaşlama yapılır. Kalıcıdır ama biosun sıfırlanmasıyla giderilir. Çok az kişi belli nedenlerden ötürü bazı aygıtlar üzerinde yavaşlatma yapar.Örneğin Sayısal işlemcinin yavaşlaması size bir zarar verir ama çok ısınıyorsa ve mavi ekrana düşüyorsanız bu nedenle biraz hızı düşürmek ve ısınmayı azaltmak daha karlı çıkartabilir sizleri

Aynı anda başlatmak....
Bu terimi Belki biraz bilgisayar incelemesi yaptıysanız duymuş olabilirsiniz. Bu bir anda tüm sistemin ayağa kalkaması demektir. Bu genelde Uyku modundaki bir bilgisayardır. kişi bir anda tüm sisteme zorlama yaparsa işletim sisteminde veya aygıtın kendisinde kalıcı zararlara neden olabilir Bu durumda biraz beklemekte fayda var..

excel_mustafa
20-09-2012, 13:26   |  #2  
excel_mustafa avatarı
Genel Denetmen
Teşekkür Sayısı: 545
4,443 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2012

güzel paylaşım Beğendim