Bilgisayarım Aşırı Yavaşladı Lütfen Yardım

alexandratroya
27-06-2015, 22:55   |  #1  
alexandratroya avatarı
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2015

Merhaba. Evimde 13 yıl önce almış olduğum masaüstü bir bilgisayar var. Ancak bu bilgisayar çalışması gerekenden çok daha yavaş çalışıyor. Dosya geçişleri, program açmaları vs eskiye nazaran çok çok düşük. Bu sorunu nasıl halledebilirim? bilgisayarı eski hızına hiç olmazsa yaklaştırmanın bir yolu var mı?

Şu ana kadar yaptıklarımı şöyle sıralayabilirim.

1- Fotmat attım (hiçbir hızlanma olmadı) 2- Advanced SystemCare pro kullanarak bilgisayarımda tespit edilen sorunları çözdüm (yine işe yaramadı)(kayıt defteri hatalarını çözme disk birleştirme vs işleri tamam) 3- Format sonrası hiçbir gereksiz program yüklemedim 4-  Speedfan programı ile sıcaklık değerlerini kontrol ettim. yanlış anlamadıysam 3 adet fan tespit etti. sıcaklık değerleri ise normal gözüküyor (19-35 derece arası) ancak fanlardan 2 tanesinin karşısında 0 rpm yazıyor. diğerinin ise 3553 rpm 5- Bilgisayar yeni açıldığında gözüken masaüstü durumunda kullanılan ram %75 civarında diyor işlemci ise %0-%75 arasında değerler alıyor. 6- Sanal belleği yükselttim.

Not: Bilgisayar çalışmaya başladıktan bir süre sonra hafif bir hızlanma oluyor. Yani ilk açıldığı zamana göre daha hızlı oluyor. (az ama fark ediliyor)

Bilgisayarımın özellikleri ise şu şekilde

1- İşletim sistemi: XP Service Pack 2 

2- İşlemci: İntel pentium 4 (2.8 ghz)

3- Hard Disk: 80 GB HDD

4- Ram: 512 MB

5- Ekran kartı: 512 MB (ATI)

6- Asus kasa

Bu bilgiler ışığında, bana yardımcı olabilir misiniz? Mümkünse öncelikle maliyetsiz yöntemler tercihim. Yeni bilgisayar almak şimdilik söz konusu olmadığı gibi, donanım takviyesi de maalesef biraz sıkıntılı. Eğer bunun dışında bir yol önerirseniz çok sevinirim.

Lumpensakin
28-06-2015, 05:32   |  #2  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 4
27 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2015

Donanımınızın zamana yenik düştüğünü, hard diskinizin bad sector/bozuk partition vb. hatalarla baş edemediğini, ram miktarınızın size birkaç chrome sekmesi için dahi performans sözü veremeyeceğini söylemek zor olmayacaktır. Yazılımsal manada sistemi yorabilecek herhangi bir durum için tavsiye de veremiyorum format ile ekarte etmişsiniz şu an driver yüklü temiz bir sistem olarak varsayıyorum.

İlettiğiniz üzere donanımınızı tazelemekte şu an için seçeneklerimiz arasında olmadığına göre hızınız bu dolaylarda sürecek gibi gözüküyor.

Lumpensakin bu faydalı yanıtı için aşağıdaki 1 kişiden teşekkür aldı... [ Göster ]
empati2015
28-06-2015, 13:19   |  #3  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 1
3 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2015

13 yıl diyorsun arkadaşım, insan ömründe bile çok, kaldı ki bilgisayar tarihine geçecek gibi senin masa üstü. Dünyanın en yaşlı bilgisayarı nerede diye soranlara cevabım hazır. Şakası bir yana teoride arama cevabı, pratikte anlayan birine baktır bence.

empati2015 bu faydalı yanıtı için aşağıdaki 1 kişiden teşekkür aldı... [ Göster ]