Binlerce yıllık gelenek film oluyor

Rose of Dark Winter
09-10-2013, 23:31   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
497 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2009

Yönetmen Varol Uzlu, Türklerin tarihteki konar göçer yaşam tarzlarının sonucu olarak ortaya çıkan, Orta Asya'dan Anadolu'ya uzanan yaylalara göç etme geleneğini filmde anlatıyor."Doğu Karadeniz'in geleneğini, güzelliğini ve insanlarını farklı bir bakış açısıyla yansıtmaya çalışacağız''diyen Uzlu Yaylalara göç etme geleneğinin en önemli unsuru olan küçükbaş hayvanların sürüler halinde yaylalara götürülmesine başlandığını da belirtti.
Doğu Karadeniz'de yüzyıllardır süren bu geleneği filme dönüştürmek için uzun zamandır çalıştıklarını ifade eden Uzlu, "Yaptığımız altyapı çalışmalarını tamamlayarak flmin çekimlerine başladık" dedi.
     
Filmin çekimlerinin Trabzon'un Şalpazarı ilçesine bağlı Simenli köyünde yapıldığını anlatan Uzlu, şunları söyledi: "Doğu Karadeniz'de sahile yakın köylerden yaylalara yapılan yolculuk, zaman zaman 100 kilometreyi buluyor. Büyükbaş hayvan besleyenlerin genellikle hayvanlarını da koydukları kamyonlarla yaptığı bu yolculuk, küçükbaş hayvan besleyenler tarafından yaya olarak gerçekleştiriliyor. Biz de 3'ü kız, 4 kardeşin bu yolculuk hikayesini filme dönüştüreceğiz. Doğu Karadeniz'in geleneğini, güzelliğini ve insanlarını farklı bir bakış açısıyla yansıtmaya çalışacağız."

      
Uzlu, filmin hikayesinin kendisine ait olduğunu dile getirerek, "Hikayede üçü de üniversitede okuyan kız kardeşlerin, gelenek ve göreneklerini hiçbir zaman unutmadan, tatillerini köylerinde geçirmelerini konu ediyoruz. Filmin çekimleri bir ay sürecek" diye konuştu.

      
Doğu Karadeniz'de besicilerin yanı sıra, yöre halkının, serin havası ve doğal güzelliğiyle dinlenmeyi tercih ettiği yaylalara göç devam ediyor. Yayla göçü yaklaşık bir ay sürüyor.

kemal_0303
09-10-2013, 23:33   |  #2  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2013

merhaba bır sorun var yardımcı olabılırmısınız